Oranjeleeuwinnen naar Tokyo: De Gouden Wissel

17 juli 2021 - 15:02

Het is bijna zover, de aftrap van de Olympische Spelen 2021. Onze Oranjeleeuwinnen hebben zich geplaatst voor de Spelen en beginnen op woensdag 21 juli aan hun missie: het behalen van een plak. Dat is nog een paar nachtjes slapen. Tot die tijd kun je je hier inlezen over de selectie van de vrouwen. Met vandaag: de gouden wissel. Wie zet je in als het team een boost nodig heeft? Wie is de Steven Berghuis van de vrouwen? Over vijf minuten heb je precies genoeg kennis om lekker te kunnen zeiken op het wisselbeleid in Tokyo. Maar wees gewaarschuwd: de kans is nihil dat Sarina Wiegman niet weet wat ze doet.


Lineth Beerensteyn
66 Caps | Aanvaller | Bayern München
Lineth Beerensteyn speelt al sinds 2017 voor Bayern München en wordt door Wiegman regelmatig gewisseld met Shanice van de Sanden. De ene keer start ze als rechtsbuiten en wordt ze vervangen door Van de Sanden, de andere keer andersom. In de WK-finale tegen het sterke Amerika startte ze overigens als spits en ook in oefenwedstrijden bleek Beerensteyn flexibel. Zo kan ze ook als linksbuiten uit de voeten. Voetballen heeft ze geleerd waar je het volgens sommigen het beste leert, op straat. Daar heeft ze geleerd zichzelf te bewijzen. Hiermee vocht ze zich op het WK van invaller naar starter. Ze speelde beter en beter en scoorde tegen Canada zelfs de beslissende goal.


Shanice van de Sanden
85 Caps | Aanvaller | VFL Wolsburg
Van de Sanden staat bekend om haar snelle sprints en dito kapsels. Roze, luipaardprint, niets is te gek. Van de Sanden werd gescout door haar buurman, die haar op straat zag voetballen en haar meteen inschreef bij de lokale voetbalclub. Vier jaar later debuuteerde ze bij Jong Oranje. Van de Sanden heeft gespeeld bij clubs als Liverpool en Olympique Lyon en speelt nu bij VFL Wolfsburg. Ze won de Champions League drie keer en was al bij menig belangrijk toernooi van de Oranjeleeuwinnen. Van de Sanden komt uit een moeilijke periode, ze verloor haar vader afgelopen februari. Bij Wolfsburg moet ze hard werken voor een basisplaats. Het zal voor haar verder geen goed nieuws zijn geweest dat ze de komende weken zonder publiek moet spelen. Van de Sanden is een speelster die gestimuleerd wordt door het publiek. Desalniettemin zou juli 2021 best eens dé comeback van Sjaan van de Sanden.


Jill Roord
64 Caps | Middenvelder | VFL Wolsburg
Jill Roord, dochter van voormalig FC Twente-voetballer René Roord, begon net als haar vader bij Quick ’20 en FC Twente. Jill schopte het echter iets verder dan René. Ze speelde bij Bayern München en Arsenal en begint na de Spelen bij VFL Wolfsburg, één van de grootste vrouwenvoetbalclubs. Je zou denken dat ze met zo’n cv wel een basisplek in Oranje verdient, maar Roord heeft het slecht getroffen. Of Oranje heeft het gewoon heel goed getroffen. Roord heeft nog geen vaste basisplek door grote concurrentie in het stabiele midden. Roord is echter geen slechte wissel: ze scoort veel en is technisch één van de sterksten op het veld.

Bij deze je lesje ‘wisselen met de Oranjeleeuwinnen’, lees ook over het stabiele midden, de scorebord helden en de strijders!