Hoekie_B: Interlandweekend

04 september 2021 - 11:25

Quality time met de kinderen in dat speelbos waar die brakken heerlijk kunnen ravotten. Met je vriendin mee naar de stad om eindelijk eens wat nieuwe kleding te kiezen en ondertussen even aan een latte macchiato te nippen op het terras, of eindelijk eens met dat stelletje afspreken dat al maanden vraagt wanneer jullie nou eens naar het nieuwe huis komen kijken. Zomaar drie voorbeelden waarom die interlandweekenden zo verschrikkelijk kut zijn. Alle vaste routines vallen weg. 

Normaal gesproken slok je al het nieuws op van je cluppie en gaat vervolgens via Whatsapp of in de kroeg urenlang discussiëren over die onbegrijpelijke keuzes van de trainer of de technisch directeur. Bij thuiswedstrijden of awaydays plan je alles om het stadionbezoek heen. Wie rijdt er of moeten we met de bus? Gaan we vooraf een terrasje pakken? Gaan we na de wedstrijd nog naar het café? Als ik tijdens mijn maatschappelijke carrière dezelfde intrinsieke motivatie zou kunnen opbrengen als die rondom mijn voetbalclub was ik nu CEO van een miljardenbedrijf.  


Ook op tv is alles anders. Het schakelprogramma van de KKD met Hansie Hansie? Niet de moeite waard nu. Die paar wwedstrijden die er gespeeld worden staan allemaal uit elkaar gepland en om nou 90 minuten naar Den Bosch-Excelsior te kijken is ook lichtelijk overdreven. Zaterdag en zondag langzaam op gang komen met Leeds-Liverpool of Utrecht-Feyenoord is toch heerlijk. En ’s avonds een beetje zappen tussen de eredivisiewedstrijden en het Spaans of Italiaans voetbal. Het is nou niet zo dat ik normaal heel het weekend aan de buis gekluisterd zit, maar de wetenschap dat men aan het voetballen is en dat ik de mogelijkheid heb om tijdens een paar rustige uurtjes even een wedstrijdje kan zien is al goud waard. En nu? Nu niks. Ja interlands, maar wat is daar nou aan. Oh wat een sensatie: Spanje verliest van Zweden en Frankrijk kom niet langs Bosnië. Kijken hoor, wie er straks gewoon aanwezig zijn in Qatar. Het Nederlands elftal kan dan nog enigszins boeien, maar is ook anders. Als ze winnen is het prima en als ze verliezen hebben we een leuke avond op Twitter. 


Interlandweekenden zijn Gods manier om ons duidelijk te maken dat er meer is dan voetbal, maar wat precies zal wel ergens in de Bijbel staan vanaf Genesis 3:2. Daar ben ik afgehaakt omdat er nog niks over voetbal voorbij was gekomen. Ik vermoed sowieso dat Onze Lieve Heer niks met voetbal heeft anders had hij NEC tijdens de afgelopen Play-Offs finale niet in de laatste minuut laten scoren. Gelukkig is er een uitweg uit deze verschrikkelijke weekenden en dat is het amateurvoetbal. In Engeland is het een traditie geworden met non-league days. Pittige amateurderby’s worden juist deze weekenden gepland zodat er veel volk op af komt. Maar ook voor ons Nederlanders moet dit een gewoonte worden. Sommige competities zijn al begonnen en anders zijn er sowieso bekerwedstrijden. Ga vanmiddag of morgenmiddag eens lekker naar de plaatselijke amateurclub kijken, gegarandeerd dat je bekenden tegenkomt. En spek tijdens de rust en na de wedstrijd ook nog even de kantine. Ze kunnen het goed gebruiken.