Oranjeleeuwinnen naar Tokyo: De Strijders

15 juli 2021 - 15:00

Het is bijna zover, de aftrap van de Olympische Spelen 2021. Onze Oranjeleeuwinnen hebben zich geplaatst en beginnen op woensdag 21 juli aan hun missie: het ophalen van een plak. Nog een paar nachtjes slapen dus. Tot die tijd kun je je hier inlezen over de selectie van de vrouwen. Met vandaag: de strijders. Voor deze Oranjeleeuwinnen was een plek in de selectie niet vanzelfsprekend, maar dat maakt de plek niet minder verdiend.


Merel van Dongen
51 Caps | Verdediger | Atlético Madrid
Van Dongen is één van de backs van de Oranjeleeuwinnen. Ze speelde voor de University of Alabama, Ajax en Real Betis. Vanaf haar twaalfde speelt Van Dongen voor Oranje. In die tijd basketbalde ze ook op hoog niveau, samen met tweelingzus Sanne van Dongen. Dit zorgde voor voor een luxeprobleem: basketbal of voetbal. Merel koos uiteindelijk voor voetbal, terwijl Sanne voor basketbal koos. Weet je ook meteen bij welke tweelingzus je geen levensadvies moet vragen. Het is maar goed ook, want de Nederlandse basketbalsters hebben zich niet geplaats voor de Olympische Spelen. Plus, voetbal is gewoon veel leuker. Net hersteld van een blessure werd Merel van Dongen niet geselecteerd voor het gewonnen EK van 2017, hierna heeft ze hard moeten werken om haar plekje tussen de leeuwinnen terug te winnen. Dit lukte. De Amsterdamse stond in de halve finale van het WK negentig minuten lang linksachter de nul te houden.


Sisca Folkertsma
12 Caps | Aanvaller | Girondins de Bordeaux
Folkertsma is een relatief verassende naam in deze selectie. Ze speelde pas twaalf interlands voor Oranje en zat niet bij de selectie van het WK in 2019. Dit was eerder ongelukkig dan verdiend. De 24-jarige middenvelder speelde het afgelopen seizoen voor FC Twente, met wie ze landskampioen werd. Hiervoor speelde ze bij Ajax, PSV en SC Heerenveen. Na de Olympische Spelen zal ze in de hoogste competitie van Frankrijk uitkomen voor Girondins de Bordeaux. Vlak voor het WK liep Folkertsma een knieblessure op in een wedstrijd tegen Ajax, dit zorgde ervoor dat ze niet meer mee kon naar het WK. Inmiddels is ze hersteld en krijgt ze van Sarina Wiegman de kans zichzelf opnieuw in de kijker te spelen in Tokyo.


Kika van Es
70 Caps | Verdediger | FC Twente
Kika van Es is één van de lolbroeken van de groep. Samen met mede-brabo Daniëlle van de Donk weet ze altijd een vrolijke stemming teweeg te brengen. Van Es voetbalde onder andere voor clubs als Willem II, PSV, Ajax en Everton en speelt sinds dit jaar opnieuw in de Eredivisie. Samen met Folkertsma speelde ze bij FC Twente. In 2014 liep de Brabantse Oranjeleeuwin een dubbele beenbreuk op, waardoor ze anderhalf jaar lang uit het voetbal lag. Dat was helaas niet haar enige blessure. Vlak voor het WK raakte ze weer geblesseerd, dit keer aan haar hand. Maar het afgelopen jaar heeft ze haar drive weer gevonden: ze werd kampioen met de Tukkers en stond in de basis van verschillende Oranje-wedstrijden. Met die drive sluit Van Es aan bij de Oranjeleeuwinnen in Tokyo om te strijden voor de gouden plak.

Bij elke selectie vallen mensen af, maar zijn er ook mensen die genoeg vechterslust hebben om zich erbij te knokken. Dit zijn de drie strijders van deze selectie. Benieuwd naar de rest van de selectie? Lees over de scorebord helden!