Openhartige Blind: van koptelefoon naar Candy Crush

06 augustus 2021 - 10:14

Met zijn 31 jaar en een gevulde prijzenkast is Daley Blind inmiddels een grote naam, maar tijdens zijn eerste periode bij Ajax leek het anders te lopen. De verdediger kon niet aan de hoge verwachtingen voldoen en werd door de eigen aanhang uitgefloten. Bij vader Danny vond Blind weinig steun: “Mijn vader is heel direct en zei: ‘Boeien trek je er niks van aan’, dat werkte niet. Bij mijn moeder kon ik mijn ei kwijt”, aldus de Ajacied in de Cor Potcast van deze week.

“Met mijn moeder kon ik lekker zeiken op de rest van de wereld en mijn hart luchten”, blikt de Oranje international terug. Naast de steun van zijn moeder Yvonne kreeg Blind ook professionele hulp. “Ik heb advies gekregen van een mental coach. ‘Waar voel je je prettig bij, wat vind je eng in het veld en hoe ga je om met bepaalde situaties’, dat soort vragen kreeg ik. Dan ga je vastigheden voor jezelf creëren. Als je merkt dat dingen lukken dan hou je jezelf daaraan vast.”

Een kenmerk van spelers met weinig zelfvertrouwen is dat ze vaak het scorebord checken. “Als je gefocust bent kijk je niet naar de tijd, ik keek best wel vaak”, een ander onderdeel van zijn vastigheden was de wedstrijdvoorbereiding. “Ik zat altijd met mijn koptelefoon op om me te focussen, maar eigenlijk zei ik de hele tijd tegen mezelf: ‘Het moet goed gaan vandaag’, dat werkte alleen maar averechts.”

“Toen ben ik in de kleedkamer veel meer praatjes gaan maken en heel ontspannen naar de wedstrijd toe gaan leven. Dat gaf me vertrouwen en verminderde de wedstrijdspanning. Dat gaat niet van het een op het andere moment. Inmiddels weet ik: als je je doordeweeks goed voorbereid op een wedstrijd, dan ben je op de dag zelf al ready. Want je bent al klaargestoomd.”

Naast Blind’s mental coach was ook toenmalig trainer Frank de Boer belangrijk in zijn groei. “De trainer zei: ‘Ik zie het in je zitten en ik blijf je opstellen’, dat deed heel veel met mij. Op een gegeven moment kon ik de buitenwereld van mij afzetten”, inmiddels is de Europa League-winnaar zo ontspannen dat hij Candy Crush speelt voor de wedstrijd. “Ik speel het anders nooit, alleen voor de wedstrijd. Dat is een soort bijgeloof geworden voor de wedstrijd. De fysio’s willen geen telefoons op de massagetafels, maar dit is mijn voorbereiding. De trainer keek in eerste instantie ook raar op, maar uiteindelijk moet je doen wat je zelf prettig vindt en spreek je er dingen over af. Dan is het prima.”