De Kijkwijzer: nieuwe testcase voor sterk Napoli, Bosz wacht heet avondje

02 oktober 2021 - 12:17

De Europese beslommeringen zijn achter de rug en er staat weer een weekend vol competitievoetbal voor de deur. Het is – helaas – de laatste voor een nieuwe interlandbreak en dus moeten we er maar extra van genieten. Gelukkig gaat dat niet moeilijk worden, want we worden goed verwend. Zo treffen met Liverpool en Manchester City de nummers één en twee van de Premier League elkaar, kruisen het worstelende Atlético Madrid en FC Barcelona de degens en is het Serie A-weekend volgepland met krakers. Maar daar blijft het niet bij.

Door Luuk ten Kleij

Zaterdag, 13.30 uur: Manchester United – Everton

De verwachtingen in het rode deel van Manchester waren voorafgaand aan het seizoen torenhoog. Helemaal na de komst van Cristiano Ronaldo werden The Red Devils tot de titelfavorieten gerekend. Tot nu toe valt het echter vies tegen wat de ploeg van de hevig bekritiseerde Ole Gunnar Solskjær laat zien. Zo bleek BSC Young Boys te sterk in de Champions League en won Aston Villa vorige week, mede door een gemiste penalty van Bruno Fernandes, met 1-0 op Old Trafford. En in de duels die het wel won, wist United – op de 5-1 zege tegen Leeds United tijdens de eerste speelronde na – ook geen onuitwisbare indruk achter te laten.

Ondanks alles ligt er zaterdag echter wel een gouden kans om de koppositie voor tenminste tweeëneenhalf uur, en met een beetje geluk tot een met de volgende speelronde, te grijpen. Dan moet er wel worden afgerekend met Everton. Klinkt simpel, is het niet. The Toffees zijn namelijk prima begonnen. De ploeg staat op evenveel punten als United (13) en moet de Mancunians puur op doelsaldo voorrang verlenen. Het betekent dat er ook voor Everton een grote mogelijkheid ligt om naar de PL-troon te stijgen.

United – Everton is op die manier een topper in de schaduw van de échte kraker dit weekend, maar dat maakt het treffen misschien wel des te interessanter. De Mancunians moeten, voor de Liverpudlians is elk resultaat mooi meegenomen. Nu nog zien of die druk ManU niet weer verlamd.

Zaterdag, 15.30 uur: VfL Wolfsburg – Borussia Mönchengladbach

Het aanstellen van Mark van Bommel als coach van VfL Wolfsburg werd in Nederland met argwaan bekeken. De voormalig middenvelder kon in zijn tijd bij PSV geen geweldige cijfers overleggen en gedroeg zich achter de schermen niet altijd even netjes. De gok van Wolfsburg pakt tot nu toe echter goed uit; na zes duels staat de Champions League-deelnemer – de competitie waarin het woensdag bestolen werd – keurig derde en is de achterstand op het ongenaakbare Bayern München beperkt tot drie punten.

Daarbij moet wel gezegd worden dat Die Wölfe ook gewoon gedeeld koploper zouden kunnen zijn. Vorige week werd bij TSG 1899 Hoffenheim echter de eerste nederlaag van het seizoen geleden, waardoor die status aan Van Bommel voorbij ging. Het laat ook zien dat een goede start lang niet altijd alles zegt. In Eindhoven ging het de geboren Limburger in zijn eerste halfjaar ook voor de wind, maar daarna kwam de klad erin.

Iedereen die Wolfsburg een warm hart toedraagt, zal dus een slag om de arm moeten houden. Een zege tegen Borussia Mönchengladbach kan het vertrouwen dat alles goed komt in elk geval weer laten stijgen. Kansen liggen er zeker; Die Fohlen zijn met zeven uit zes niet geweldig begonnen aan het seizoen. Het maakt de uitslagen des te vreemder, want vier van die punten werden gepakt tegen Bayern München (1-1). en Borussia Dortmund (1-0). Dat deed het echter wel in het eigen Borussia-Park, waar het nog ongeslagen is. Buiten Mönchengladbach pakte de ploeg van nieuwbakken coach Adi Hütter nog geen punt. Aan Van Bommel de taak om dat zo te houden.

Zaterdag, 18.00 uur: Torino – Juventus

Atalanta – AC Milan, Sassuolo – Internazionale, Bologna – Lazio. De keuze is dit weekend reuze in Italië als je een leuk potje zoekt. De Turijnse burenruzie is er echter eentje die er bovenuit steekt. Normaliter is Juve de grote favoriet. De laatste zege van Torino dateert dan ook alweer van 2015. Dit jaar zal De Oude Dame evenwel met een stuk minder vertrouwen afreizen naar Stadio Olimpico Grande Torino, want de verschillen zijn veel kleiner geworden.

Juve wist zijn laatste twee duels dan wel te winnen, echt overtuigen deed het niet. En met een negende plek na zes potjes – plus al tien punten achterstand op koploper Napoli – is de seizoenstart nog altijd ronduit dramatisch te noemen. Torino daarentegen doet het onder nieuwbakken coach Ivan Jurić (ex-Hellas Verona) uitstekend. Na enkele grijze, moeizame jaren waarin de degradatieplekken dichterbij kwamen dan de Europese plekken, staan I Granata na zes duels met acht punten op een negende plek. Keurig in de middenmoot. De twee nederlagen die het leed vonden plaats tegen Atalanta en Fiorentina, wat gezien de uitstekende prestaties van die twee zeker geen schande is. Bovendien verdiende Torino tegen Atalanta meer en hield het Lazio op een gelijkspel.

Het tekent de kwaliteiten van Jurić. Met een echt geen heel geweldig Verona eindigde de Kroaat in zijn tweejarige dienstverband als negende en tiende. Torino finishte in die seizoenen juist als zestiende en zeventiende en heeft op spelersgebied bovendien geen echte kwaliteitsimpuls opgedaan afgelopen zomer. Dat een trainer verschil kan maken, is zodoende maar weer duidelijk. Nu nog de ultieme kroon op een prima seizoenstart zetten met een langverwachte derbyzege.

Zondag, 18.00 uur: Fiorentina – Napoli

We blijven even in de laars, want zoals gezegd is het likkebaarden als je kijkt naar het schema voor deze week. Fiorentina – Napoli is gezien de ranglijst het interessantst. De Napolitanen overleggen na zes duels een perfecte score en leiden de dans, La Viola doet het met een gedeelde vierde plek eveneens uitstekend. Na een aantal magere jaren gooiden de Florentijnen het roer afgelopen zomer volledig om en die keuze pakt vooralsnog goed uit.

Vincenzo Italiano, die afgelopen zomer overkwam van Spezia, heeft zijn ideeën er sneller dan verwacht in kunnen slijpen. Vooral in de eerste helft tegen Internazionale werd dat duidelijk; de Milanezen werden volledig vastgezet op eigen helft en keken bij rust tegen een volkomen verdiende achterstand aan. Klein verbeterpunt: Fiorentina deed zichzelf voor de goal tekort en zag de voorsprong na rust ongelukkig verdwijnen. Bovendien kreeg Nicólas González een oliedomme rode kaart, waardoor hij het duel met Udinese (1-0 zege) vanaf de tribune moest bekijken. Dat hij zondag weer terug is, mag een flinke opsteker worden genoemd. Samen met Dušan Vlahović vormt de Argentijn een levensgevaarlijk spitsenduo dat zelfs de meest geslepen, Italiaanse verdedigers angst aanjaagt.

Napoli beschikt niet over zo’n dodelijk duo, maar verder hebben de Napolitanen niets te klagen. I Partenopei deed het rustig aan op de transfermarkt, maar wist wel twee gouden zetten te doen. Zo blijkt het aanstellen van Luciano Spalletti als opvolger van Gennaro Gattuso vooralsnog een schot in de roos. Het huren van André Zambo Anguissa pakt tot nu toe eveneens geweldig uit. De Kameroener blinkt steevast uit en kan op veel lof rekenen. Of hij, en I Partenopei, deze lijn kunnen voortzetten, is nog maar de vraag. Het eerste scheurtje ontstond donderdag tijdens de Europa League-nederlaag tegen Spartak Moskou (2-3). In Florence moet Napoli aantonen dat het een incident is geweest.

Zondag, 21.00 uur: AS Saint-Étienne – Olympique Lyonnais

Vergeet Le Classique, de Derby du Nord en de Derby de la Côte d’Azur. Als je houdt van gevoelige Franse onderonsjes is het de Derby du Rhône die je moet checken. De clash tussen Saint-Étienne en Lyon staat jaarlijks garant voor spektakel. Zowel op als naast het veld. Mede door de historie van en afstand tussen beide ploegen is het een altijd beladen duel. Beide ploegen behoren tot de clubs in de Ligue 1 met de grootste fanschare en die gaan wel eens met elkaar op de vuist. Het blijft wel Frankrijk natuurlijk.

Ook zondagavond zal het weer ouderwets zinderen. Waar Stade Geoffroy-Guichard overdag zo leuk en schattig lijkt, verandert het op derbyavonden als deze in een angstaanjagend spookhuis dat doet denken aan een Zuid-Amerikaanse arena. Aan Peter Bosz de taak om zijn spelers rustig te laten blijven en de punten af te pakken van de rivaal. Dat is nodig ook, want Les Gones presteren tot nu toe wisselvallig. De ongelukkige en onverdiende nederlaag bij Paris Saint-Germain twee weken geleden kan geen schande worden genoemd, maar de puntendeling tegen FC Lorient (1-1) afgelopen zaterdag is ronduit slordig.

Voor Saint-Étienne is de nood evenwel nog hoger. Waar Les Verts vroeger een grootmacht waren in het Franse voetbal, bungelt de ploeg tegenwoordig vooral in het rechterrijtje. Dit seizoen staat het na acht duels zelfs onderaan. Een zege werd nog niet geboekt. Of de ploeg dan ook echt uitkijkt naar zondag, is maar de vraag. Vorig jaar trakteerde Lyon de rivaal nog op een 5-0 nederlaag in eigen huis en gezien de huidige prestaties is zo’n uitslag komende editie niet uitgesloten. Het is een derby, dus een verrassing is allerminst uitgesloten. Maar als l’OL zich in Bosz’ eerste Rhône-clash niet van de wijs laat brengen door de schitterende sfeer in Saint-Étienne, mag een derbyzege geen probleem zijn.