Oranjeleeuwinnen naar Tokyo: Scorebord Helden

14 juli 2021 - 14:55

Bijna is het zover, de aftrap van de Olympische Spelen 2021. Onze Oranjeleeuwinnen hebben zich geplaatst voor de Spelen en beginnen op woensdag 21 juli aan hun missie voor een plak. Dat is nog een paar nachtjes slapen. Tot die tijd kun je je inlezen over de selectie van de vrouwen. Met vandaag: de scorebord helden. Want waar draait het om in voetbal? Precies, doelpunten. Bij deze een verfijnd stukje scorebordjournalistiek.


Vivianne Miedema
96 Caps | Aanvaller | Arsenal
Als deze naam je niets zegt, wordt het tijd een tv aan te gaan schaffen. Maar goed, toch maar even een korte uitleg wie deze 24-jarige topvoetbalster is. Vivianne Miedema is de topscorer aller tijden van de Oranjeleeuwinnen, was topscorer van de BeNe League in 2014 en de FAWSL in 2019, werd twee keer landskampioen met Bayern München, één keer met Arsenal en won de FA Women’s League Cup. Daarnaast heeft ze een erepenning en verschillende persoonlijke prijzen gewonnen. Vandaar dat je d’r hoort te kennen. Op haar vijftiende was ze de jongste debutante in de Eredivisie voor Heerenveen, maar zelf is ze openlijk Feyenoord-supporter (erg dapper van haar). Als spits van de Leeuwinnen is het zeker geen slecht idee om af en toe een bet op een doelpunt van Miedema te zetten, geen dank alvast.


Lieke Martens
123 Caps | Aanvaller | FC Barcelona
Lieke Martens, nog zo eentje die je moet kennen. Na haar Champions League-winst met FC Barcelona werd ze door de Spaanse pers vergeleken met Ronaldinho en Koeman. Ook de Nederlandse media is ieder toernooi weer lyrisch over de aanvalster. Ze is hard op weg om de tweede plek Topscorer Aller Tijden over te nemen van Manon Melis en werd na het EK van 2017 door de UEFA uitgeroepen tot speelster van het jaar. Martens speelt linksbuiten en is een belangrijke assist-gever voor de Oranjeleeuwinnen. Ze is dit jaar in topvorm: ze won met Barça de beker, de titel en de Champions League. Dan kan Olympisch goud er ook nog wel bij toch?


Sari van Veenendaal
74 Caps | Keeper | PSV
Sari van Veenendaal is dé keeper van de Oranjeleeuwinnen. In 2019 werd ze verkozen tot beste keeper van het WK en benoemde de FIFA haar beste keeper van het jaar. Van Veenendaal speelde voor FC Utrecht, FC Twente, Arsenal en Atlético Madrid. In 2020 keerde ze terug naar de Eredivisie samen met andere grote namen als Kika van Es en Mandy van den Berg. Voor de Eredivisie goed nieuws, voor de doelvrouw was het pittig. De verwachtingen waren hoog voor Van Veenendaal en ze kreeg veel kritiek te verduren het afgelopen seizoen. De bekerfinale maakte echter veel goed, Van Veenendaal stopte een belangrijke pingel van Gwyneth Hendriks, waarna PSV de KNVB Beker won met 0-1. Zou mooi zijn als ze dat in Tokyo kan herhalen. Toch?

Dat was het dan, je gratis kwartiertje scorebordjournalistiek. Houdt onze website in de gaten voor de rest van de selectie! Morgen introduceren we weer drie Oranjeleeuwinnen!