Hoekie_B: Biergooien

25 september 2021 - 14:40

Dit weekend wordt er in alle stadions omgeroepen dat het niet de bedoeling is dat er bier en andere voorwerpen op het veld gegooid worden, omdat het de laatste weken zo uit de klauwen is gelopen. Hardere maatregelen kunnen gaan volgen en we voelen allemaal aan ons water (alcoholvrij) wat die maatregelen gaan zijn: geen verbod op kartonnen bordjes (die ook gegooid kunnen worden), maar op bier op de tribune. 

Meestal volg ik dit soort dingen in de kantlijn, maar hiermee zou ik recht in het hart getroffen worden. Wat moet ik dan bij NAC gaan doen? Voetbal kijken??? Bier op de tribune hoort bij het culturele erfgoed van ons voetbal. Voetbal is veel meer dan die wedstrijd. Het samenzijn met vrienden of familie op de tribune, lekker mekkeren over de grensrechter of die blinde linksback, met een pilsje in de hand. 

Zondagwedstrijden om kwart over 12 zijn het minst sfeervol, we weten allemaal waarom: veel mensen zitten nog niet aan het bier. Drie halve liters en het doordeweekse juk is doorbroken en de ICT’er van een middelgrote verzekeringsmaatschappij staat schuimbekkend op de tribune te roepen dat het nooit buitenspel kan zijn en dat die scheids thuis niks te zeggen heeft. Het voetbal kan niet zonder bier op de tribune. In de Premier League is het al verboden en daar zien we op de tribunes alleen nog maar Europese en Aziatische toeristen en is de sfeer compleet weg.

Waar het nou precies mis ging is onduidelijk, het is natuurlijk van alle tijden. An sich ben ik niet tegen dingen op het veld gooien. Zo’n ijzeren staaf op de keeper van Austria Wien of een bommetje tegen Cyprus, dat zorgt nog wel voor het nodige spektakel. De supporters van Inter gooiden uit tegen Atalanta Bergamo ooit een scooter (Vespa) van de tweede ring naar beneden. Daar kan ik prima mee leven. Maar bier? Wat denk je te bereiken? Dat de speler na de wedstrijd moet douchen? Dat z’n kleren in de was moeten? 

De trend neemt momenteel ernstige vormen aan. Wanneer de uitploeg scoort en komt juichen voor het vak kan ik het me nog enigszins voorstellen uit frustratie. Maar het gaat steeds verder. Bij een penalty, corner of wanneer iemand bij de zijlijn een bal probeert binnen te houden. En dan te bedenken wat het kost. Voor een half litertje aangelengd water ben je zo zes euro kwijt. 

Vroeger aan de Beatrixstraat stond ik aan het hek en toen VVV’er Jay Driessen de bal achter de reclameborden kwam pakken rochelde ik hem vol in z’n smoelwerk. Niet netjes misschien, maar dat was anders. Van dat overmatig speeksel moest ik toch af. Ik vermoed dat het de zwakkere zuipers van de groep zijn. ‘Ah fuck, daar komt al een nieuw rondje aan en ik heb nog een halve vast. Hee, kijk daar staat Willem Janssen van FC Utrecht, laat ik het maar op zijn kop gooien’. (Misschien een slecht voorbeeld, want hier zou ik me wel in kunnen vinden). 

Bij een doelpunt gebeurt het helemaal vaak, maar dat is ook lekker anoniem. Iedereen is euforisch en er wordt wel meer bier gemorst. ‘Zo, ik ben weer lekker bij. Zal ik het volgende rondje halen?’ Biergooien moet je lekker doen bij een concert van Rowwen Heze of Normaal en als je het lastig vindt om bij te kunnen houden sla je toch een rondje over. Dan lachen ze je misschien een keer uit, maar je bent in ieder geval niet verantwoordelijk voor het uitbannen van bier op de tribunes.