De Kijkwijzer: zware opdracht voor Bosz en vervallen Klassieker op Sclessin

17 september 2021 - 18:06

De eerste speelronde in de groepsfases van de Europese competities ligt achter ons. Het weekend staat weer voor de deur en dus gaan ook de competities verder. Er staat genoeg spectaculairs op de rol, met zondagavond als absoluut hoogtepunt. Zo nemen Real Madrid en Valencia en Juventus en AC Milan het tegen elkaar op. Maar voor welke andere vijf wedstrijden moet je de komende twee dagen goed gaan zitten?

Door Luuk ten Kleij

Zaterdag, 16.15 uur: Atlético Madrid – Athletic Club

Samen met Real Madrid en Valencia staat Atlético na vier speelronden in LaLiga keurig bovenaan. De titelverdediger is prima aan het seizoen begonnen, maar soepel ging het nog niet. Tegen Celta de Vigo (2-1) en Elche (1-0) werd nipt gewonnen, waarop de Madrilenen tegen Villarreal een blunder van doelman Geronimo Rulli nodig bleken te hebben om een 2-2 gelijkspel uit het vuur te slepen. Bij Espanyol werd vorige week wel weer gewonnen, maar de bevrijdende 2-1 viel pas in de 99e (!) minuut.

Zaterdag zal het beter moeten, want Athletic is een flinke test voor Los Rojiblancos. De Basken hielden FC Barcelona eerder dit jaar in een meeslepend spektakelstuk nog op 1-1 en zijn met acht uit vier prima begonnen. De ploeg van Marcelino is nog ongeslagen en zal geenszins van plan zijn die status dit weekend weg te geven. Gezien het verleden is dat scenario echter wel waarschijnlijk; waar Atlético het in Bilbao altijd lastig heeft, verloor het in eigen huis sinds 2015 geen punt meer tegen Los Leones.

Atléti is zodoende de torenhoge favoriet. En de uitslagen mogen dat tot nu toe niet overtuigend zijn, geen ploeg kan beter op minimale resultaten spelen dan de equipe van Diego Simeone. Door het verval van Barça en het gebrek aan transferactiviteit bij Real is de titelverdediger de favoriet om ook dit jaar kampioen te worden. Voor de eerste echte test – tegen Villarreal – zakte de ploeg echter. Zaterdag moet het bewijzen nu wel te kunnen slagen.

Zaterdag, 18.30 uur: Aston Villa – Everton

Everton is de vreemde in de bijt tussen de koplopers van de Premier League. Samen met Liverpool, Chelsea en Manchester United completeren The Toffees na vier speelrondes tien punten. Alleen Leeds United wist de ploeg uit Liverpool punten af te troggelen. Het is een uitstekende start van Rafael Benítez op Goodison Park. Dat kon de Spanjaard wel gebruiken ook, want zijn aanstelling werd mede door zijn Liverpool-verleden hevig bekritiseerd door de Everton-aanhang.

Die kritische geluiden worden vooralsnog prima de kiem in gesmoord. Met Southampton, Leeds, Brighton and Hove Albion en Burnley als tegenstanders is de ploeg echter ook nog niet goed getest. Ook zaterdag lijkt dat niet het geval te worden. Villa heeft weliswaar een heerlijke selectie, de seizoenstart valt wat tegen. Slechts vier punten uit wedstrijden tegen Watford, Newcastle United, Brentford en Chelsea is niet waar de ploeg uit Birmingham vooraf voor zou hebben getekend.

De aankopen van Leon Bailey, Emiliano Buendía en Danny Ings voor bijna honderd miljoen euro brachten hoge verwachtingen naar de tweede stad van Engeland. De ambitieuze Villans willen graag weer terug naar de glorietijden van weleer, toen het veelvuldig op Europees niveau acteerde. Qua selectie doet Villa op het moment niet onder voor ploegen als Everton, West Ham United en regiorivaal Wolverhampton Wanderers, die ook allemaal jagen op dat felbegeerde plekje in de top-zeven. Wil de ploeg van Dean Smith volgend jaar voor het eerst in ruim tien jaar weer Europees spelen, zijn evenwel betere prestaties nodig. Te beginnen zaterdag, met het uitdelen van een tik aan een potentiële concurrent.

Zondag, 13.00 uur: OGC Nice – AS Monaco

Aan de Côte d’Azur vind je met Olympique Marseille, Montpellier HSC, OGC Nice en AS Monaco alleen in de Ligue 1 al vier clubs. En geheel in lijn met de verzengende hitte aan de Middellandse Zee kookt het dan wel eens over in onderlinge duels. Zo werd Montpellier – Marseille ruim een maand geleden een kwartier stilgelegd nadat het thuispubliek voorwerpen het veld op gooide. Enkele weken geleden ging het nog verder; Nice – Marseille werd definitief gestaakt – met alle gevolgen van dien – nadat supporters van de thuisploeg het veld bestormden.

Het leidt ertoe dat er zondagmiddag geen publiek aanwezig mag zijn in de Allianz Rivièra. Dat haalt de glans van het treffen tussen Nice en Monaco een beetje weg. Maar er blijft genoeg over om naar uit te kijken. De clash tussen beiden is namelijk de enige echte Derby de la Côte d’Azur. De twee steden liggen in het meest westelijke deel van de Franse Rivièra, slechts twintig kilometer van elkaar gelegen. Mede door het geld uit het prinsdom is Monaco vaak de bovenliggende partij in de derby, maar daar kan dit jaar wel eens verandering in komen.

Het zeer ambitieuze Nice toonde zich deze zomer bijzonder bedrijvig op de transfermarkt en haalde met Calvin Stengs, Justin Kluivert en Pablo Rosario onder andere drie Nederlanders. Na vier wedstrijden is de ploeg nog ongeslagen; van Lille OSC, Girondins de Bordeaux en FC Nantes werd simpel gewonnen, tegen Stade de Reims bleven Les Aiglons steken op 0-0. Monaco, waar met Myron Boadu één Nederlander neerstreek deze zomer, presteert daarentegen nog zeer stroef. Bij ES Troyes AC werd gewonnen en tegen Nantes greep het een punt, maar van FC Lorient, Marseille en RC Lens verloor de ploeg kansloos. Bovendien schakelde Shakhtar Donetsk Les Rouges et Blancs uit in de play-offs van de Champions League. Monaco opende het Europa League-bal in de groep van PSV donderdag vervolgens weliswaar met een krappe zege op Sturm Graz (1-0), echt gerust zullen de Monegasken er niet op zijn zondag. Aan Nice de taak om te profiteren en de troon van de Rivièra over te nemen.

Zondag, 18.30 uur: Standard de Liège – RSC Anderlecht

Wat in Nederland geldt voor Feyenoord – Ajax, in Spanje voor FC Barcelona – Real Madrid en in Frankrijk voor Paris Saint-Germain – Olympique Marseille, is in België het geval bij Standard – Anderlecht. De clash tussen de van oorsprong grootste clubs van Wallonië en Brussel staat ook wel bekend als de Belgische Klassieker. Een echte topper is de wedstrijd evenwel niet meer; beide traditieclubs zijn de laatste jaren ver afgegleden.

Standard werd voor het laatst kampioen in 2009. Dat is ook het laatste jaar waarin het in het hoofdtoernooi van de Champions League acteerde. In 2011, 2014 en 2018 eindigden Les Rouches nog wel als tweede, maar zich echt in de titelstrijd mengen lukte niet meer. De negende plaats in 2017, een absoluut dieptepunt, is memorabeler. Zo’n verval heeft Anderlecht nog niet doorgemaakt; in 2017 vierde Paars Wit nog een titel, plek acht in het afgebroken coronaseizoen 2019/2020 vormde de ondergrens. Voor de traditioneel grootste club in het land van onze zuiderburen zijn dat echter geen florissante cijfers. Bovendien lijkt er geen progressie gemaakt te worden. De hoofdstedelingen werden in Europa nog voor het hoofdtoernooi van de Conference League uitgeschakeld door Vitesse en in de competitie bekleedt de ploeg na zes duels de zevende plek. Standard daarentegen staat derde, met slechts een punt achterstand op koploper Club Brugge.

Standard is daarmee de favoriet zondag. Hoewel de clash het predicaat ‘topper’ minder verdiend dan pakweg tien jaar geleden, blijft het nog altijd een Klassieker. En dat betekent dat winst toch nog nét iets belangrijker is dan normaal. De heksenketel die Stade Maurice Dufrasne, in de volksmond ook wel Sclessin genoemd, heet, zal zondag daarmee koken als vanouds. Anderlecht – dat door de monsterzege op KV Mechelen vorige week (7-2) wel bulkt van het vertrouwen – kan zijn borst natmaken.

Zondag, 20.45 uur: Paris Saint-Germain – Olympique Lyonnais

Het is een weekend vol krakers in Frankrijk. Na Nice – Monaco is de koek namelijk nog niet op. Als prachtige afsluiter van het voetbalweekend wacht Peter Bosz zijn eerste grote test in dienst van Lyon. Nadat de motor bij Les Gones de laatste weken eindelijk is gaan draaien, wacht in het Parc des Princes het sterrenensemble van Paris Saint-Germain.

Lyon begon bijzonder matig aan het seizoen en boekte pas in speelronde vier zijn eerste zege. Vorige week moest vervolgens RC Strasbourg eveneens het onderspit delven en in de Europa League won de equipe van Bosz afgelopen donderdag de openingswedstrijd bij Rangers. PSG kan niet zo’n goede generale overleggen; Club Brugge hield de Parijzenaren, die woensdag voor het eerst met hun droomvoorhoede speelden, in de Champions League knap op 1-1.

In de competitie gaat het de hoofdstedelingen wel voor de wind. De ploeg is als enige in Frankrijk nog zonder schade en staat nu al fier bovenaan. Wat opvalt, is dat PSG al vijf tegengoals heeft moeten incasseren. Lyon moest zelfs al acht doelpunten toestaan. Beide ploegen willen aanvallend spelen en hebben daarvoor de kwaliteiten, maar willen verdedigend nog wel eens steken laten vallen. Alle ingrediënten voor een spektakelstuk zijn daarmee aanwezig. De druk ligt bij Bosz; wil Lyon niet al na zes duels afhaken in de titelstrijd, is een zege nodig. Want een gat van acht of zelfs elf punten overbruggen, lijkt onmogelijk.