Italië koeler vanaf de stip: ‘Southgate heeft het verpest’

12 juli 2021 - 15:13

Een maand lang vol voetbal kwam gisteravond in Londen tot een eind. Italië veroverde de EK-titel door na penalty’s te winnen van Engeland en dat kwam vooral door The Three Lions zelf, zo was het oordeel van Bruce en Neal in de Daily: “Ik snap niet dat Bukayo Saka zoveel druk op zich krijgt.”

Bruce vindt de keuzes van bondscoach Gareth Southgate vreemd: “Saka had al een slechte invalbeurt. Het leek alsof hij onder stroom stond. Dat is niet gek op je negentiende, maar als je met Jack Grealish woensdag zo hard durft in te grijpen, had je dat nu met Saka ook moeten doen.” Het is niet de enige beslissing van Southgate die op weinig goedkeuring kan rekenen: “Ik vind het raar dat je Grealish eerder brengt dan Jadon Sancho. Grealish is goed, maar geen Sancho. En dan Marcus Rashford. Hij stond aan het begin van de tweede verlenging al klaar, maar viel pas in de 120e minuut in. Net als Sancho. Die twee werden puur gebracht voor de penalty’s en daarmee leg je zó veel druk op hen. Maar ik snap vooral niet dat Saka de beslissende penalty moest nemen. Hij speelde een 2. Ik vind het raar dat de druk dan bij hem wordt gelegd. Southgate heeft het verpest. Het boetekleed is gelukkig wel door hem aangetrokken. Of hij op moet stappen weet ik niet. Dit is niet het juiste moment om daar een beslissing over te maken.”

Waar beide heren het over eens zijn, is de amusementswaarde van de finale. “Ik vond het fantastisch”, zegt Bruce. “Ik heb me zeer goed vermaakt en vond het niet zo saai zoals anderen zeiden. Na twee minuten stond ik al op de bank. Een finale zo beginnen is geweldig.” Die vroege openingsgoal werd gemaakt door Luke Shaw. Zijn verhaal wordt bewonderd door Neal: “Het is een schitterende goal. Hij neemt hem volle bak op de wreef. Anderhalf jaar geleden werd hij nog als mislukt bestempeld, dan is dit wel een stap die je maakt. Echt bizar om dan op zo’n moment je eerste interlandgoal te maken.”

Ook de voorbeschouwing op de BBC komt ter sprake. Neal keek de wedstrijd daar en vond het geweldig: “Het is geen seconde over Italië gegaan. Alles kwam voorbij. Ze hadden een instartje met alle bondscoaches tot aan nu, die vertelden hoe het is om Engeland te coachen op een eindtoernooi. Ook alle mislukkingen kwamen langs. Wel een klein puntje van kritiek: over de onrust in Londen en rondom Wembley hebben ze het niet gehad.”