Eredivisie voorbeschouwing tegen het licht: bankzittende MVP’s

18 augustus 2021 - 17:11

Erg moeilijk is het allemaal niet, bijna vier uur in het wild weglullen over voetbal. Je vraagt wat voicememo’s op van verre vrienden en noemt het de Ultieme XXL Eredivisie Voorbeschouwing. Een week later is de Eredivisie-trein op volle stoom en heeft niemand het er meer over. Tot dit moment, want wat klopt er eigenlijk na een week nog van de voorbeschouwing van Wouter, Bruce en Neal?

We beginnen in Deventer waar promovendus Go Ahead Eagles het Eredivisie-bal opende tegen Heerenveen. Directe degradatie is de weinig verrassende conclusie van de voorbeschouwing. De 1-0 nederlaag sluit daar redelijk bij aan, maar een goede keeper kan nog weleens het verschil maken. De ervaren Warner Hahn toonde zich tegen Heerenveen die keeper. Geheel in strijd met de analyse van Wouter en Bruce voorkwam de Surinaamse Nederlander op magistrale wijze een zeker doelpunt van Tibor Halilović en lijkt hij precies wat Go Ahead nodig heeft. Halilović, die de Friezen eerder gelukkig op voorsprong bracht, werd alsnog gekroond tot matchwinner. Zoals voorspeld in de podcast door journalist Marissa de Jong. De 0-1 eindstand mag een wonder worden genoemd, in de laatste lijn van Heerenveen is namelijk heel weinig kwaliteit aanwezig volgens de mannen. Ondanks dat werd er toch een clean sheet over de streep getrokken in een kolkende Adelaarshorst. Gelukkig schoof er in de vorm van Marissa ook iemand met verstand van voetbal aan.

Over verstand van voetbal gesproken: Yvonne van Beek. De Brabantse brak een lans voor Michiel Kramer en werd beloond. De spits die online door het leven gaat als fastfoodvoetballer maakte namens RKC het enige doelpunt tegen AZ. Het Afkicken-trio verwachtte veel van Jens Odgaard, die uiteraard op de bank begon. Een flinke tegenvaller voor de Alkmaarders die een half elftal verkochten en het overgebleven talent langs de kant zetten. Zelfs in deze podcast werd een minder seizoen dan vorig jaar voorspeld, maar Alkmaarders, niet getreurd: Peter Vindahl is binnen. De Deen keepte ruim vijftig wedstrijden in Denemarken en is door Wouter tot nieuwe Manuel Neuer gebombardeerd. Tot zover de nuance. 

Zo onzeker als de toekomst van AZ is, zo duidelijk is de toekomst van Heracles. Ieder seizoen ziet er hetzelfde uit voor de excellerende grijze muis. De club zal nooit de top aanvallen en nooit meer degraderen. Een knappe prestatie, maar erg vermakelijk is het niet. In de podcast komt de club naar voren als middenmoter met een spits die nooit scoort in grote wedstrijden. Aldus Wouter over Sinan Bakis, die Heracles aan een punt hielp in De Kuip vorig jaar. Tegenstander PSV won met het B-elftal en verkeert in uitstekende vorm. Het opportunisme wat er rond de Eindhovenaren ontstaan is, is ook Neal en Wouter niet vreemd. Door de overwinningen op Galatasaray,  Midtjylland, Heracles en tien Ajacieden worden zij als titelfavoriet bestempeld.

PSV verloor in Donyell Malen en Denzel Dumfries haar twee beste spelers en eindigde vorig jaar al zestien punten achter Ajax. De Amsterdammers verloren geen sterkhouders en zijn de gedoodverfde kampioen. De hoop op een spannende competitie en een stunt van PSV zet zich echter door in de Ajax-analyse van Wouter en Neal. Zo is te horen dat de keeperspositie niet goed is ingevuld, de club een topverdediger mist (twee Ajacieden speelden achterin de Oranje-achterhoede en twee collega’s wonnen met Argentinië de Copa América) en is de spitspositie niet optimaal ingevuld. Bij de bookies krijg je je bijna drie keer zoveel voor een titel van PSV dan van Ajax en is Sébastien Haller de favoriet om de topscorers titel te winnen, oordeel zelf.

Ajax’ tegenstander N.E.C. ging zaterdag tot niemands verbazing makkelijk over de knie. De absolute uitblinkers dit seizoen bij N.E.C. worden volgens de podcast doelman Danny Vuković en aanvaller Elayis Tavsan. Je verwacht het niet: ze zaten in Amsterdam allebei op de bank. De N.E.C.’ers waren niet de enige die dit weekend de hoge podcastverwachtingen niet waarmaakten. FC Twente is door Bruce namelijk als nummer vier van Nederland bestempeld, de ‘uitstekende selectie’ verloor geheel in lijn daarmee van het uitgeklede Fortuna Sittard. De door Wouter op het paard getilde MVP Luka Ilić leidde de nederlaag persoonlijk in door makkelijk de bal te verliezen op het middenveld. Een flinke meevaller voor Fortuna dat een aantal sterkhouders verloor, maar zaterdagavond fier overeind bleef. De kracht van het Limburgse collectief blijkt uit de MVP’s vier verschillende spelers uit vier verschillende linies. Van een collectief als bij Fortuna kunnen ze in Leeuwarden alleen nog dromen. Cambuur was met indrukwekkend spel twee jaar lang oppermachtig in de KKD en dan is er maar een conclusie mogelijk: laatste, aldus Bruce. Wonderbaarlijk.

Wouter en Neal dekken zichzelf in en denken dat er nog transfers aankomen. Toch wordt een plek bij de onderste ploegen voorspeld. De ervaring leert dat KKD-kampioenen zich doorgaans wel redden in de Eredivisie, maar onze ‘kenners’ denken dat het lastig wordt. De club die 65 doelpunten verloor, krijgt van de mannen collectief Sonny Stevens als MVP in de schoot geworpen. De club verloor van FC Groningen door een wonderschone omhaal van Jørgen Strand Larsen. De Noorse spits werd zoals verwacht door geen van de panelleden gekozen als MVP. Zijn concurrent Romano Postema wel, maar zat eveneens op de bank. Mocht hij daar afkomen, dan wordt hij volgens Wouter de MVP van de Groningers. In Leeuwarden werd nipt gewonnen, maar het elftal van Danny Buijs is geen sexy ploeg en zou met modern betonvoetbal zomaar hoge ogen kunnen gooien. Bruce verwacht een vijfde plek.

Wat die voorspelling waard is? PEC Zwolle versterkte zich met Kostas Lamprou en Bruce koos hem prompt als MVP. De Griek bewees bij RKC een puntenpakker te zijn, maar blies tegen Vitesse zijn naam als grabbelaar nieuw leven in. Vanaf twintig meter werd de doelman met een rollertje gepasseerd. Van creatievelingen Dean Huiberts, Pelle Clement en Slobodan Tedić werd veel verwacht in de preview, maar Zwolle vond geen gat in de Vitesse defensie.

Voor Vitesse geldt dit seizoen de wet van de remmende voorsprong, dat denkt Wouter althans. In de podcast komen verschillende definities voorbij, Wikipedia leert ons: “De wet stelt dat een voorsprong op een bepaald domein er vaak toe leidt dat er weinig stimulans is om verdere verbetering of vooruitgang op te zoeken, zodat men vroeg of laat wordt voorbijgestreefd.” Dat is geen totale verrassing omdat de clubwatchers gelukkig (wel) goed op de hoogte zijn. Nikolai Frederiksen maakte het enige doelpunt en was daarmee gelijk doorslaggevend voor Vitesse, zoals vooraf voorspeld door clubwatcher Yorin Schrader.

De juiste MVP voorspellen bij een 1-0 voorsprong is een prestatie, maar bij een 4-0 overwinning zou dat veel makkelijker moeten zijn. Adam Maher, Mark van der Maarel, Anastasios Douvikas en Simon Gustafson vonden het net voor FC Utrecht, maar helaas werd geen van deze spelers gekozen als MVP. Othmane Boussaid kreeg wel die uitverkiezing: “Een echte Utrechtste jongen, hij heeft een beetje de bouw en drive van Wesley Sneijder”, aldus Wouter over de in Kortrijk geboren Belg. Bij Sparta waren zijn alle ogen gericht op doelman Maduka Okoye en Emanuel Emegha. Die symbool stonden voor de “uitstekende” zomer die de Rotterdammers hadden. De een moest vier keer vissen in Utrecht en de ander begon op de bank.

De ene 4-0 is de andere niet, Willem II zou volgens de podcast weleens in degradatiegevaar kunnen komen en daar had het zaterdag alle schijn van. De Tilburgers verloren thuis kansloos 4-0 van Feyenoord dat zich in een drukke Europese periode waant en staan gelijk onder de streep. De goede vorm van Feyenoord is voor heel Nederland een verrassing behalve voor Arne Slot-adept Bruce. De Feyenoord-supporter rekent op een tweede plek en een hoofdrol voor Justin Bijlow. Het eerste weekend is niet optimaal uitgepakt voor Wouter, Bruce en Neal, maar een echt oordeel is pas in de winterstop te vellen. Dan komen we terug op de 3 uur en 39 minuten.