Alles wat je moet weten over PSV – Galatasaray

21 juli 2021 - 10:49

Voor PSV begint het Europese seizoen vanavond met de dubbele ontmoeting tegen Galatasaray. In dit artikel werpt Dosty Amin zijn blik op de status van de Eindhovenaren en de chaos bij de Turkse topclub.

PSV sloot de voorbereiding woensdag af tegen PAOK. Tijdens de 1-0 overwinning was duidelijk te zien dat PSV geen seconde de ruimte gaf aan de tegenstander om een oplossing te zoeken. De gegenpressing waar Roger Schmidt vaak aan refereerde in interviews resulteerde in een aantal hele grote kansen. Je zag dat de Eindhovenaren ballen veroverden op gevaarlijke posities op het veld, precies waar Schmidt om vroeg. De keerzijde van de hoge druk was wel dat PSV in de omschakeling veel ruimte weggaf. Verdediger Olivier Boscagli vervulde daarin een belangrijke rol.

Met zijn positionering is de Fransman belangrijk in het doordekken en dichtlopen van de ruimtes. Daarnaast worden de opbouwende kwaliteiten van Boscagli vaak geroemd. Op verdedigend vlak begint hij zich steeds meer te ontwikkelen tot een complete centrale verdediger. Tegen PAOK was hij daarin meesterlijk. Enorm noodzakelijk met het hoog druk zetten van de Eindhovenaren. Zowel verdedigend als opbouwend is Boscagli een onmisbare speler voor PSV.

De nieuwe aankopen
PSV heeft dit seizoen al vroeg toegeslagen op de transfermarkt. Met de definitieve komst van Marco van Ginkel is er een echte leider behouden. Daarnaast keerde Davy Pröpper na vier jaar terug op het oude nest. Met André Ramalho is er een lang gekoesterde wens van Schmidt in vervulling gegaan. Schmidt verlangde naast Boscagli nog een voetballende verdediger. Philip Mwene is transfervrij gehaald als optie voor de rechts- en linksbackpositie. Naast de versterkingen verliest PSV naar alle waarschijnlijkheid ook wat sterkhouders. Donyell Malen en Denzel Dumfries worden bewust buiten de wedstrijdselectie gehouden. Het duo speelde een zwaar EK en wordt een transfer gegund.

Met de huidige selectie en de nieuwe aanwinsten begint PSV aan de belangrijke wedstrijd tegen Galatasaray. De afgelopen maanden is er flink geïnvesteerd in de club. Miljardair Robert van der Wallen heeft grote plannen met PSV. Daarom is het een must dat de Eindhovenaren zich plaatsten voor de Champions League om enigszins in het spoor van Ajax te kunnen blijven. Voorafgaand aan het duel tegen de Turken maakte trainer Schmidt officieel bekend dat Van Ginkel dit seizoen de aanvoerdersband draagt bij PSV.

Vanaf de winter van 2016 is van Ginkel bijna ieder jaar uitgeleend geweest aan PSV. In de seizoenen 2015/2016 en 2017/2018 was de middenvelder belangrijk in het behalen van de 22e en 23e landstitel. Ook vorig seizoen werd de toenmalige Chelsea-speler verhuurd aan PSV. Door gebrek aan fitheid kwam hij maar weinig aan spelen toe. Aan het einde van het seizoen werd zijn klasse toch zichtbaar en vertoonde hij vleugjes van zijn eerdere jaren in de lichtstad. Dit seizoen is Van Ginkel dus definitief speler van PSV en lijkt hij fitter dan ooit. Tegen PAOK viel hij positief op, vooral onder druk was hij erg sterk aan de bal. Van Ginkel raakte totaal niet in paniek en was enorm balvast. De 23-voudig Nederlands kampioen miste de afgelopen drie seizoenen scorend vermogen vanuit het middenveld, iets wat de oud-Vitessenaar in zich heeft. Zijn loopvermogen en penetratie in de zestien leverde ook het enige doelpunt van de wedstrijd op tegen de Griekse topclub.

Waar Van Ginkel de leider is op het middenveld was Ramalho dat tegen PAOK achterin. De reden dat Schmidt Ramalho graag wilde toevoegen aan de selectie werd afgelopen woensdag duidelijk. De Braziliaan kan met zijn passes linies overslaan en overtalsituaties creëren, waardoor hij opbouwend erg sterk is. Samen met Boscagli moet hij achterin het centrum gaan vormen. Daarnaast was hij duidelijk aanwezig in de coaching, iets toe wat de afgelopen jaren ontbrak in de verdediging. 

PSV had zich geen betere tegenstander kunnen wensen. Het rommelt bij Galatasaray en niet zo een beetje ook. Het uitblijven van transfers is een van de grootste problemen. Bij de Turkse clubs zingen er altijd veel namen rond, zo ook bij Galatasaray. Namen als Layin Kurzawa, Patrick van Aanholt en Nicolae Stanciu worden genoemd als serieuze opties, maar tot nu toe zijn de grote transfers nog uitgebleven. Tot overmaat van ramp werden er ook nog twee positieve COVID-besmettingen gemeld door de Turkse topclub. Je kan dus stellen dat de voorbereiding richting het duel met PSV alles behalve vlekkeloos verloopt. De uitgelezen mogelijkheid voor de Eindhovenaren om een ronde verder te komen dus.