Op de stoel van Ten Hag: Antony of Berghuis?

15 september 2021 - 12:40

Het is weer tijd voor een nieuwe aflevering van de Pantelic Podcast, met niemand minder dan Lars van Eijden en Resley Stjeward als de te horen stemmen. Er heerst een groot vraagteken rond de positie van rechtsbuiten. Ajax heeft met Antony, Steven Berghuis en David Neres drie spelers voor die positie van een behoorlijk niveau, maar er kan er slechts één spelen.

Neres had Amsterdam – na 163 wedstrijden, 43 goals en 39 assists – moeten verlaten tijdens de afgelopen transferperiode, maar dat gebeurde niet. Inmiddels neemt hij achterin de rij plaats voor speelminuten op zijn favoriete positie. Lang leek de Braziliaan niet alleen op rechts, maar ook op links in aanmerking te kunnen komen voor speeltijd, maar dat lijkt nu voorbij. Sowieso is captain Dusan Tadic de nummer één op die positie, maar inmiddels werd ook Mohamed Daramy aangetrokken voor vele miljoenen euro’s. Daramy is een echte linksbuiten en zal naar alle waarschijnlijkheid dan ook de stand-in worden voor de Servische routinier. De rol van Neres bij Ajax lijkt dan ook kleiner en kleiner te worden. Jammer voor een speler die enkele seizoenen geleden nog uitgroeide tot een publiekslieveling. Helaas kwam hij na langdurig blessureleed nooit meer terug op zijn oude niveau.

Zodoende blijven Antony en Berghuis écht over in de concurrentiestrijd. De Braziliaan speelde 46 wedstrijden in zijn debuutseizoen, waarbij hij bij twintig doelpunten betrokken was. Zijn begin was zéér overtuigend te noemen, daarna zakte hij ietwat weg. Aan de andere kant was Berghuis dé man bij Feyenoord. Na Dusan Tadic werd hij de Eredivisie-speler die bij de meest goals betrokken was tijdens het seizoen 2020/2021. In 31 wedstrijden voor Feyenoord kwam hij tot achttien goals en veertien assists. Op het gebied van statistieken lijkt Berghuis dan ook de favoriet om te spelen, maar bouwde Antony niet al meer krediet op in Amsterdam?

Hoe dan ook is er sprake van een luxeprobleem voor trainer Erik ten Hag. Het is een taak op zich om de professionals in de wereld van nu tevreden te houden, maar tegelijkertijd heeft geen enkele trainer in de Eredivisie zo veel goede opties voor het invullen van één positie. Welke keuze Ten Hag ook maakt, een echte foute lijkt er niet te zijn. De voetbalprofessor zal de tegenstanders analyseren en dondersgoed weten wat Ajax nodig heeft.