HoekieB: Doelstellingen

14 augustus 2021 - 14:28

De start van de Eredivisie is net achter de rug en dat is voor de clubs vaak een reden om hun doelstellingen bekend te maken. Al zijn er tegenwoordig ook de nodige clubs die hiermee wachten tot de transferdeadline voorbij is, want een speler meer of minder kan het hele beleid veranderen.

Aan de manier van doelen stellen kun je precies zien welke clubs serieus werken en welke maar een beetje aanmodderen. Zo zijn er ieder jaar verschillende clubs die doelstellingen hebben waar ze niet op afgerekend kunnen worden: ‘we willen lekker meedraaien’ of ‘we willen het publiek vermaken’. Een nog mooiere doelstelling is dat een club als doel heeft om ‘uit de problemen te blijven’. Daar moet je als directeur van een bedrijf eens mee aankomen: ‘De doelstelling van ons bedrijf is om het komende boekjaar niet helemaal kapot te gaan, als dat niet gebeurt zijn we tevreden’.

Clubs willen tegenwoordig ook de play-offs om Europees voetbal halen. Dat je dan in die play-offs twee keer met 7-0 verliest is geen probleem. Zelf hou ik meer van de harde en meetbare doelstellingen. Zo kondigde Ronaldo bij zijn komst naar PSV aan dat hij dertig doelpunten wilde maken en dat deed hij ook. Hij moest daarvoor nog wel twee penalty’s missen omdat hij anders over de doelstelling heen zou gaan.

Vorig seizoen kondigde Frans van Seumeren aan dat FC Utrecht voor een topdrie plaats moest gaan. Daar hou ik van, alleen had hij natuurlijk de hele organisatie eruit moeten flikkeren toen bleek dat dit niet ging lukken. Over NAC gesproken: zelf heb ik mijn doelstelling bij NAC voor het komend seizoen ook op orde. Ik wil gemiddeld iedere wedstrijd zes halve liters bier wegklokken.* Ambitieus als ik ben zorg ik natuurlijk in de eerste wedstrijden dat ik een buffer heb zodat ik straks in de winter niet met bevroren handen heel de wedstrijd met twee bier in m’n handen hoef te staan.

Van mij mogen de doelstellingen van de clubs ook wel wat creatiever dan een plaats op de ranglijst. Dat ze bij Ajax zeggen dat ze dit seizoen minstens vier keer alle Feyenoord-supporters over de zeik hebben. Of dat ze bij Vitesse als doelstelling hebben dat ze Vakantieveilingen.nl minimaal twee wedstrijden niet nodig hebben om 10.000 kaarten te slijten. Dat alle spelers van Fortuna Sittard op het einde van het seizoen elkaars nationaliteit op een wereldkaart kunnen aanwijzen. Of dat ze bij RKC alle supporters bij voornaam kennen. Gelukkig voor ons gaan er meerdere clubs hun doelstellingen niet halen (ik heb althans nog geen club gezien die als doelstelling heeft om 18de te worden) en dat zorgt natuurlijk voor onrust en chaos bij die clubs. Ik heb er in ieder geval weer zin in! 

*Deze doelstelling is onder voorbehoud. Mocht Mattijs Manders alsnog vertrekken bij NAC verhoog ik de doelstelling naar zeven halve liters. 

Twitter-fenomeen Ferry de Bont blikt iedere zaterdag vooruit op het voetbalweekend.