De prooi van de Oranjeleeuwinnen: de Chinezen

26 juli 2021 - 15:00

De Oranjeleeuwinnen zitten in een belangrijke fase in hun missie voor Olympisch goud: de groepsfase van de Olympische Spelen. Sarina Wiegman heeft de tegenstanders ongetwijfeld al van top tot teen geanalyseerd, maar wie zijn de tegenstanders eigenlijk?

Morgen treffen onze Oranjeleeuwinnen hun derde prooi: de Chinezen. China staat vijftiende op de FIFA Women’s World Ranking, elf plekken onder Oranje en gaat al een tijdje mee in het vrouwenvoetbal. In 1999 werden ze al tweede op het WK. Morgenmiddag om half twee treffen de leeuwinnen het team uit China in het International Stadion.

Geschiedenis
China heeft nu zes keer meegedaan aan de Spelen. In 1996 werden The Steel Roses tweede, daarbuiten kwamen ze niet verder dan de kwartfinales. In Azië waren ze jarenlang het beste team. in de jaren ’80 en ’90 wonnen ze zeven keer op rij de AFC Women’s Asian Cup. De afgelopen jaren deden ook Noord-Korea, Australië en Japan mee aan de strijd en heeft China geen titel meer gewonnen. De Oranjeleeuwinnen zijn de Chinezen twee keer eerder gekomen. De eerste keer, zes jaar geleden, won China met 1-0. De laatste keer was in 2019, toen Nederland na een penaltyreeks won. Opmerkelijk is dat geen van de Chinese speelsters die in 2015 en 2019 in reguliere speeltijd scoorden, bij de Olympische selectie zitten.

Het Team
Alle speelsters uit de Chinese selectie komen uit voor clubs in eigen land. Ze komen elkaar dus al het hele jaar tegen in de Chinese Women’s Super League. Qua leeftijden is de Chinese squad vergelijkbaar met die van Nederland, de jongste speelster is 21 en de oudste 32. De bondscoach van The Steel Roses is Jia Xiuquan, een andere dan die op het WK. Xiuquan speelde als voetballer voornamelijk in Azië was goed voor vijftig interlands voor het Chinees nationaal elftal. Goed nieuws: geen van de vijf all-time topscorers zitten bij de selectie. De speelster met de meeste goals in de selectie is Wang Shanshan die voor Tianjin Shengde uitkomt. Het is je misschien al opgevallen: er missen een aantal belangrijke en ervaren voetbalsters. Speelsters als Pu Wei, Sun Wen en Ma Xiaoxu betekenden veel voor China op het WK, maar hebben sindsdien een punt achter hun carrière gezet. Ook Li Ying, de enige Chinese die scoorde op het WK, zit niet bij de selectie. Voor ons alleen maar goed nieuws, toch?

Discipline
China is vijftiende van de wereld geworden door hard werken en discipline. Het is een enorm cliché, maar voor de kwalificatiewedstrijden trainden ze honderd dagen lang. Dat klinkt een beetje saai en dat is het misschien ook wel. Maar goed, hoe lager de verwachtingen, hoe groter de kans op een leuke verrassing. Wie weet spelen ze in Tokio wel heel mooi voetbal of is er wel die ene creatieve middenvelder die de sterren van de hemel speelt. Laten we het hopen. Zolang ze maar van Oranje verliezen. Hoe je het ook wendt of keert, een ‘winnaarsmentaliteit’ hebben ze wel. Na hun kwalificatie vloeiden er tranen en werden zelfs Coronaregels overtreden (ze schreeuwden!).

Morgen om 13.30uur spelen de Oranjeleeuwinnen tegen China! Laten we hopen dat we ze geen reden geven om coronaregels te overtreden…