Zirkzee verdiept zich in meer dan alleen voetbal: ‘Basketbalde bij Bayern met Davies’

13 oktober 2021 - 15:22

Joshua Zirkzee verdiept zich in meer dan alleen de voetbalwereld. De spits, vandaag de dag op huurbasis actief bij RSC Anderlecht, blijkt een groot NBA-fan en daar spreekt hij dan ook met veel passie over. Quinten Timber tipte hem al als een goede basketballer, maar zo ver wil Zirkzee zelf ook weer niet gaan.

‘Ik ken de regels en dat soort dingen’, vertelt hij bescheiden. In zijn tijd bij Bayern München hield hij zich veel bezig met de sport. ‘Alphonso Davies, Chris Richards en ik hebben weleens gebasketbald. Zij komen natuurlijk uit Canada en Amerika, dus voor hen is het iets normaler. Op het complex waar we zaten, had je een basketbalcourt. Als we dan een keertje vrij waren, speelden we daar de hele dag basketbal.’

Toch is het voor de jonge spits zaak om zich op het voetballen te richten. In de Belgische Pro League maakte hij dit seizoen in acht wedstrijden vier doelpunten voor RSC Anderlecht en daarmee kende hij een hoopvol begin. Bovendien begint hij te wennen aan Brussel, de stad waarin de club zich bevindt, maar hij genoot er ook van om de voorbije periode weer in Nederland te zijn. Hij kwam immers in actie met Jong Oranje. ‘Het is altijd lekker om weer even terug te zijn in Nederland. Het voelt weer als thuis’, vertelt hij.

Zirkzee over voorhoede met drie spitsen

Met Jong Oranje zijn Zirkzee en de zijnen begonnen aan een nieuwe cyclus. Wat opvalt, is het aantal spitsen waarmee Erwin van de Looi moet werken. Opvallend genoeg koos hij er tijdens de eerste wedstrijd van de kwalificatiereeks voor om met drie spitsen in een driemans voorhoede te spelen. Zirkzee had er aanvankelijk zijn bedenkingen bij. ‘Ik heb een interview gehad en toen kreeg ik de vraag of wij (Zirkzee, Myron Boadu en Brian Brobbey, red.) met z’n drieën voorin kunnen spelen. Ik had toen zoiets van: ik denk het niet, maar als de trainer dat wil, dan doen we dat. Toen het opeens gebeurde, moest ik aan het interview denken.’

In welk systeem dan ook, de spelers van Jong Oranje liggen elkaar goed. Op het veld kan het nog altijd beter bij de beloften van Nederland, maar door de onderlinge geschiedenis in het Nederlandse jeugdvoetbal hoeven zij elkaar als personen niet meer te leren kennen. ‘We kennen elkaar al vanaf de Onder 17 en andere jeugdelftallen. Op het veld moeten we nog groeien, maar buiten het veld kennen we elkaar al. Hoe het team het spel binnen de lijnen nog kan verbeteren? ‘We moeten trainen, dingen met de trainer bespreken en de rollen die we hebben begrijpen.’