De Kijkwijzer: pittige Ajax-generale Sporting, prachtige affiches in Duitsland

10 september 2021 - 22:43

Het waren twee hele zware weken voor de voetballiefhebber, maar de altijd storende interlandperiode is nu dan eindelijk voorbij. We hebben het twee weken moeten doen met Jong Oranje – Jong Moldavië, Wit-Rusland – Wales en Italië – Bulgarije. Daar komt dit weekend gelukkig een eind aan, want het clubvoetbal is terug en hoe. Sevilla – FC Barcelona mag dan wel zijn uitgesteld door de lange interlandperiode in Zuid-Amerika, er blijft genoeg lekkers over. Welke vijf potjes mag je nou écht niet missen?

Door Luuk ten Kleij

Zaterdag, 15.30 uur: Bayer 04 Leverkusen – Borussia Dortmund

In Duitsland compenseren ze de voetballiefhebber uitstekend voor de oersaaie interlandbreak. Na twee weken ‘rust’ staan er naast de absolute kraker tussen RB Leipzig en Bayern München namelijk nog veel andere, lekkere duels op het programma. Bijvoorbeeld in de BayArena. Het Nederlands getinte Leverkusen – met Jeremie Frimpong, Timothy Fosu-Mensah, Mitchell Bakker en Daley Sinkgraven staan er liefst vier Nederlanders onder contract bij Die Werkself – ontvangt in een duel der ambitieuze (sub)toppers het Borussia Dortmund van Donyell Malen.

Leverkusen is met zeven uit drie, voorlopig goed voor plek twee, beter begonnen dan Dortmund. Die Borussen verzamelden tot nu toe zes punten, wat bovendien alleen lukte door een krankzinnige en gelukkige ontsnapping twee weken geleden tegen TSG 1899 Hoffenheim. Ook in het verloren duel bij SC Freiburg kon Dortmund niet overtuigen. Leverkusen deed dat tot nu toe wel, al had het bij FC Augsburg voor de interlandbreak wel wat geluk door knullig verdedigen bij de thuisploeg. Die Werkself hebben bovendien nog een extra voordeel; waar Dortmund woensdag alweer in actie komt (Beşiktaş-uit in de Champions League-groep van Ajax), heeft Leverkusen een dag langer rust richting het Europa League-treffen met Ferencváros.

Bang voor weinig spektakel door dat drukke programma hoeven we echter niet te zijn. Leverkusen en Dortmund hebben in het verleden vaak genoeg aangetoond beiden vol op de aanval te kunnen spelen. Goals vallen er normaliter dan ook genoeg bij het onderlinge treffen in de BayArena. Vorig seizoen won Leverkusen met 2-1, het jaar erop eindigde een waar spektakelstuk in 4-3. De laatste zege van Dortmund bij Die Werkself werd geboekt in de editie daarvoor, waarin er na negentig minuten een stand van 2-4 op de borden stond. Doelpunten zijn dus gegarandeerd.

Zaterdag, 21.30 uur: Sporting CP – FC Porto

Vier dagen voor de eerste Champions League-ontmoeting met Ajax wacht Sporting een kraker van jewelste in eigen land. De titelverdediger uit Lissabon krijgt in eigen huis bezoek van de topclub uit de op één na grootste stad van het land: Porto. Na vier speelrondes is de stand in Portugal zoals verwacht; Sporting, Porto en Benfica vormen de top-drie. Laatstgenoemde kan een perfecte score overleggen, Sporting en Porto noteerden drie zeges en één remise.

Voor Porto, dat het jaar voor Sportings eerste landstitel in negentien seizoenen het kampioenschap greep, staat dit jaar in het teken van revanche. Nadat Os Dragões tussen 2002 en 2013 in elf seizoenen liefst negen titels grepen, bleef de teller op twee in acht jaar steken. De dominantie lijkt uit het noorden van Portugal weg te zijn gegrepen en is terug in de hoofdstad. Porto plaatste zich vorig jaar weliswaar voor de CL, waarin het met AC Milan, Liverpool en Atlético Madrid zwaar geloot heeft, een seizoen zonder titel is in Noord-Portugal een mislukt seizoen. Het zal deze jaargang dus beter moeten in het Estádio do Dragão.

Sporting moet juist door op de vorig jaar ingezette lijn. Onder leiding van de zeer talentvolle en alom geroemde Rubén Amorim zorgde de landstitel van Os Leões voor een grote verrassing in het Portugese voetbal. De nog altijd maar 36-jarige oefenmeester, hiervoor trainer van SC Braga, bleef deze zomer op zijn post in het Estádio José Alvalade XXI en daarmee is de belangrijkste bouwsteen voor nieuw succes al gelegd. Aangezien Sporting CL-succes ook belangrijk vindt, zal het vizier deels al op woensdag liggen. De concurrent een dreun uitdelen is misschien echter net iets belangrijker. En als daarbij flink wat energie verspeeld wordt, kan het nog gunstig zijn voor het Nederlandse voetbal ook.

Zondag, 15.30 uur: Eintracht Frankfurt – VfB Stuttgart

Frankfurt am Main en Stuttgart zijn qua inwoneraantal de vijfde en zesde stad van Duitsland. Prestaties die daarbij passen zijn in beide steden echter niet de standaard. Stuttgart zit zelfs pas in zijn tweede seizoen op het hoogste niveau sinds de promotie uit de 2. Bundesliga in 2020. Frankfurt is de laatste jaren vooral een middenmoter in de Bundesliga, al haalde de ploeg vorig jaar wel Europees voetbal. Na het verspelen van een bijna zeker CL-ticket, zal Europa League echter als een teleurstelling voelen.

Waar de stad Frankfurt door haar beurzen en status als financiële hoofdstad van Europa aandoet als een hypermoderne wereldstad, zijn Die Adler lang niet zo mondain. Het is een echte volksclub en kent een zeer fanatieke fanschare. Daardoor is het echter ook onrustig. Zo liggen Amin Younes en Filip Kostić overhoop met de clubleiding die op Deadline Day Sam Lammers binnen hengelde. Ex-vleugelspeler van Ajax Younes is verbannen wegens een slechte houding en ontbreekt in de EL-selectie. Kostić (oud-FC Groningen) staat wel op die lijst, maar of hij een serieuze bijdrage kan leveren, is de vraag. De Serviër wilde deze zomer een transfer naar Lazio forceren, maar Frankfurt wees de Romeinse biedingen resoluut af. Kostić ging zich daarop vervelend gedragen en kreeg een disciplinaire schording opgelegd. Op Instagram legde hij de schuld echter niet volledig bij zichzelf neer. Een matige seizoenstart daarbij opgeteld – Frankfurt verzamelde nog maar twee punten – leidt tot een duidelijke conclusie: het rommelt aan de Main.

Ook Stuttgart is niet geweldig begonnen. De door Mercedes gesponsorde club walste in de eerste speelronde over promovendus Greuther Fürth heen (5-1), maar vervolgens ging het twee keer onderuit. Verliezen bij Leipzig kan gebeuren, maar 4-0 is vrij fors. En ook het spektakelstuk tegen SC Freiburg, waarin Stuttgart na een razendsnelle 0-3 achterstand terug kwam tot 2-3, zorgde voor weinig vreugde. Nog zonder de geblesseerde, maar vorig jaar uitblinkende Silas Katompa Mvumpa en Saša Kalajdžić kan er op dit moment echter ook niet heel veel worden verwacht. Tegen Frankfurt zou een resultaat echter wel fijn zijn, want anders komen de onderste plekken toch angstvallig dichtbij. En dan gaan in Stuttgart snel de gedachten terug naar 2019, toen de club het tweede seizoen op rij in de Bundesliga afsloot met degradatie.

Zondag, 17.30 uur: Leeds United – Liverpool

Amper bekomen van alle Super League-schokken, stonden Leeds en Liverpool vorig jaar tegenover elkaar. Op een nogal vreemd voelende maandagavond wist de promovendus stand te houden; het eindigde door een late goal van Diego Llorente in 1-1 op Elland Road. Leeds bevestigde nogmaals zich geen enkele zorgen te hoeven maken over een directe terugkeer naar de Championship, The Reds maakten het zichzelf nog moeilijker in de strijd om een CL-ticket (die uiteindelijk toch succesvol werd afgesloten).

Komende zondag zal de sfeer volledig anders zijn. Niet alleen is het – hopelijk – geen dag die vooral draait om dat wat er achter de schermen gebeurt, Elland Road zal ook nog eens tot de nok toe gevuld zijn. En helemaal in Leeds is het verschil tussen dat en een leeg stadion enorm. De wisselwerking tussen trainer Marcelo Bielsa en de Leeds-fans komt op die manier nóg beter tot uiting. Voor het pressingvoetbal dat de Argentijnse oefenmeester wil zien, is met publiek bovendien veel meer energie.

Liverpool zal zodoende op zijn hoede zijn, maar kan vertrouwen putten uit de eerste drie duels. Tegen Norwich City en Burnley werd simpel gewonnen, terwijl Chelsea op een gelijkspel werd gehouden. Leeds daarentegen peurde maar twee punten uit de eerste drie duels. Op de eerste speeldag bleek Manchester United veel te sterk, tegen Everton en Burnley speelden The Peacocks gelijk. Voor dat resultaat zal iedereen in Leeds zondag direct tekenen, maar dat Liverpool daar drie dagen voor de CL-kraker met AC Milan aan mee gaat werken, lijkt uitgesloten.

Zondag, 20.45 uur: AS Roma – Sassuolo

Zowel in Rome als Sassuolo waait sinds deze zomer een nieuwe wind. Bij Roma is José Mourinho dit seizoen de trainer, bij Sassuolo is Alessio Dionisi de nieuwe oefenmeester. De ex-coach van Empoli, die vorig jaar promoveerde met de Toscaanse club, is bij I Neroverdi de opvolger van succescoach Roberto de Zerbi. Het zijn grote schoenen om te vullen, want de inmiddels naar Shakhtar Donetsk vertrokken trainer eindigde met het relatief kleine Sassuolo tweemaal als achtste. En dat deed hij ook nog eens met alom geprezen aanvallend voetbal.

De resultaten van De Zerbi evenaren dan wel overtreffen wordt lastig, maar Dionisi is prima begonnen. Bij Hellas Verona werd op de openingsdag gewonnen, Sampdoria kwam een week later niet verder dan 0-0 in het MAPEI Stadium. Roma wordt echter andere koek. Mourinho’s equipe overtuigde in zijn eerste twee duels en wist vrij simpel te winnen van Fiorentina en Salernitana. Niet alleen de resultaten zullen Mourinho tevreden te stellen, het spel zal dat evenzo doen. Vooral in Salerno wisten de Romeinen bij vlagen bijzonder verzorgd te voetballen. Bovendien is nieuwkomer Tammy Abraham, die voor de aanvallende impulsen in de Italiaanse hoofdstad moet zorgen, met twee assists en één doelpunt uitstekend gestart.

Toch zal Mourinho er niet helemaal gerust op zijn, want Sassuolo heeft in het verleden meermaals aangetoond goed tegenstand te kunnen bieden tegen Roma. Bij Sassuolo wonnen I Giallorossi al drie jaar niet meer, in eigen huis zetten de Romeinen slechts drie van hun laatste acht duels met de ploeg uit Emilia-Romagna om in winst. Zo wist Sassuolo de hoofdstedelingen vorig jaar nog op 0-0 te houden in Stadio Olimpico. Mourinho weet dus wat hem te wachten staat en zal moeten aantonen ook bij zijn eerste echte test resultaat te kunnen boeken.