Oranjeleeuwinnen naar Tokyo: Het Stabiele Midden

16 juli 2021 - 15:00

Het is bijna zover, de aftrap van de Olympische Spelen 2021. Onze Oranjeleeuwinnen beginnen op woensdag 21 juli aan hun missie: het behalen van een plak. Dat is nog een paar nachtjes slapen. Tot die tijd kun je je hier inlezen over de selectie van de vrouwen. Met vandaag: het stabiele midden.


Jackie Groenen
71 Caps | Middenvelder | Manchester United
Jackie Groenen, de Frenkie de Jong van de vrouwen. Als je haar geen goud gunt, gun je het niemand. Groenen is een technisch sterke middenvelder die voor Manchester United speelt. Bijna was Oranje haar misgelopen, Groenen is zowel Belgisch als Nederlands en koos op het nippertje toch niet voor de Rode Duivels. Toen het wat langer duurde voordat ze werd opgeroepen door de Nederlandse bondscoach, heeft ze er serieus over nagedacht de Belgen te versterken. Bovendien heeft ze voor nog een keuze gestaan: Groenen had ook succesvol judoka kunnen worden. Dat had ons misschien wel zilver gekost op het WK. Groenen maakte in de halve finale namelijk het beslissende doelpunt in de verlenging. Hebben wij even geluk dat ze voor Oranje koos.


Daniëlle van de Donk
114 Caps | Middenvelder | Olympique Lyon
Van de Donk is veruit de vurigste op het veld. Haar liefde voor het spel is van mijlenver te zien en dat maakt haar een geliefde speelster. Onder de fans dan, de scheidsrechters zijn vast minder enthousiast over Daan. Met haar één meter zestig weet de gifkikker (haar woorden!) zelfs af en toe een kopgoal te scoren. Deze zomer kondigde Van de Donk aan Arsenal te verlaten om zich bij Olympique Lyon aan te sluiten, tot groot verdriet van haar fans. De aanvallende middenvelder is geliefd onder fans, maar ook bij de bondscoach: Van de Donk is een vaste kracht op het middenveld en speelde al meer dan honderd interlands. Van de Donk is bovendien een kleine schwalbe-koningin. Wie weet kan ze in Tokyo net zo’ n gunstige duik maken als Alex Morgan in de WK-finale tegen Nederland deed.


Sherida Spitse
188 Caps | Middenvelder | AFC Ajax
Spitse is met haar 188 interlands de veteraan van de groep. Die 188 interlands maken haar trouwens ook meteen recordinternational. Tijdens het EK in 2017 nam Spitse de aanvoerdersband over van Mandy van den Berg. Van den Berg bracht niet wat bondscoach Sarina Wiegman verwacht had en verloor haar basisplek dat toernooi. Spitse nam de aanvoerdersband moeiteloos over en maakte tijdens de finale één van de beslissende doelpunten. Spitse heeft trouwens een geweldige vrije trap in d’r voeten, grote kans dat ze op die manier een goal maakt in Tokyo. Dus mocht je een wedje willen leggen…

Bij deze het stabiele midden van de Oranjeleeuwinnen! Lees ook over de scorebord helden en de strijders.