12-1 nederlaag bracht Musampa naar Ajax: ‘Men geloofde in mij’

10 september 2021 - 18:40

De een springt eruit door een hattrick in de E1 van AFC en de ander belandt via een andere profclub bij Ajax. Kiki Musampa verdiende zijn kans in het rood en wit na een 12-1 afstraffing tegen Ajax. De jeugdtrainer van FC Volendam speelde een oefenwedstrijd met amateurclub Blauw Geel en maakte ondanks de nederlaag indruk: “Ik was een straatvoetballer en was daardoor extreem verliefd op de bal.”

Musampa begon bij Ajax tegelijk met Kofi Mensah en Nordin Wooter en met succes: “Dat ik naar Ajax mocht was al een droom die uitkwam. Het ging dusdanig goed dat ik al snel een jaar mocht overslaan. Toen ging er een lampje branden en ben ik er echt in gaan geloven.”

“Ik moet zorgen dat ik vooruit blijf gaan”, zo beschrijft Musampa zijn eigen instelling. Na het overslaan van de B1 deed de buitenspeler van de A2 al vaak mee met de A1. Niet veel later debuteerde hij onder Louis van Gaal in het eerste team: “Men geloofde in mij.”

Voor Musampa was er geen sprake van een rustig debuut in een bekerwedstrijd tegen Haarlem of NAC. In een vol Olympisch Stadion was hij onderdeel van een dubbele wissel aan de zijde van Wooter. “Als je debuteert moet je er staan en wij stonden er. We waren twee bijdehante kleine jochies. Er waren de hele tijd opstootjes, maar we waren niet geïntimideerd.”

Als invaller van Patrick Kluivert was hij onderdeel van de 4-1 overwinning op de aartsrivaal. Tafelgenoot David Endt maakte de eerste stappen van Musampa van dichtbij mee en genoot ervan: “Het is geweldig om dat mee te maken, als je daar mag debuteren en je staat je mannetje, dan vindt het publiek dat geweldig. Het is ook typisch Van Gaal om iemand gelijk te testen. Hij wil zien of je het kan maken op het hoogste niveau.”

Bij de buitenspeler bleek dat het geval, met een korte carrière bij Ajax, maar een volle prijzenkast, vertrok hij niet veel later naar Girondins Bordeaux.