Patrick Lodewijks over PSV, Feyenoord en keeperstraining bij Oranje

24 september 2021 - 16:45

Dat Justin Bijlow op negentienjarige leeftijd zijn debuut maakte als keeper van Feyenoord was voor Patrick Lodewijks geen verrassing. Als keeperstrainer van de Rotterdamse club viel Bijlow hem al op vijftienjarige leeftijd op en dat niet alleen: Lodewijks haalde hem al vroeg bij de selectie van het eerste elftal van Feyenoord.

Tijdens de trainingen van Feyenoord waren destijds vier keepers gewenst. Zodoende lag er voor Lodewijks als keeperstrainer direct de schone taak om de meest geschikte jeugdkeeper aan te wijzen om mee te doen op de training van Feyenoord 1. Al snel kwam hij uit bij Bijlow. “Toen kwam Justin op vijftienjarige leeftijd meedoen in de vier-tegen-vier. Dat is niet reëel, want het gaat veel sneller, ze schieten veel harder en het tempo ligt veel hoger. Ik zag dat het afbreukrisico veel te groot was, dus wil je die jongen ontwikkelen, dan moet je hem er gewoon helemaal bijhalen. Dan kan hij ook meedoen in de acht-tegen-acht, want dan ligt het tempo lager en dan krijg je veel meer de kans om te kijken wat hij doet richting de elf-tegen-elf, in een wedstrijdsituatie.”

“Toen zag ik de potentie bij hem”, vervolgt Lodewijks al snel. “Hij kon heel veel dingen beter doen, maar je zag wel de potentie. Toen dachten we: we moeten hem er permanent bijhalen. Dan speelt hij in het weekend maar zijn wedstrijden bij de jeugd, wat best lastig is, omdat de uitdaging daar dan ineens een stuk minder groot is.”

De oud-keeper van onder meer PSV weet zelf maar al te goed hoe het is om keeper van Feyenoord te zijn. Hij kwam op pas 35-jarige leeftijd naar Rotterdam en ervoer daar hoe pittig het spelen voor Feyenoord kan zijn. “Toen ik bij Feyenoord kwam, was ik 35. Ik had vierhonderd wedstrijden of meer gespeeld. Je kende De Kuip en ik had daar geen last van. Ik werd in het begin niet omarmd door de Feyenoord-supporters, omdat ik van PSV kwam. Maar ik had daar echt geen boodschap aan.”

Ondanks de onverstoorbaarheid van Lodewijks is de steun van het publiek zeker bij Feyenoord van groot belang. De ommekeer kwam dan ook al snel. “De vierde of vijfde wedstrijd die ik speelde, speelden we uit bij PSV. We wonnen daar met 1-2 en het was één van mijn betere wedstrijden ooit. Ik raakte ook geblesseerd in die wedstrijd. Bij een duel in de eerste helft liep Jan Vennegoor of Hesselink mij in elkaar. Ik brak twee ribben en kneusde er twee.”

De ervaren goalie gaf echter niet op en zette alles op alles om de wedstrijd uit de keepen voor zijn nieuwe werkgever. “In de rust wilde ik er per se niet uit. Ik heb die wedstrijd uitgespeeld en Van Marwijk heeft dat na de wedstrijd verteld. Hij zei: hij heeft ribben gebroken en er twee gekneusd en in de rust heeft hij injecties genomen om de wedstrijd uit te spelen. Als je de Feyenoord-mentaliteit hebt van het nooit opgeven, dan is dat wel een moment geweest waarop de Feyenoorder dacht: oké, hij geeft alles voor ons. Toen was het ijs een beetje gebroken.”