De Kijkwijzer: krakers in Schotland en België, test Van Bommel en Oranje boven in Bergamo

27 augustus 2021 - 18:56

De voorrondes zijn klaar, de balletjes getrokken: na het Europese spektakel van de afgelopen dagen is het weer tijd voor competitievoetbal. Manchester City – Arsenal en Liverpool – Chelsea zijn de ronkende affiches in het laatste speelweekend voor de eerste interlandbreak van het nieuwe seizoen. Wie verder kijkt dan zijn neus lang is, ziet echter ook genoeg andere leuke – en minder opgeblazen – potjes op het programma staan. Welke vijf duels mag je dit weekend niet missen?

Door Luuk ten Kleij

Zaterdag, 18.30 uur: Atalanta – Bologna
Atalanta en Bologna zijn misschien wel de twee best geleide clubs in het land der wanbeleid. Het verhaal van de ploeg uit Bergamo is natuurlijk bekend: men koopt onbekende spelers voor schijntjes, laat hen goed presteren en verdient er uiteindelijk miljoenenbedragen aan. De vroegere provincieclub legt de lat zodoende elk jaar hoger en kan dit jaar gezien worden als serieuze titelkandidaat. Dan moet het wel beter als vorige week, toen het bij Torino niet best voor de dag kwam en pas diep in blessuretijd via een frommelgoal van jeugdexponent Roberto Piccolo de zege wist te stelen.

Bologna staat wat meer in de schaduw van Atalanta. Dat komt niet direct door haar prestaties, want de club uit de bolognesestad is een grauwe middenmoter. Maar wel eentje met een bijzonder leuke selectie. Daarmee is Bologna een beetje Atalanta in het klein, want het beleid wijkt niet heel veel af. Ook de Rossoblu speuren de wereld af naar onbekende, jonge spelers, om ze vervolgens voor grote bedragen door te verkopen. Het zorgt ervoor dat de ervaring mist om net zoals Atalanta echt tussen de Italiaanse top te komen, maar het valt te prijzen dat Bologna niet van haar lijn afwijkt. Op termijn moet een Europees ticket dan wel veroverd kunnen worden.

Dit seizoen lijkt het daar nog te vroeg voor. Atalanta is dus de grote favoriet. Het zal echter wel beter moeten dan vorig weekend. Althans, als Bologna ook verbetert. Die ploeg werd twee weken geleden door Serie B-promovendus Ternana uitgeschakeld in de Coppa Italia – het werd 4-5 in een knotsgek spektakelstuk – en tegen gedoodverfde degradatiekandidaat Salernitana werd vorige week moeizaam met 3-2 gewonnen. Jerdy Schouten kreeg in dat duel net als twee andere spelers een rode kaart en mist daardoor het treffen met Atalanta. Dat geldt aan de kant van La Dea voor Marten de Roon, die nog drie duels moet toekijken nadat hij in de laatste speelronde van vorig seizoen dubieus rood incasseerde. Door een blessure ontbreekt ook Hans Hateboer bij de thuisploeg. Toch zal er nog genoeg speeltijd zijn voor Nederlanders. Sam Lammers viel vorige week in bij Atalanta, bij Bologna gold dat voor Sydney van Hooijdonk. En dan staat Mitchell Dijks ook nog onder contract in Bologna.

Zaterdag, 21.00 uur: Olympique Marseille – AS Saint-Etiènne
Het kookte over, afgelopen zondag. Op bezoek bij Rivièra-rivaal Nice ging het helemaal mis. Marseille-middenvelder Dimitri Payet werd al het hele duel met flesjes water bekogeld en besloot er een kwartier voor tijd één terug te gooien. Gevolg: lekker rellen. Het duel werd gestaakt – Marseille wilde omwille van de veiligheid niet meer verder voetballen – en bestuurders gingen over en weer met modder gooien. Het definitieve gevolg mag door de hoge piefen van de Franse voetbalbond worden besloten. Schorsingen zullen volgen, maar voor wie blijft de vraag. Eén iemand lijkt sowieso te moeten vrezen: Marseille-coach Jorge Sampaoli. De immer explosieve Argentijn kon zich zondag maar moeilijk inhouden.

Het laat direct zien waarom Sampaoli zo goed past bij de traditieclub uit de Franse havenstad. Acterend in een schitterend stadion valt niet te betwisten dat Marseille een iconische club is. Fanatieke supporters – soms iets té – en spelen met passie: het zijn de toonbeelden van Marseille. Vroeger hoorde succes ook nog in dat lijstje, maar dat is helaas al enkele jaren niet meer te bewonderen aan de Franse zuidkust. Komend jaar moet daar verandering in komen. OM kocht met onder anderen Cengiz Ünder, Konrad de la Fuente, Pau López, Gerson, Leonardo Balerdi en Pol Lirola voor vijftig miljoen euro een interessant arsenaal aan spelers. Aan Sampaoli de taak er met zijn trainerskwaliteiten een geheel van te maken dat Marseille nationaal en internationaal (via een hete Europa League-groep) succes moet teruggeven.

Vooralsnog is Marseille aardig op weg. In de eerste speelronde werd met 3-2 gewonnen bij Montpellier HSC, nadat het een 2-0 achterstand omdraaide. Saillant detail: ook dat duel werd stilgelegd omdat Marseille-spelers met voorwerpen bekogeld werden. Het is eerder regel dan uitzondering tussen ploegen uit de Rivièra. Tegen Girondins de Bordeaux ging het in dat opzicht wel goed, mede omdat zij uit het westen komen. Qua resultaat – 2-2 – stelde Marseille wel enigszins teleur, maar met vier uit twee – Nice-uit, waar Marseille 1-0 achter stond bij het moment van staken, niet meegerekend – is het prima begonnen. Beter dan haar opponent morgen, want Saint-Etiènne speelde tot nu toe uitsluitend gelijk. Les Verts zijn wat sfeer en spel betreft een beetje Marseille in het klein. Ook voor hen is het dit jaar tijd voor de wederopstanding. De belangen zijn daarmee groot in Stade Vélodrome. Omdat het geen Rivièra-derby is, zullen rellen waarschijnlijk uitblijven. Al weet je dat in Frankrijk ook maar nooit. Op het veld is spektakel en strijd in elk geval wel gegarandeerd.

Zondag, 13.00 uur: Rangers – Celtic
Het is misschien wel de meest beladen wedstrijd in West-Europa. Rangers – Celtic, beter bekend als The Old Firm, is een duel dat verplichte kost is voor iedereen die ook maar een beetje van voetbal houdt. De twee in Glasgow gezetelde clubs zijn veruit de meest succesvolle teams in het Schotse voetbal en kennen mede door hun religieuze historie een gespannen rivaliteit. Doordat Rangers enkele jaren geleden failliet ging, verdween de derby een aantal seizoenen van de kalender. Na de terugkeer van The Gers op het hoogste niveau, bleef Celtic nog een tijdje de eenzijdige alleenheerser. Sinds vorig jaar is Rangers echter weer helemaal terug.

Onder leiding van Steven Gerrard wist de ploeg het monopolie van Celtic te doorbreken en de titel te grijpen. Het zorgt ervoor dat The Old Firm ook sportief weer een interessante wedstrijd is. Beide ploegen pakten uit de eerste drie duels zes punten en dus kan de winnaar direct een gaatje slaan met de eeuwige concurrent. Rangers lijkt na vorig jaar de favoriet, maar Celtic oogt op dit moment het meest stabiel. Na de komst van Ange Postecoglou als nieuwe trainer startten The Bhoys nog matig. FC Midtjylland bleek te sterk in de Champions League-voorrondes en het openingsduel in de Scottish Premiership ging verloren bij promovendus Heart of Midlothian. De motor lijkt inmiddels echter te draaien. Celtic rekende in de play-offs van de Europa League soepel af met AZ en veegde vorige week in de competitie de vloer aan met St. Mirren FC (6-0).

Rangers daarentegen is minder in vorm. De ploeg ging onderuit bij Dundee FC in speelronde 2, verloor in de CL-voorronde van Malmö FF en rekende in de play-offs van de Europa League moeizaam af met het Armeense Alashkert FC (1-0, 0-0). De ploeg zal vooral moeten letten op Kyogo Furuhashi. De Japanner scoorde al zeven maal in acht duels, waaronder twee keer tegen AZ, sinds zijn komst van Vissel Kobe in juli. Om een doelpunt te maken, moeten The Gers ook een flinke drempel over. Joe Hart, ex-keeper van onder anderen Manchester City, verdedigt sinds dit seizoen namelijk de Celtic-goal. Er valt al met al genoeg te genieten in Glasgow. En als klap op de vuurpijl gebeurt dat ook nog eens in een afgeladen vol Ibrox Stadium.

Zondag, 17.30 uur: VfL Wolfsburg – RB Leipzig
Volkswagen of Red Bull: welk bedrijf mag zondagavond rond 19.30 uur een feestje vieren? Wolfsburg – Leipzig is een topper tussen twee ambitieuze ploegen die vorig jaar de Champions League haalden, maar beiden zijn vooral in die positie gekomen door het geld dat Volkswagen en Red Bull erin steken. Daarbij moet wel worden aangetekend dat beiden gewoon goed beleid met een duidelijke strategie bedrijven en niet zoals Paris Saint-Germain en Manchester City alles kopen wat los- en vastzit.

Het leidt ertoe dat zowel Wolfsburg als Leipzig gewoon een leuke selectie heeft, waarin veel talenten de kans krijgen. Bovendien hanteren beiden een aanvallende speelstijl. Bij Wolfsburg worden die patronen er sinds dit seizoen ingeslepen door Mark van Bommel. Na het bekerdebacle tegen Preußen Münster – waarin Wolfsburg een keer te vaak wisselde en daardoor een reglementaire nederlaag aan de broek kreeg – is de Nederlandse oefenmeester met twee zeges keurig aan de competitie begonnen. Promovendus VfL Bochum, dat bijna de hele wedstrijd met tien man speelde, en het ambitieuze maar eigenlijk altijd teleurstellende Hertha BSC zijn echter niet de sterkste tegenstanders. Leipzig is andere koek.

Onder leiding van Jesse Marsch, die de naar Bayern München vertrokken Julian Nagelsmann moet opvolgen, verloren Die Bullen op de openingsdag nog teleurstellend van een energiek 1. FSV Mainz 05, maar tegen VfB Stuttgart herpakte de ploeg zich vorige week. Mede door een glansrijk thuisdebuut van Dominik Szoboszlai – die twee schitterende goals maakte – werd Stuttgart overtuigend met 4-0 verslagen. In de jacht op Bayern willen de Oost-Duitsers dat uiteraard doorzetten. Van Bommel kan aan de bak.

Zondag, 18.30 uur: KRC Genk – RSC Anderlecht
Club Brugge is zoals gewoonlijk de torenhoge titelfavoriet bij onze zuiderburen. Met enkele goede aankopen, waarvoor diep in de buidel werd getast, zou het opzienbarend zijn als Club haar titel niet prolongeert. De kampioensstrijd lijkt daardoor op voorhand weinig zinderend te worden, maar de strijd om plek twee kan dat zeker wel. Genk en Anderlecht zijn twee kandidaten voor het ticket voor het voorportaal van de Champions League en zullen elkaar maar wat graag een tik uitdelen. De winnaar kan in elk geval direct een gaatje slaan, want beide ploegen hebben na vier duels zeven punten verzameld.

Zowel Genk als Anderlecht begon met één uit twee teleurstellend aan het seizoen, maar daarna hebben ze de flow gevonden. John van den Brom lijkt de defensieve problemen bij de thuisploeg, die vooral in de met 3-4 verloren thuiswedstrijd tegen KV Oostende opspeelden, te hebben verholpen. Daarbij moet worden aangetekend dat de club in de derde voorronde van de Champions League twee keer kansloos verloor van Shakhtar Donetsk. Het is de vraag of de defensie nu wel opgewassen is tegen sterkere tegenstand.

Genk heeft wel als voordeel dat het geen midweekse verplichtingen hoefde te vervullen. Anderlecht daarentegen reisde naar Arnhem af voor de Conference League-return tegen Vitesse. Genk-coach John van den Brom zat op de tribune in het GelreDome en zag dat de defensieve problemen, die vooral in de seizoensopener tegen Union Saint-Gilloise aanwezig waren, weer opspeelden. Ook tegen Vitesse speelde de Brusselse equipe gisteren niet best. Een club met de statuur van Anderlecht zou simpel van de Arnhemmers moeten kunnen winnen, maar de Belgen dolven vrij kansloos het onderspit. Zeges op laagvliegers als RFC Seraing en Cercle Brugge zijn leuk, maar zeggen weinig. Ook de defensie van Paars-Wit is wankel gebleken tegen een gelijkwaardige dan wel sterkere tegenstander. Mede door die weinig stabiele defensies zijn doelpunten echter wel gegarandeerd. Aan Joshua Zirkzee de taak om die voor de Brusselaars te maken.