De Kijkwijzer: koppositie lonkt voor Leverkusen, Newcastle begint aan nieuw tijdperk

15 oktober 2021 - 18:18

Voor de voetballiefhebber betekenden de afgelopen twee weken weer een overlevingstocht. De helse tijd die voor interlandperiode doorgaat zit er na zeges op ronkende voetballanden Letland en Gibraltar gelukkig weer op. In Nederland worden we direct verwend met de immer beladen Gelderse Derby tussen NEC en Vitesse, maar ook buiten de landsgrenzen staat er weer genoeg leuks op het programma. Welke vijf wedstrijden mag je daar niet missen?

Door Luuk ten Kleij

Zaterdag, 13.30 uur: Watford – Liverpool

Liverpool is prima aan het seizoen begonnen. In de Champions League rekende het in een spektakelstuk af met AC Milan (3-2) en veegde het FC Porto van het veld (1-5), in eigen land is het nog ongeslagen. Van de drie gelijke spelen werden er echter twee genoteerd in de laatste twee competitieduels. Een puntendeling tegen Manchester City is geen schande, bij Brentford toch eigenlijk wel. En dus is een zege meer dan welkom voor The Reds. Al is dat op Vicarage Road geen sinecure.

Promovendus Watford doet het tot nu toe namelijk zeer degelijk. Met zeven punten uit evenzoveel wedstrijden bekleedt de ploeg uit de voorstad van Londen de vijftiende plek. Tevreden is het bestuur bij The Hornets evenwel nooit en dus werd trainer Xisco Muñoz twee weken geleden de laan uitgestuurd. De Spanjaard hield het liefst tien maanden vol op Vicarage Road. Liefst ja, want voor Watford-begrippen is dat bijzonder lang. In de afgelopen vijf seizoenen stonden er – interim-managers meegerekend – tien (!) verschillende coaches langs de lijn bij de zwart-gele equipe.

Aan Claudio Ranieri de taak om af te rekenen met die trend. De Italiaanse sprookjestrainer heeft sinds zijn megastunt met Leicester City echter weinig meer gepresteerd. Een nederlaag tegen Liverpool zal ingecalculeerd zijn, maar of Ranieri daarna wel punten kan pakken is de vraag. De kans dat de bijna zeventigjarige oefenmeester het langer volhoudt dan Muñoz is klein. Dat hij zijn tot 2023 lopende contract uitdient, lijkt helemaal uitgesloten. Want breken met tradities? Dat is niet aan Watford besteedt.

Zaterdag, 18.00 uur: Lazio – Internazionale

Simone Inzaghi zal bij het bekendmaken van het competitieschema 16 oktober 2021 direct rood hebben omcirkeld in zijn agenda. De trainer van Inter treft met de Romeinen namelijk zijn oude club. Inzaghi stond ruim vijf jaar aan het roer in Stadio Olimpico en bracht de Biancocelesti weer terug naar de Champions League. Afgelopen zomer verliet hij zijn vertrouwde stekje om het avontuur in Milaan aan te gaan.

De verwachtingen bij Inter rondom Inzaghi waren – ook door het vertrek van Achraf Hakimi en Romelu Lukaku – sceptisch, maar tot dusver verloopt het meer dan prima. Zo vangen Edin Džeko en Lautaro Martínez de weggevallen doelpuntenvracht prima op. De Milanezen morsten mede daardoor alleen punten tegen Sampdoria en Atalanta (tweemaal 2-2) en toonden tegen Fiorentina en Sassuolo (twee keer een 1-2 zege) aan ook moeizame wedstrijden succesvol over de streep te trekken. Toch wist Inter alleen tegen Bologna (6-1) en Genoa (4-0) écht te overtuigen. Met krakers tegen Juventus (24 oktober) en Milan (7 november) in aantocht, moet de ploeg zichzelf zaterdagavond een goede dienst bewijzen.

Tegen Lazio ligt dat ook in de lijn der verwachting. De Romeinen deden, op het vervangen van Inzaghi door Maurizio Sarri na, weinig zaken op de transfermarkt afgelopen zomer. Het is dan ook weinig verrassend dat Lazio net als vorig jaar vrij wisselvallig presteert. Waar de ploeg in de derby tegen AS Roma bijvoorbeeld nog sterk voor de dag kwam en met 3-2 zegevierde, leverde het een week later bij Bologna een wanprestatie. Een 3-0 nederlaag bleek na negentig minuten de harde realiteit. Het is een gevolg van de combinatie tussen het drukke programma – Lazio acteert ook nog in de Europa League – en de relatief smalle selectie. Met de Europese kraker tegen Olympique Marseille in het vooruitzicht is het dan ook zeer de vraag hoe serieus Sarri Inter-thuis neemt. Krijgt dat duel prioriteit, dan is Inter zeker gewaarschuwd. Maar in elk ander geval moet Inzaghi zijn oude ploeg zonder al te veel moeite kunnen verslaan.

Zondag, 15.30 uur: Bayer 04 Leverkusen – Bayern München

Bayer tegen Bayern. De nummer twee tegen de nummer één. Oftewel: een absolute kraker. Beide ploegen verzamelden tot nu zestien punten, maar het doelsaldo van de regerend kampioen is beter (+17 om +13). Voor Bayern is dat geen verrassing, voor Leverkusen is die hoge klassering dat wel. De komst van Gerardo Seoane heeft Die Werkself goed gedaan. De van BSC Young Boys overgekomen Zwitser toont aan van aanpassingsproblemen geen last te hebben en laat zijn Nederlands getinte machine soepel lopen. Leverkusen speelt lekker aanvallend voetbal en verloor alleen nog maar van Borussia Dortmund. Dat deed het wel in stijl: een fenomenaal spektakelstuk eindigde in 3-4.

Verder gaat het – op het 1-1 gelijkspel bij 1. FC Union Berlin op de openingsdag na – allemaal uitstekend. Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor Jeremie Frimpong. De Nederlandse rechtsback kwam halverwege vorig seizoen over van Celtic en heeft zich moeiteloos aangepast aan de Bundesliga. Frimpong is een motor op de rechterflank en leverde dit seizoen in tien duels al vijf assists af. Ook in Jong Oranje – waar hij een maand geleden tegen Moldavië debuteerde – heeft de geboren Amsterdammer zijn plekje snel gevonden. Door de bizarre prestaties van het nog altijd maar achttienjarige wonderkind Florian Wirtz (zes goals en vijf assists in acht duels) sneeuwt het bij het grote publiek wat onder, maar Frimpong kan met recht een revelatie worden genoemd.

Bij Bayern is de sfeer ondertussen iets minder. De ploeg werd twee weken geleden slachtoffer van het zondagse toppercomplex dat op 3 oktober opspeelde. Net als Ajax, Paris Saint-Germain en Real Madrid ging Der Rekordmeister onderuit. In München bleek Eintracht Frankfurt met wat geluk te sterk (1-2). Het betekende een smetje op een tot nu toe wederom vrij geruisloos seizoen. Met zestien punten uit zeven duels en twee zeges in de Champions League verloopt alles namelijk op rolletjes voor Julian Nagelsmann. Bayern zou Bayern echter niet zijn als de druk constant hoog is. En dus zijn de Zuid-Duitsers gewaarschuwd. Helemaal als Leverkusen zondag net zo goed presteert als haar social mediamanager afgelopen week deed, is het zo weer crisis in Beieren. En staan Die Werkself aan kop.

Zondag, 17.30 uur: Newcastle United – Tottenham Hotspur

Newcastle upon Tyne, 7 oktober 2021. Middenin de interlandbreak bleek dat dé plek en hét moment waar we het spektakel moesten zoeken de afgelopen week. Wat zich al langer aankondigde, werd een week geleden definitief: Newcastle komt in handen van Saudi-Arabië. En daar kun (lees: moet) je van alles van vinden, maar bij The Magpies zien ze maar drie dingen: geld, geld en… geld. Niet alleen de bobo’s, maar ook de fans. Want op een grauwe oktoberavond barste zowaar een volksfeest los in de Noord-Engelse stad.

Komende zondag wordt het nieuwe hoofdstuk ook op het veld geopend. Voorlopig nog met Steve Bruce, die tegen Spurs zijn duizendste wedstrijd coacht. In dienst van Newcastle lijkt het één van de laatste, want de kans dat een grote naam aan het roer komt is groot. Dat geldt eveneens op spelersgebied, maar ook daar is uiteraard nog niets veranderd. Toch is de interesse voor het treffen met Tottenham groot. Amper een dag na de bekendmaking van de Saudische overname kon je geen kaartje meer krijgen voor het duel. Het tekent de hoop bij Newcastle, dat zich jarenlang gegijzeld voelde onder de bijzonder impopulaire Mike Ashley. Veel hoeven de fans zondag echter nog niet te verwachten, want voor de Saudische plannen tot uitwerking kunnen komen, moeten The Magpies zich eerst maar eens zien te handhaven.

Gezien de ranglijst na zeven speelrondes valt een miljardenclub in het Championship namelijk niet uit te sluiten. De ploeg van Bruce sprokkelde slechts drie puntjes en moet het doen met een negentiende plaats. Alleen Norwich City presteert nóg slechter. Voor Tottenham ligt er zodoende een gouden kans om eens echt te overtuigen. Dat wist nieuwbakken trainer Nuno Espírito Santo namelijk nog niet te doen. De Noord-Londenaren verloren al drie keer en moeten ploegen als Brentford en Brighton and Hove Albion boven zich dulden. Wil Tottenham niet helemaal met een zure smaak naar Arnhem afreizen voor het Conference League-treffen met Vitesse donderdag, is een zege even nodig als verwacht. Maar wie weet wat de Saudi’s voor natuurlijke krachten kunnen opwekken aan de Tyne.

Zondag, 21.00 uur: FC Barcelona – Valencia

Het zijn zware tijden voor de mensen die Barcelona een warm hart toedragen. Op de contractverlenging van Pedri na is het positieve nieuws rondom de Catalanen de laatste tijd niet waarneembaar. De club zit in een diepe crisis: in LaLiga staat het na zeven duels slechts negende, op het Europese toneel completeert Barça na twee speelrondes welgeteld nul punten. Vlak voor de interlandbreak ging de ploeg nog kansloos onderuit bij Atlético Madrid. Ronald Koeman zit ondanks dat nog steeds op zijn plek, maar de kans op een snelle ommekeer lijkt klein.

Het programma van de Blaugrana liegt er namelijk niet om. Na het treffen met Valencia moet de ploeg woensdag alweer aan de bak tegen Dinamo Kiev. Dat duel moet gewonnen worden als Koemans equipe na de winter nog verder wil in de Champions League. En als er nog niet genoeg donkere wolken samengepakt zouden zijn boven Camp Nou, staat volgende week nog El Clásico op de rol. In dat schema lijkt het weggezakte Valencia de makkelijkste horde, maar dat is te makkelijk gedacht.

Onder leiding van José Bordalás – u weet wel, de man die Getafe de afgelopen jaren nogal bijzonder ‘voetbal’ liet spelen – is Valencia namelijk prima bezig. Sterker nog, de ploeg uit de sinaasappelstad staat door een beter doelsaldo nog boven Barça. En dat is verrassend. Na het bijzonder matige vorige seizoen, dat in het teken stond van de verkoopdrift van eigenaar Peter Lim, werd er dit seizoen opnieuw weinig verwacht. Toch presteert Valencia vooralsnog zelfs degelijk. Het wist zelfs bijna van Real te winnen, ware het niet dat De Koninklijke diep in de slotfase ineens opleefde. Los Che heeft zodoende nog steeds de kwaliteiten om het de topteams lastig te maken. Een heet avondje wacht voor Koeman, die moet winnen om zijn zijden draadje niet nóg dunner te laten worden.