Hoekie_B: Clubliefde

11 september 2021 - 10:44

Het bestaan van ADO den Haag hangt aan een zijden draadje, het zal u niet ontgaan zijn. Medio oktober moet het geregeld zijn met de stadionverkoop, anders gaat de stekker eruit. ADO was natuurlijk vroeger van het rauwe randje. Iedere stad vreesde tijdens de bekerloting voor ADO thuis, behalve de glaszetters, tandartsen en klusbedrijven in die steden. Zij hadden weer volop werk als ADO was langs geweest.

Heel Nederland sprak schande van die hooligans uit Den Haag. Vervelend natuurlijk, maar aan de andere kant wel een levendige club. Voor veel Hagenezen, Hagenaars en andere supporters zijn het dus belabberde en onzekere tijden, maar ik kan jullie ook goed nieuws brengen. Dit is het beste dat je club kan overkomen, dat begon natuurlijk al met de degradatie. Als supporter voel je je cluppie pas echt in barre tijden.

Je gaat chagrijnig naar bed van al dat slechte nieuws en zit hele dagen tegen iedereen te zeiken over dat wanbeleid. Het laat je gewoon niet los. En juist daar leg je de basis van je clubgevoel. Zonder dieptepunten geen hoogtepunten. Tal van legendarische uitspraken zijn hierover gedaan: ‘In tegenspoed maak je kennis met jezelf’ (Albert Einstein), ‘Wie nooit gevallen is heeft geen besef van wat er nodig is om vast te staan’ (Multatuli) of het mooie ‘ Zak eens lekker door, Zak eens lekker door, het doet heus geen pijn. Wie af en toe eens doorzakt, wordt nooit een chagrijn’ (De Deurzakkers).

Bij Feyenoord weten ze Het Grote Lijden altijd goed uit te dragen na een gelijkspelletje thuis tegen Heerenveen of RKC, maar zij weten niks. Dan worden ze een keer vierde en proberen ze het jaar erna nog eens. Vitesse en FC Utrecht zijn ook zulke clubs. Nooit is het goed, altijd dramatisch en huppakee, op het einde staan ze weer vijfde of zesde. Pas wanneer je aan de play-offs voor promotie/degradatie hebt meegedaan weet je wat je voelt voor je club.

We hebben momenteel in de eredivisie een grijze middenmoot. Die supporters hebben toch helemaal geen stress van hun club? ‘Schat, wat lig je toch allemaal te zweten en te woelen in je bed, kun je niet slapen?’ ‘Nee, ik maak me echt ontzettend veel zorgen over mijn Heracles, als het een beetje tegenzit worden we dit seizoen geen 11de, maar 13de.’ FC Twente is natuurlijk een mooi voorbeeld hoe het wel moet, kampioen worden van Nederland en een paar jaar later degraderen. Prachtig. Die club is sindsdien alleen maar meer gaan leven, dan komt het in je hart.

Willem II afgelopen twee jaar ook een mooi voorbeeld. Europees voetbal halen en het jaar erop pas op de laatste speeldag veilig spelen. Niks grijze middenmoot. Een aantal jaren geleden bij de Eagles die dramatische wedstrijd tegen RKC. Een trauma voor het leven, dan is het zo heerlijk dat je een paar jaar later een onverwachte promotie kunt vieren. De Graafschap maakte dit het afgelopen jaar natuurlijk mee met het weggooien van een bijna zekere promotie, maar ook zij zullen het zoet weer ervaren. Kortom, beste ADO supporters: omarm dit voor je clubliefde, desnoods vanuit de Tweede Divisie weer omhoog klimmen met nieuwe avonturen, maar ooit komt het weer goed. En dan zul je beseffen dat je meer liefde voor je cluppie hebt dankzij dit diepe dal.