Hoekie_B: Galavoorstelling

23 oktober 2021 - 14:33

Als ik alle mensen in Nederland (uitgezonderd Feyenoord supporters) moet geloven was het genieten, afgelopen dinsdag. Ajax veegde de vloer aan met Borussia Dortmund, een grootmacht in Duitsland en zelfs een goede subtopper in Europa. Een galavoorstelling, hoorde ik langs alle kanten. Dat zijn vooral de momenten waarop ik besef dat ik voetbal compleet anders beleef dan wat de standaard is. Ok, nu het Ajax aangaat kijk ik wel en ik vind het ook knap wat ze doen, maar ik kan er gewoon niet van genieten. Er gaat veel te veel goed. 
Het Barcelona van Guardiola, met d’r 99 procent balbezit, vreselijk om naar te kijken. Die hele Champions League mogen ze van mij opdoeken, of terug naar het concept dat Manchester City in de eerste ronde uitgeschakeld kan worden door de kampioen van Roemenië of Estland. Ik kan me nog herinneren dat vorig jaar of twee jaar geleden Bayern München de finale speelde tegen PSG, een wedstrijd van een gigantisch hoog niveau. Ik vond er geen zak aan, niemand maakte een fout.
Ik kijk eigenlijk vooral voetbal voor de verrassingen, stunts, fouten (liefst van de scheids) en doelpunten in de laatste minuten. En dan graag op een slecht veld waarop de bal amper rolt. Een club die 90 minuten lang anti voetbal speelt en in de blessuretijd met een countertje de 0-1 maakt, heerlijk. Getafe bij Ajax, Inter onder Mourinho. Iedereen boos, behalve ik. Alles doen om de betere ploeg uit het spel te halen. Schoppen, slaan, aanstellen en tuffen. En dan de overwinning pakken als kleinere club met minder geld.

Mijn hoogtepunt van het voetbalseizoen is (buiten de play-offs voor promotie natuurlijk) de derde ronde van de FA Cup in januari. Op bevroren velden vliegen ploegen er uit tegen clubs die twee of drie klassen lager spelen, dat is pas genieten. 
Afgelopen dinsdag beleefde Nederland een massaal orgasme na de galavoorstelling van Ajax, behalve ik. Uit jaloezie ging ik driftig op zoek naar andere beelden en ook ik werd op m’n wenken bediend.

Het filmpje dat ik vond zond de laatste minuut uit van Plymouth Argyle tegen het gevallen Bolton Wanderers in de League One. Het had zo hard geregend dat de bal eigenlijk niet meer rolde. Een ingooi van Bolton bij de middenlijn ging dan ook fout en de keeper van Bolton moest uitkomen bij een diepe bal, die natuurlijk bleef liggen in een plas waardoor hij veel te laat was. Vervolgens hebben drie spelers van Plymouth ongeveer een halve minuut nodig om de bal in het lege doel te werken, maar het lukt en het publiek is euforisch. Ze zijn weer top of the league en ook ik heb m’n galavoorstelling gehad. Eind goed al goed.