#StamOut: Geweldig paard, waardeloze ruiter

30 september 2021 - 09:31

‘Een goed paard maakt nog geen goede ruiter,’ zei Arrigo Sacchi ooit. Helemaal objectief stond hij er natuurlijk niet inmet zijn beperkte staat van dienst als voetballer in de marge, maar een punt had hij zeker. Een punt dat Jaap Stam ook keer op keer lijkt te willen onderstrepen. Inmiddels is er ook aan zijn Amerikaanse avontuur bij FC Cincinnati een roemloos einde gekomen.

Stam was een meer dan uitstekend paard. Misschien wel de meest gewaardeerde dekhengst van zijn generatie. Een goed ruiter is hij nochtans allerminst. Ja, er zijn positieve oplevingen, maar op de lange termijn – en ik gebruik die term hier bijzonder losjes – faalt hij telkenmale opzichtig.

Zijn tactisch repertoire is dan ook even leeg als het bureau in zijn aanstellingsfilmpje bij Feyenoord. Hij wil dat zijn ploegen attractief, dominant en aanvallend voetballen. Teksten die er in Nederland als zoete koek in gaan, maar hoe hij dat denkt te bewerkstelligen, blijkt minder duidelijk. 

De trainerscursus vond hij maar een lading theoretisch geneuzel. Zelfs de verkorte cursus die ons internationale succesnummers als Stams generatiegenoten Frank de Boer en Phillip Cocu heeft opgeleverd, kon de Kampenaar maar matig bekoren. Hij is een jongen van de praktijk, klinkt het dan, maar daar valt in die dagelijkse praktijk bitter weinig van terug te zien.

Toch sluit ik niet uit dat deze matige ruiter binnenkort weer zijn plekje vindt in de trainerscarrousel. Er komt met hem immers wel iemand binnen. Als club moet je er echter niet van opkijken dat er ook snel weer iemand uit het zadel gewipt moet worden. Als dekken nog altijd de specialiteit van het huis is, lijkt me de kans groot dat je je als supporters aan het eind van de rit aardig genaaid voelt.