Oranjeleeuwinnen naar Tokyo: De Welpen

18 juli 2021 - 15:00

Het is bijna zover, de aftrap van de Olympische Spelen 2021. Onze Oranjeleeuwinnen hebben zich geplaatst voor de Spelen en beginnen op woensdag 21 juli aan hun missie: het behalen van een plak. Dat is nog een paar nachtjes slapen. Tot die tijd kun je je hier inlezen over de selectie van de vrouwen. Vandaag is het de beurt aan de jonkies: de welpen van de leeuwinnen. We stellen ze graag aan je voor.


Lynn Wilms
12 Caps | Verdediger | VFL Wolsburg
Lynn Wilms is de jongste welp van het stel. Ze speelt voornamelijk als rechtsback, maar kan ook als rechtsbuiten uit de voeten. Ze is pas twintig jaar oud, maar maakt na de Spelen al een droomtransfer naar topclub VFL Wolfsburg. VFL Wolfsburg won twee keer de Champions League en werd zes keer kampioen in de Frauen-Bundesliga. Dat winnen zal voor Wilms niets nieuws zijn. Het afgelopen seizoen werd ze nog kampioen met FC Twente. Wilms maakte op haar achtiende haar debuut in Oranje, nadat Ajax-speelster Liza van der Most geblesseerd raakte. Wilms staat in de verdediging, maar dat stopt haar niet van scoren. Tegen Frankrijk maakte ze haar eerste goal. Nu staat ze op de Olympische Spelen, prima gedaan.


Aniek Nouwen
16 Caps | Verdediger | Chelsea
Aniek Nouwen, nog zo’n jonkie waar je hele cv niets bij lijkt. Nouwen is 22 jaar oud en speelt vanaf volgend seizoen voor Chelsea, de club die laatst nog een Champions League-finale haalde. Dat terwijl ze pas in 2013 als veldspeelster begon. Daarvoor was ze namelijk keeper. Nouwen is rechtsbenig en speelt als centrale verdediger. Deze positie is haar op het lijf geschreven. Ook in belangrijke wedstrijden komt ze kalm en zeker over. De afgelopen seizoenen kwam ze uit voor PSV, waarmee ze de KNVB Beker won. Voor een centrale verdediger scoort ze ook regelmatig, bij PSV scoorde ze in één seizoen zeven keer.


Victoria Pelova
11 Caps | Middenvelder | Ajax
Victoria Pelova speelde tot 2016 nog in het amateurvoetbal. Daarnaast deed ze aan schaken, tennis, snowboarden en studeerde ze technische wiskunde. Haar stap naar ADO Den Haag trapte haar carrière als profvoetbalster af, met in 2017 haar debuut in Oranje O19 als gevolg. Nu speelt de middenvelder bij Ajax, waar ze dit jaar tot speelster van het jaar benoemd werd. Pelova zat ook bij de selectie van het WK in 2019, waar de Oranjeleeuwinnen zilver wonnen. Ze maakte geen minuten, maar wat wil je als je concurrenten Daniëlle van de Donk, Jackie Groenen en Sherida Spitse heten?


Lize Kop
6 Caps | Keeper | Ajax
Lize Kop is 23 jaar oud en keeper bij Ajax. Het spande erom of Kop mee mocht naar de Olympische Spelen. Naast eerste doelvrouw Sari van Veenendaal was BK Häcken-keepster Loes Geurts een concurrente voor de jonge Kop. Ook bij Ajax heeft ze haar plekje moeten verdienen. Tijdens haar eerste jaren bij de club speelde Kop niet veel, maar na een mentaliteitsshift is Kop harder en harder gaan werken. Daar heeft ze baat bij gehad. Kop stond het afgelopen seizoen bijna elke wedstrijd in de basis van de Amsterdamse club en is nu ook boven Geurts verkozen als tweede keepster van Oranje.

Bij deze de welpen van de Oranjeleeuwinnen, houdt onze site in de gaten voor de laatste twee speelsters van de selectie! Ondertussen kun je alvast lezen over de gouden wissel, het stabiele midden, de strijders en de scorebord helden.