Hoekie_B: Stop de beloften

16 oktober 2021 - 14:00

Gisterenavond speelde NAC thuis tegen Jong AZ. Met 15.253 anderen had ik daar zoals altijd hartstikke veel zin in, de tegenstander is van ondergeschikt belang. Al speelt NAC tegen een vrouwelijk veteranenelftal die allemaal een houten been hebben, dan nog komt er tienduizend man kijken. Maar het was tegen Jong AZ. Dan gaat er toch iets wringen.

Er zitten geen mensen in het uitvak en je voelt aan alles dat het voor de tegenstander helemaal niet uit maakt of ze winnen of verliezen. Beloftenteams wisselen niet om een wedstrijd te doen kantelen of de punten binnen te harken, zij wisselen omdat iemand maximaal een uur kan spelen, omdat die speler zondag op de bank zit bij het eerste. En als je op maandag tegen deze ploegen speelt is de situatie heel anders. Dan werkt het andersom en komen er juist spelers aan bod die bij het eerste niet ingevallen zijn, en dat voor 90 minuten lang.

Neem de situatie Jong Ajax. Je kunt helemaal scheel getikt worden door de allergrootste talenten van Nederland en amper aan de bal komen. Maar tref je ze toevallig in een week waarop het eerste Champions League speelt in Istanbul en alle talenten ook meegaan om voor de Youth league te spelen kun je zomaar Ajax A3 (of JO19-3 zo u wilt) treffen in een competitiewedstrijd. En dat elftal is aangevuld met spelers uit de B2 (JO17-2) die ’s middags nog een eigen wedstrijd hebben gespeeld en gauw door een van de ouders nog gebracht worden terwijl ze op de achterbank een broodje frikandel en een Extran naar binnen werken. Competitievervalsing in al z’n vormen. Vooral ook omdat hun resultaten eigenlijk niet tellen. Om in de geest van Johan Cruijff te blijven: “Ze kennen niet van je winnen, maar je ken wel van ze verliezen”, en zo is het precies.

Als je van de Jong elftallen verliest zijn die punten kwijt, want ze doen verder niet mee in de stand. Althans, er zitten geen gevolgen aan hun prestaties. Eigenlijk zouden alle zestien andere clubs moeten afspreken dat we allemaal de wedstrijden tegen de jong elftallen niet op komen dagen voor reglementaire 5-0 nederlagen. Zij eindigen dan met z’n vieren bovenaan en de nummers vijf en zes promoveren rechtstreeks naar de eredivisie en niemand heeft er last van gehad. Ik ken de zogenaamde positieve kanten: goed voor de ontwikkeling van spelers, want van het spelen op een volle en vijandige Meerdijk of Vijverberg leren ze van. Nee hoor, het blijft vriendschappelijk voor hen en ze moeten er nog steeds na een uur uit. Ze leren er wel van om een seizoen bij FC Emmen of De Graafschap te spelen, met alle ellende en vreugde van dien. Dus het herhaaldelijke verzoek: Stop met die beloftenelftallen in de Keuken Kampioen Divisie en leen je grootste talenten gewoon uit, daar wordt iedereen beter van.