De prooi van de Oranjeleeuwinnen: de Brazilianen

23 juli 2021 - 15:00

De Oranjeleeuwinnen zitten in een belangrijke fase in hun missie voor Olympisch goud: de groepsfase van de Olympische Spelen. Als ze eerste van de groep worden, ontlopen ze waarschijnlijk Groot-Brittannië of Canada, twee ploegen die het goed doen in het vrouwenvoetbal. De kans is groot dat ze dan Australië tegenkomen, waar ze in april nog met 5-0 van wonnen. Sarina Wiegman heeft de tegenstanders ongetwijfeld al van top tot teen geanalyseerd, maar wie zijn de tegenstanders eigenlijk?

Morgen treffen onze Oranjeleeuwinnen hun tweede prooi: de Brazilianen. Oranje speelde twee keer eerder tegen de passievolle Braziliaanse vrouwen, beide wedstrijden eindigden in gelijkspel. De Brazilianen zijn een veel sterker team dan de Zambianen en hebben meer ervaring dan de Oranjeleeuwinnen op de Olympische Spelen.

Geschiedenis
Brazilië staat op nummer zeven op de FIFA Women’s World Ranking, drie plaatsen onder Nederland. Ze deden al zes keer mee aan de Olympische Spelen, dat is zes keer meer dan Nederland. Bovendien wonnen ze twee keer zilver en werden ze drie keer vierde. Daarnaast wonnen ze zeven keer de Copa América (wat hebben die Brazilianen met zeven?), wonnen drie keer de Pan American Games en waren in 2007 de runners up op het WK. Het goede nieuws is dat er twee ploegen uit de groep door mogen naar de volgende ronde.

Het team
De vrouwen van het Braziliaanse team staan bekend om hun passie en goede techniek. De Brazilianen spelen bij clubs in Portugal, Spanje en Amerika, maar voornamelijk in Brazilië. Zeven speelsters (weer die zeven, zou dat beteken dat ze met 7-0 van ons gaan verliezen?) spelen voor het eerst op een Olympisch toernooi. Maar zoals gezegd, Brazilië is geen groentje. Één van de legendes uit het vrouwenvoetbal zit bij de selectie: de 35-jarige Marta Vieira da Silva. Ze werd al zes keer uitgeroepen tot speelsters van het jaar en heeft behoorlijk wat prijzen op haar naam staan. Maar wat kan ons het schelen? Wij hebben Lieke Martens. Martens, Marta, wat is het verschil? Ook Formiga zit bij de selectie van Brazilië. Qua leeftijd is deze middenvelder vergelijkbaar met Pepe, alleen dan nog ouder. Formiga is 43 jaar oud en mocht zich alsnog aansluiten bij de Brazilianen, dat zegt wel genoeg over haar kwaliteiten toch?

O professor
De Bondscoach van Brazilië is Pia Sundhage. Sundhage was vier jaar lang de bondscoach van de onverslaanbare Amerikanen met wie ze twee keer goud won op de Olympische Spelen. Hierna werd ze bondscoach van Zweden, haar thuisland. Met de Zweden verloor ze van Oranje in de kwartfinale door twee doelpunten van Lieke Martens en Vivianne Miedema. Hopelijk betaalt ze ons morgen niet met gelijke munt terug. Ook als voetbalster wist Sundhage van winnen: in 1984 won de Zweedse het EK als topscorer. In de aanloop naar Tokyo heeft de bondscoach aangegeven voor goud te gaan. Het is oppassen geblazen voor de Brazilianen onder leiding van Sundhage.

Passie
De Brazilianen staan bekend om hun passie, in welke sport dan ook. Zo dus ook de Braziliaanse voetbalsters. Passie voor voetbal, maar ook specifiek voor vrouwenvoetbal. In 2017 maakten drie Braziliaanse voetbalsters een badass statement. De Braziliaanse voetbalfederatie ontsloeg destijds bondscoach Emily Lima. Kort hierna stapten drie speelsters uit de ploeg op, met als redenen onderbetaald, ongehoord en niet gerespecteerd te worden. Het waren niet de minste speelsters: Cristiane, Franciele en Rosana stapten op. Drie speelsters die erg belangrijk voor Brazilië zijn geweest. Je mag het eigenlijk niet zeggen als Nederlander, maar dankzij legendes als Marta en statements als deze heeft Brazilië een enorme gunfactor deze Spelen. Mogen zij zilver hebben.

Morgen spelen de Oranjeleeuwinnen hun wedstrijd tegen Brazilië in het Miyagi stadion, om 13.00uur is de aftrap!