HoekieB: Zitten en zwijgen

20 augustus 2021 - 20:52


Eindelijk kon het voetbal met publiek in alle hevigheid weer losbarsten. Oke, de stadions mochten nog maar voor 66% gevuld worden, maar iedereen met een beetje wilskracht om erbij te kunnen zijn, kon naar binnen. Oude bekenden die je alleen maar in het vak tegenkomt werden begroet, het was weer als vanouds.

Fanatiek konden we weer juichen bij een doelpunt of als een bezetene tekeer gaan als die blinde grensrechter niet ziet dat de uitbal eigenlijk voor ons was. Winst of verlies, het voelde voor iedereen weer goed om te doen waar we zo verschrikkelijk veel plezier aan beleven. Maar daar was Hugo de Jonge, hij had Jaap van Dissel gesproken en de beelden die ze hebben gezien bevielen niets.

Ze zagen FC Groningen supporters over elkaar heen vallen na de miraculeuze 1-2 en in Waalwijk begonnen supporters spontaan te tongzoenen bij zo’n stunt tegen AZ. Zo waren in alle stadions situaties die niet waren voorzien door Hugo de Jonge. Supporters moesten geplaceerd op een eigen stoeltje op hun kont zitten en ook nog eens zoveel mogelijk hun bek houden. An sich al een rare regel, want iedereen die binnen zit is gevaccineerd of recent getest dus de kans op besmetting is minimaal.

Hugo was zelf aanwezig bij Willem II-Feyenoord en werd betrapt dat hij staand naar de wedstrijd keek, alsof hij zich verstopte. Een beetje flauw natuurlijk om hem hierop aan te pakken, want in dat stadion wil je nog niet dood gevonden worden dus ik snap zijn schaamte. Hugo lijkt mij niet echt een supporter, meer een fan. Vreemd dat hij dan Feyenoord kiest, want dan zou hij beter in Amsterdam passen. Vier of vijf keer even opveren en applaudisseren en dan weer snel gaan zitten.

Hugo is zo’n fan die een seizoenskaart neemt en dan maar drie keer gaat kijken omdat ‘de agenda het niet toelaat’. Voor de wedstrijd gauw nog even een clubsjaaltje om de nek knopen om te laten zien hoe normaal hij is. Als Hugo een beetje Feyenoord-supporter is gaat hij met z’n Feyenoord maten op eigen vervoer naar Tilburg, in de binnenstad een café verbouwen en vervolgens in zijn vol getatoeëerde blote bast op de Kingside staan en ‘Hand in hand’ beginnen te zingen, in plaats van zich te verstoppen in een skybox.

Voetbalfans kun je nog wel instrueren, bij voetbalsupporters ligt dat wat anders. Ik kan me nog herinneren dat ik afgelopen seizoen NAC-Helmond Sport ging kijken en dacht dat dit nou zo’n wedstrijd was die ik emotieloos kon kijken omdat we die toch wel gingen winnen. Een uur en drie kwartier later maakte ik met een volle fles bier vast een buikschuiver door de kamer en mijn gezelschap stond elkaar springend te omhelzen alsof ze de Postcode Loterij hadden gewonnen toen Mario Bilate in de 94ste minuut de 3-2 maakte.

Hugo de Jonge dreigt nu dat de stadions weer leeg moeten als we niet luisteren en niet op onze kont blijven zitten. Ik kan je alvast verklappen Hugo: Dat gaat niet gebeuren, wij zijn mensen met emoties en als we in de laatste minuut scoren vallen we allemaal over elkaar heen van pure vreugde. En als je dat niet snapt moet je jezelf nooit meer in een voetbalstadion laten zien.