De Kijkwijzer: Liverpool naar stuntpromovendus, Danjuma treft ontketend Real

24 september 2021 - 18:06

Na een ramvolle midweekse speelronde op nagenoeg alle Europese velden is het tijd voor een weekend vol stadsderby’s. Zo treffen Arsenal en Tottenham Hotspur elkaar in de North London Derby en vechten Lazio en AS Roma de Derby della Capitale uit. Waarom je die duels niet mag missen, is duidelijk. Er zijn echter ook nog genoeg andere wedstrijden waarbij dat minder voor de hand ligt, terwijl ze vele malen interessanter zijn. Welke vijf potjes zijn dat komend weekend?

Door Luuk ten Kleij

Zaterdag, 18.00 uur: Internazionale – Atalanta

Romelu Lukaku vertrok naar Chelsea. Achraf Hakimi transfereerde naar Paris Saint-Germain. En succescoach Antonio Conte? Die nam ontslag. Dat allemaal omdat Inter de Serie A-titel vorig jaar moest bekopen met torenhoge schulden. Het zorgde ervoor dat de verwachtingen in Milaan kelderden. Titelprolongatie leek ver weg. Simone Inzaghi zou bij lange niet in de buurt komen van Conte, Edin Džeko werd al als bejaard betiteld en ook aankopen Denzel Dumfries en Hakan Çalhanoğlu waren omgeven door twijfels. Atalanta daarentegen handelde juist sterk deze zomer en werd voor aanvang van het seizoen samen met Juventus gebombardeerd tot titelfavoriet.

Dat voorspellen vaak weinig zin heeft, wordt in de eerste weken van het voetbaljaar echter weer pijnlijk duidelijk. Waar Atalanta al één keer gelijkspeelde en eenmaal verloor, is Inter nog ongeslagen. De Milanezen lieten alleen punten liggen bij Sampdoria, maar wisten verder te imponeren. Zo veegden I Nerazzuri vorig weekend de vloer aan met Bologna (6-1) en ging Fiorentina er dinsdag na een indrukwekkende eerste helft in een paar minuten – mede door een glansrol van Džeko – kansloos af (1-3). Inter weet prima spel vooralsnog te combineren met dodelijke effectiviteit en laat zien dat titelprolongatie helemaal niet zo onrealistisch is.

Atalanta is met tien uit vijf prima op zich prima begonnen, maar heeft nog geen moment kunnen overtuigen. Zo kostte het tegen Torino (1-0) en Salernitana (0-1) veel pijn en moeite om de driepunter over de streep te trekken. Het elftal van de immer gelauwerde Gian Piero Gasperini laat het geprezen, aanvallende voetbal nog maar mondjesmaat zien dit seizoen. Mede door een groot aantal mutaties in de selectie deze zomer zal het ook een kwestie van wennen zijn, maar wil La Dea écht meedoen in de titelstrijd, is het zaak dat de ploeg snel beter gaat spelen. Te beginnen tegen de titelconcurrent uit Milaan.

Zaterdag, 18.30 uur: Brentford – Liverpool

Na jaren hard werk lukte het Brentford vorig jaar dan eindelijk: via de play-offs promoveerden The Bees naar de Premier League. Ruim tien jaar geleden speelde de ploeg uit West-Londen nog op het vierde niveau, maar daarna zette het een bijzondere opmars in. Sinds de entree in de Championship in 2015 schurkte Brentford enkele keren tegen het Premier League-walhalla aan en na een overtuigende zege op Swansea City eind mei ging die droom in vervulling. En op die roze wolk bivakkeert de ploeg nog altijd, want het gaat een niveautje hoger bijzonder goed.

Het aloude Griffin Park – geroemd om de pubs die in elke stadionhoek aanwezig waren – mag dan inmiddels zijn verlaten, het nieuwe Brentford Community Stadium garandeert ook sfeer. En goede resultaten. Na vijf speelrondes heeft de ploeg al acht punten verzameld, waarvan drie in twee thuisduels. Het Moneyball-principe werpt zodoende ook op het hoogste niveau zijn vruchten af. Bij dat concept draait alles om data-analyse. Vrijwel elke beslissing, in elke laag van de club, wordt genomen op basis van statistieken. Brentford is samen met FC Midtjylland één van de voorlopers op dit gebied. Dat verklaart ook direct waarom de Londenaren een samenwerkingsverband hebben met de door PSV uit de Champions League gekegelde Denen. Mede daardoor vinden we in Brentfords selectie liefst zeven spelers met de Deense nationaliteit terug. Bovendien is coach Thomas Frank geboren in het Scandinavische land.

Het louter gebruiken van statistieken is vaak verloochend, maar na Midtjylland bewijst ook Brentford dat je er uitstekende resultaten mee kunt behalen. Zo rekenden de Londenaren bij hun PL-debuut simpel af met een zwalkend Arsenal (2-0). Liverpool is dan wel uitstekend aan het seizoen begonnen, The Reds mogen gewaarschuwd zijn.

Zaterdag, 20.45 uur: Real Madrid – Villarreal

Als kersvers Europa League-winnaar waren de verwachtingen in Villarreal dit seizoen hoog. Helemaal omdat er met Boulaye Dia, Aïssa Mandi en uiteraard Arnaut Danjuma Groeneveld enkele prima spelers werden aangetrokken. De seizoenstart viel echter vies tegen; in de eerste vier duels moest El Submarino Amarillo het telkens doen met een remise. Ook in de Champions League-opener tegen Atalanta kwam Villarreal niet verder dan een gelijkspel. Woensdag kon de ploeg van Unai Emery dan eindelijk het zoet van een overwinning smaken; Elche werd in Estadio de La Céramica op een 4-1 nederlaag getrakteerd. Eén van de doelpuntenmakers? Danjuma. De van Bournemouth overgekomen Nederlander heeft er zo na vijf duels in een geel shirt al drie goals in liggen en is prima begonnen aan zijn nieuwe avontuur.

Villarreal is dus nog ongeslagen, maar morste al veel. Real deed dat nog maar eenmaal – 3-3 bij Levante – en kende afgelopen week bovendien een nóg betere generale dan de zaterdagse opponent. Promovendus RCD Mallorca, met acht uit vijf uitstekend gestart, ging er in Madrid mede door een hattrick van Marco Asensio – ja, die met die Nederlandse moeder – met 6-1 keihard af. Het heeft het vele vertrouwen dat de overtuigende Madrilenen al wisten te tanken nog maar eens gevoed.

Opvallend bij Real zijn de prestaties van Vinícius Júnior. De voorheen vaak druistige en wisselvalige Braziliaan scoorde in vijf duels evenzo vaak en leverde bovendien drie assists af. De nog altijd maar 21-jarige vleugelspeler lijkt onder Carlo Ancelotti eindelijk te zijn opgebloeid. Waar Real vorig jaar voor goals bijna volledig afhankelijk bleek van Karim Benzema (die na zes duels ook alweer op acht goals en zeven assists staat), lijkt dat probleem nu opgelost. Mede door de geringe transferactiviteit waren de Madrileense verwachtingen voor komend jaar niet bijzonder hoog, maar vooralsnog weet De Koninklijke haar criticasters prima de mond te snoeren. Villarreal is gewaarschuwd.

Zondag, 17.30 uur: SC Freiburg – FC Augsburg

Een duel tussen Freiburg en Augsburg is wellicht geen wedstrijd die je snel aan zet wanneer je een middagje voetbal gaat kijken. Juist dat maakt dit treffen echter interessant. Het zijn beiden ambitieuze ploegen uit het zuiden van Duitsland en allebei hebben ze Nederlanders in de ploeg. Freiburg zelfs iemand die de voorselectie van Oranje heeft gehaald: Mark Flekken. Na avonturen bij Alemannia Aachen, Greuther Fürth en MSV Duisburg en enkele zware blessures is de 28-jarige Limburger sinds dit jaar eerste keeper in het elftal van Christian Streich.

Net als het hele team presteert de doelman goed: in vijf duels incasseerde de goalie nog maar vier goals. Het is tekenend voor de uitstekend werkende speelstijl van Streich, die inmiddels alweer tien jaar op zijn plek zit in het Dreisamstadion. Onder zijn leiding is Freiburg een zeer stugge ploeg die het de grotere ploegen vaak lastig maakt. Zo moest dit seizoen Dortmund er al aan geloven. Mede door die knappe zege zijn de Freiburgers nog ongeslagen.

Tegen het Augsburg van aanvoerder Jeffrey Gouweleeuw zal de ploeg uit het Zwarte Woud die status graag willen behouden. In de laatste wedstrijd in het Dreisamstadion – na jarenlang gesteggel neemt Freiburg binnenkort dan eindelijk zijn intrek in de grauwe blokkendoos die het Europa-Park Stadion gaat heten – is de ploeg ook de torenhoge favoriet. Tegen het vooralsnog bijzonder matig presterende Borussia Mönchengladbach boekte Augsburg afgelopen weekend pas zijn eerste zege. 1. FC Union Berlin en Eintracht Frankfurt werden op 0-0 gehouden, van TSG 1899 Hoffenheim en Bayer 04 Leverkusen kreeg FCA een flink pak rammel (0-4 en 1-4). De Bundesliga blijft echter de Bundesliga en dus staat een verrassing altijd voor de deur. Aan de defensief geoliede machine van Streich de taak te voorkomen dat zij dit weekend het slachtoffer zijn.

Zondag, 20.45 uur: Olympique Marseille – RC Lens

Een derby in de snelkookpan die het Franse voetbal genoemd mag worden. Dat kan maar één ding betekenen: rellen. En exact dat gebeurde toen RC Lens vorige week aartsrivaal Lille OSC ontving in eigen huis. In de rust ging het mis: Lens-supporters zochten fans van de gasten op. En dus is ook in het Stade Bollaert-Delelis de situatie voorlopig weer zoals die het afgelopen jaar zo verafschuwd werd.

Ook Marseille moet vrezen. Want ook bij hen ging het de afgelopen tijd mis. In Nice waren de havenstedelingen nog het slachtoffer, bij Angers SCO zaten de eigen supporters fout. Na afloop van het duel bestormden supporters van de uitploeg vakken van de gastheer. De vrees voor rellen zondag is na alle gebeurtenissen van de afgelopen weken dan ook niet heel vreemd en dus heeft Lens haar eigen fans al opgeroepen om niet mee te reizen richting de Franse zuidkust.

Het is treurig dat het zo moet. En dit alles haalt ook de glans van een in potentie fantastische wedstrijd af. Marseille en Lens zijn beiden namelijk bijzonder sterk aan het seizoen begonnen. Laatstgenoemde deed het vorig jaar als promovendus al uitstekend – het liep maar net Europees voetbal mis – en staat nu op twaalf uit zeven. Tegen RC Strasbourg liep Le Sang et Or afgelopen woensdag pas tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan. Marseille doet het nog beter; alleen Girondins de Bordeaux en Angers wisten een puntje te pakken tegen l’OM. Daarmee is de ploeg de naaste achtervolger van het mazzelende Paris Saint-Germain. Marseille – Lens is sportief dus een topper en zal op het veld genoeg spektakel opleveren. En hou je van wat vechtpartijtjes? Dan is de kans groot dat je zondag ook wel goed zit.