De prooi van de Oranjeleeuwinnen: de Zambianen

20 juli 2021 - 15:00

De Oranjeleeuwinnen zitten in een belangrijke fase in hun missie voor Olympisch goud: de groepsfase van de Olympische Spelen. Als ze eerste van de groep worden, ontlopen ze waarschijnlijk Groot Brittannië of Canada, twee ploegen die het goed doen in het vrouwenvoetbal. De kans is groot dat ze dan Australië tegenkomen, waar ze in april nog met 5-0 van wonnen. Sarina Wiegman heeft de tegenstanders ongetwijfeld al van top tot teen geanalyseerd, maar wie zijn de tegenstanders eigenlijk?

Morgen treffen de Oranjeleeuwinnen hun eerste prooi: Zambia. In het Miyagi stadion nemen de Oranjeleeuwinnen het op tegen The She-polopolo.

Geschiedenis
Zambia staat op nummer 104 in de FIFA Ranking, waar Nederland op nummer vier staat. We weten allemaal wat er gebeurd als je een team onderschat, dan lig je eruit in de achtste finale tegen Tsjechië. De Zambianen hebben nog niet veel toernooien gespeeld. In 2019 werd Zambia tweede in de South Africa Cup en in 2017 derde. Verder heeft het land zich niet weten te kwalificeren voor een WK, de Olympische Spelen of een Africa Women Cup of Nations. Het team is dus buitengewoon enthousiast om aan de Spelen te beginnen en dat is ook te zien aan hun socials.

Het team
Het team van Zambia staat ook wel bekend als The Copper Queens. De bondscoach van Zambia is Bruce Mwappe, dat is overigens ook hoe Bruce Tol zichzelf noemt als hij dronken een balletje trapt. Nee maar even serieus nou. Bijna alle spelers komen uit voor clubs in eigen land. De keepster speelt in Israël, twee aanvalsters in China en Kazachstan en een andere aanvalster bij CFF Zaragoza in Spanje. De rest dus in Zambia. De speelsters zijn jong, de gemiddelde leeftijd ligt rond de 22 jaar. De oudste speelsters zijn 26 jaar oud. De voetbalsters zijn gewend aan de hitte, wat een voordeel is vergeleken met onze Oranjeleeuwinnen die in regenachtige steden als Londen en Amsterdam spelen. De luchtvochtigheid daarentegen is ook voor hun nieuw, dus dat scheelt weer. Op dit moment is de luchtvochtigheid in Tokyo rond de 95%. Je moet er wat voor over hebben.

One To Watch
Hun One To Watch is Barbra Banda. Ze werd in 2020 topscorer van de Chinese Women’s Super League en was in 2018 de eerste speelster uit Zambia die in Europa speelde. De 20-jarige aanvalster kwam destijds uit voor EDF Logroño in de Primera Division. Banda was belangrijk in de kwalificatie van Zambia voor de Spelen. Banda is één van de jongsten, maar ook de aanvoerder van het team. Een paar jaar geleden was ze op achttienjarige leeftijd zelfs de jongste aanvoerder ooit. Ook Grace Chanda is een speelster om in de gaten te houden. In de kwalifacatiewedstrijden voor de Spelen scoorde ze maar liefst acht goals. Daarnaast was ze de eerste Zambiaanse die op een FIFA WK scoorde, ze scoorde op het WK O17.

Ambitie
Op dit moment zit alles mee voor The Copper Queens. De ploeg heeft zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen op uitgoals. Ze speelden 4-4 gelijk tegen topfavoriet Kameroen en kwalificeerden zich, tegen alle verwachtingen in, door de uitdoelpuntenregel. Zambia versloeg bovendien als eerste Afrikaanse land Chili, mede dankzij een goal en assist van Barbra Banda. Er heerst een stemming van extase en zelfvertrouwen in het team dat ze nog best wel eens een nodige duw in de rug kan geven. Zambia speelt vaak in oranje, hun vlag bestaat uit oranje, groene en zwarte kleuren. Morgen speelt Zambia officieel thuis en zou het dus maar zo kunnen dat de Oranjeleeuwinnen tegen een team in oranje shirts spelen.

Morgen om 13.00 spelen de Oranjeleeuwinnen tegen Zambia! Hierna komen ze zaterdag Brazilië tegen. Houd de website in de gaten om meer over de Braziliaanse vrouwen te lezen.

Bron foto: https://www.faz.co.zm/