De Kijkwijzer: pittige opgave Barça, code rood voor Bosz en debuut Mourinho

20 augustus 2021 - 20:28

Komend weekend begint de Serie A als laatste topcompetitie aan het seizoen en daarmee rolt de bal vanaf morgen weer op alle grote Europese velden. Het zorgt voor een overvloed aan interessante wedstrijden in slechts een paar dagen. Dat kan wat onoverzichtelijk zijn. Gelukkig zijn wij er om wat orde in de chaos aan te brengen. Welke vijf wedstrijden mag je dit weekend niet missen?

Door Luuk ten Kleij

Zaterdag, 22.00 uur: Athletic Bilbao – FC Barcelona
In de eerste weken van LaLiga is het een gewoonte om, voornamelijk door de Spaanse hitte, zo laat mogelijk af te trappen. Het zorgt ervoor dat we zaterdag tot middernacht verzekerd zijn van hoogstaand vermaak. Dat kun je namelijk wel verwachten van een duel tussen Athletic en Barça. Het duel in Baskenland levert namelijk vaak genoeg spektakel op.

Het track record van Ronald Koeman tegen Athletic is prima. Van de vier ontmoetingen met de Basken, won hij er drie. De belangrijkste zege werd behaald in de finale van de Copa del Rey in april, die mede door een masterclass van Frenkie de Jong met 4-0 werd gewonnen. Die ene nederlaag leed Barça in de finale van de Supercopa, welke een prooi werd voor de Basken.  

De voortekenen voor Koeman zijn dus gunstig, ook omdat Barça meer vertrouwen kan putten uit de seizoenstart. Tegen een tegenvallend Real Sociedad werd de competitie vorige week met een simpele 4-2 zege geopend. Athletic stelde juist teleur; afgelopen maandag bleef het bij degradatiekandidaat Elche steken op 0-0. De vorm van de dag is echter datgene wat telt en met de Supercopa-finale in het achterhoofd kan het dan nog wel eens een heet avondje worden.

Zondag, 13.00 uur: Olympique Lyonnais – Clermont Foot 63
‘Onrustig’. Zo kun je de afgelopen week voor Peter Bosz het beste typeren. Zijn debuut als coach van Lyon eindigde twee weken geleden in een teleurstellend 1-1 gelijkspel tegen laagvlieger Stade Brestois 29, vorige week gingen Les Gones pijnlijk met 3-0 onderuit bij Angers SCO. De bom barstte in Lyon: Marcelo, die een eigen doelpunt maakte en sowieso dramatisch speelde, werd teruggezet naar het tweede elftal. En hij was niet de enige die blaam trof volgens technisch directeur Juninho Pernambucano.

Het thuisduel met de pittoreske Ligue 1-debutant Clermont lijkt op voorhand een ideale kans om weer eens wat positief nieuws te brengen vanuit het Groupama Stadium. Vergis je echter niet: Clermont mag dan wel een degradatiekandidaat zijn, Les Lanciers begonnen uitstekend aan de competitie. Tegen Girondins de Bordeaux en ES Troyes AC werd tweemaal met 2-0 gewonnen. Dat kwam vooral door Mohamed Bayo. De man die vorig jaar al topscorer werd van de Ligue 2 verzorgde drie van de vier goals. De tot nu toe weinig overtuigende defensie van Bosz weet op wie het moet letten.

Zondag, 17.30 uur: Arsenal – Chelsea
Ook bij Arsenal is er weinig rust te bekennen. De sfeer in Noord-Londen is na het teleurstellende vorige seizoen, waarin Europees voetbal werd misgelopen, al de hele zomer bedrukt en The Gunners wisten daar bij de seizoenstart vorige week geen verandering in te brengen. Mede door enkele coronagevallen in de selectie werd Arsenal overklast door promovendus Brentford (2-0). Tijd om op adem te komen is er niet, want met Chelsea wacht een ploeg van reuzenformaat.

Mede door een fabuleuze vrije trap van Marcos Alonso wervelde de ploeg van Thomas Tuchel vorige week over Crystal Palace heen. De gasten kwamen met 3-0 nog goed weg. Gezien de sterke selectie en de prestaties vorig jaar (Champions League-winst en verliezend FA Cup-finalist) zijn The Blues een titelkandidaat dit seizoen. Arsenal kan daar als tegenwoordige middenmoter alleen maar van dromen.

De ploeg van Mikel Arteta handelt wel naar haar zwaktes. De ploeg gaf al 119 miljoen euro uit aan spelers als Ben White, Albert Sambi Lokonga, Aaron Ramsdale en Martin Ødegaard. De hoge bedragen zijn echter voornamelijk veroorzaakt door de Engelse inflatie en niet direct door de kwaliteiten van deze spelers. Alle vier zijn het prima voetballers, maar of zij Arsenal terug naar de top kunnen helpen is zeer de vraag. Tegen Chelsea lijkt het beperken van de schade in ieder geval de voornaamste opdracht te zijn.

Zondag, 20.45 uur: AS Roma – Fiorentina
Optimisme is wat heerst in Rome. Met de komst van José Mourinho is een nieuwe weg ingeslagen. Drie maanden na zijn aankondiging luidde de Portugees zijn vuurdoop gisteren in met een zege. In de play-offs van de Conference League werd met 2-1 gewonnen bij het Turkse Trabzonspor. Zondag wacht dan ook eindelijk het competitiedebuut van de toptrainer.

Mourinho is door zijn treble winst met Internazionale in 2010 nog altijd een halfgod in Italië. Toch heeft de Portugees na zijn teleurstellende periodes bij Manchester United en Tottenham Hotspur genoeg te bewijzen. De oefenmeester kan in elk geval niet klagen dat hij geen hulp krijgt van het bestuur, want Roma trok veelvuldig de portemonnee deze zomer. Voor bijna honderd miljoen euro trokken Tammy Abraham, Eldor Shomurodov, Matías Viña, Rui Patrício, Roger Ibañez en Bryan Reynolds naar de Italiaanse hoofdstad. Het lozen van overbodige spelers als Pedro en Edin Džeko daarbij opgeteld, staat er een prima selectie in Rome.

Winst op Fiorentina is echter niet zomaar gedaan. Na een aantal teleurstellende jaren willen de Florentijnen weer die gevreesde subtopper worden die vroeger de topclubs het vuur aan de schenen legde. Met een nieuwe coach in de vorm van Vincenzo Italiano, die bij Spezia uitstekend werk afleverde, is een frisse start gemaakt. De selectie is daarbij zeer degelijk. Helemaal als het Servische spitsenfenomeen Dušan Vlahović blijft, gaat het genieten geblazen worden in Stadio Artemio Franchi komend seizoen. Vooral omdat het toptalent dan een heerlijk duo kan gaan vormen met de van VfB Stuttgart overgekomen Nicólas González. Die combinatie lijkt zondagavond in elk geval aanwezig. Roma is dus gewaarschuwd.

Maandag, 20.45 uur: Sampdoria – AC Milan
De maandagavond zorgde de laatste weken bij gebrek aan mooie wedstrijden vaak voor een zwart gat. Komende week komt daar dan eindelijk verandering in. Milan is één van de weinige Italiaanse topclubs die afgelopen zomer niet van trainer wisselde en wil de rentree in de CL komend jaar een goed vervolg geven. Oefenmeester Stefano Pioli zag zijn selectie niet veel gewijzigd worden, al is de transfervrije uittocht van Gianluigi Donnarumma en Hakan Çalhanoğlu een flinke aderlating.

Of de Milanezen dat voldoende kunnen opvangen met onder anderen de van Lille OSC overgenomen Mike Maignan, is de vraag. Het tekent de verhoudingen in de Italiaanse top, die onzekerder als ooit tevoren zijn. Een ploeg als Sampdoria ruikt daardoor zijn kans. Europees voetbal lijkt te hoog gegrepen voor de club uit Genoa, maar Milan moet niet denken dat het zomaar even wint in Stadio Luigi Ferraris.

Samp kan namelijk teren op een prima selectie. Ook op 38-jarige leeftijd maakt Fabio Quagliarella in de spits nog doodleuk zijn doelpunten, op het middenveld is het uitkijken naar EK-revelatie Mikkel Damsgaard. De middenvelder, die in de halve finale op schitterende wijze scoorde tegen Engeland, speelt wonderbaarlijk genoeg nog altijd aan de Ligurische kust. Sowieso kent Sampdoria dit seizoen weinig wijzigingen op selectiegebied. Aangezien Milan vorig jaar twee keer worstelde met de Blucerchiati (1-2 in Genoa, 1-1 in Milaan), is de ploeg van Pioli dus gewaarschuwd. Het zal hoe dan ook een heerlijke afsluiter van het volgepakte voetbalweekend worden.