De top 5 broedertwisten binnen en buiten de lijnen

23 september 2021 - 17:30

Vanavond staat het Serie A-duel tussen Lazio en Torino op het programma. Op het Romeinse middenveld zet Sergej Milinkovic-Savic al jaren de lijnen uit, terwijl het doel van de Granata dit seizoen sinds het vertrek van Salvatore Sirigu voor het eerst vast door Sergejs broer Vanja verdedigd wordt. Een dergelijke broedertwist komt in het voetbal vaker voor dan je mogelijk zou verwachten. Wij zetten een paar opvallende confrontaties op een rijtje.

Koeman vs Koeman

Nederland is waarschijnlijk het Mekka van de voetbalbroers. Van de Van de Kerkhofjes, de De Boertjes en de Muhrens, tot Luuk & Siem en Henrico & Jeroen (Drost). Al deze broers vochten in totaal een groot aantal broedertwisten uit, maar de opvallendste is misschien wel het laatste duel tussen de voetballers Erwin en Ronald Koeman (ook als trainers zouden ze later tegenover elkaar komen te staan).

In een koud Oosterpark won het FC Groningen van Erwin Koeman van de bij Feyenoord naar Nederland teruggekeerde Ronald. Die laatste scoorde die middag het enige doelpunt, maar deed dat wel in eigen doel. In een poging een lage voorzet onschadelijk te maken, prikte hij het leer via de binnenkant van de paal binnen, ver buiten het bereik van doelman Ed de Goey.

Baresi vs Baresi

Ook het Italiaanse voetbal kent veel voetbalfamilies, al domineren daar de vader-zoon-relaties. Zo zijn daar de Mazzola’s, de Chiesa’s en natuurlijk de Maldini-dynastie. Hoewel de herinnering van Franco Baresi enigszins in de lange schaduw van de middelste telg van die laatste voetbalfamilie is verdwenen, zal de libero de echte voetbalromantici bijstaan als een belangrijke pion in de defensie van Arrigo Sacchi’s succesvolle Milan.

Saillant genoeg fungeerde zijn oudere broer Giuseppe tegelijkertijd bij de Nerazzurri in een soortgelijke rol. Giuseppe zou echter nooit dezelfde status bereiken als broer Franco, die zowel met zijn club en als met de Azzurri grote successen behaalde. De Italiaanse Danny Blind koos er wijselijk voor om niet als zijn Nederlandse evenknie het voetstuk onder zich vandaan te schoppen en hing al na zes jaar jeugdtrainer te zijn geweest bij Milan zijn trainersambities aan de wilgen.

Charlton vs Charlton

De jongere voetbalfans zullen zich vooral Gary en Phil Neville herinneren, maar die twee bruikbare, maar beperkte backs mogen nauwelijks de veters strikken van ’s lands bekendste voetbalbroers. Bobby en Jack Charlton zijn voetbal royalty in Engeland – en die laatste daarnaast een halfgod in Ierland. Beide broers stonden in de basis tijdens de WK-finale van 1966 en zijn alleen daarom al onsterfelijk in Engeland. Bovendien groeiden beiden ook uit tot iconen van hun club.

Dat deden ze echter niet bij dezelfde club. Bobby was een van de Busby Babes, terwijl Jack in het wit van Leeds de opkomst van die gewezen provincieclub meemaakte. Jack was een harde werker, een rots in het hart van de verdediging, die perfect paste bij de mentaliteit van de vechtmachine van Don Revie, terwijl de aanvalslust van Man United op het lijf geschreven was van Bobby. Bij de nationale ploeg vulden zij elkaar perfect aan, in clubverband vochten ze de nodige pittige duels uit. Helaas boterde het privé lange tijd niet tussen de broers, maar gelukkig legden zij hun vete neer voor Jack vorig jaar op 85-jarige leeftijd overleed.

Touré vs Touré

Aanvankelijk speelden Yaya en Kolo nog samen bij Manchester City – waarmee de broers bovendien eenmaal gezamenlijk kampioen werden -, maar Kolo vertrok vervolgens naar Liverpool. In de drie seizoenen die volgden stonden beide Touré’s nauwelijks tegelijk tegenover elkaar in het veld: de laatste 7 minuten van een competitieduel en bijna 100 minuten van de Caraboa Cup-finale in 2016. Yaya, de jongste en volgens zijn broer meest getalenteerde van de twee, schoot uiteindelijk de beslissende penalty namens de Citizens tegen de touwen.

Boateng vs Boateng

De Touré’s waren binnen de lijnen dus enkele seizoenen rivalen, maar daarbuiten goede vrienden. Dat kan niet gezegd worden over het laatste tweetal in onze lijst: de Ghanees-Duitse halfbroers Kevin-Prince en Jerome Boateng. Dat bleek andermaal toen Jerome onlangs schuldig werd bevonden aan mishandeling van zijn ex-vriendin. In een interview gaf Kevin-Prince daarna aan dat hij niks meer te maken wilde hebben met iemand die tot zoiets in staat was. (Vrienden waren ze daarvoor al niet.)

Verbaal namen ze elkaar dus onlangs de maat, maar ook op het veld kruisten zij de degens. Vooral hun duel tijdens het WK van 2010 in Zuid-Afrika is historisch. Nooit eerder stonden twee broers tegenover elkaar op een Wereldkampioenschap. Kevin-Prince komt namelijk uit voor het geboorteland van hun vader, terwijl Jerome de kleuren van zijn moeders geboorteland Duitsland verdedigt. Dankzij een doelpunt van Mesut Ozil won Jerome die confrontatie.