Hoekie_B: Doing the 116

11 juli 2021 - 12:24


Jordan Pickford keept vanavond op een uitzinnig Wembley de EK-finale. Dat is niet zo gewoon als het lijkt. Op 14 april 2012 staat een piepjonge en bloednerveuze Pickford onder de lat in de Reynolds Arena in Darlington, waar 1420 supporters zien dat de gelijknamige thuisploeg degradatie naar het zesde niveau niet kan voorkomen door een 2-2 gelijkspel tegen Bath City.

Dat was nog de minst grote zorg, want een paar weken later houdt de club op met bestaan vanwege torenhoge schulden. Zelf heb ik het genoegen gehad om een bezoek te brengen aan de stad Darlington en het is daar zo mistroostig dat er bij de spoorrails een wachtrij van 10 minuten stond met mensen die zichzelf voor de trein wilden gooien. Een harde leerschool dus voor Pickford. Het jaar erop maakt hij promotie, want Alfreton Town is een meer stabiele vijfde klasser, getuige ook de eclatante 5-1 overwinning tegen Hyde United tijdens z’n debuut.

Pickford beklimt de ladder van de Engelse voetbalpiramide gestaag en waar groundhoppers dromen van ‘doing the 116’ (alle stadion van de hoogste vijf divisies bezoeken) heeft Jordan eigenlijk geen tijd om er van te genieten omdat er uit alle hoeken hoge ballen op hem af komen in de krochten van het Engelse voetbal. Via Burton (League Two), Carlisle en Bradford City (League One) komt hij zelfs aan in het Championship bij Preston North End, waar hij een record wegzet met zes clean sheets op rij. Uiteindelijk mag hij het bij zijn eigen cluppie Sunderland proberen, maar lang zal hij daar niet blijven.

Pickford is aardig talentvol, hoewel hij ook redelijk wat fouten blijft maken en nog niet echt klaar lijkt voor het grote werk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Everton in 2017 ongeveer 30 miljoen pondjes voor hem weg legt. In een klap is hij de duurste Engelse keeper ooit en zelfs de op twee na duurste keeper van de wereld. Jordan is opeens wereldberoemd. Ook bij Everton keept hij niet altijd foutloos, maar hij blijft het vertrouwen krijgen, ondanks dat hij tegen Liverpool met een kamikaze actie Virgil van Dijk z’n kruisband aan gruzelementen trapt. Jordan is dan inmiddels al Engels international.

Het voordeel dat Pickford heeft ten opzichte van andere Engelse keepers is dat zij er helemaal niks van kunnen. Tijdens het EK zet Pickford een gigantisch record van aantal minuten op rij zonder tegendoelpunt dat door de Deen Mikkel Damsgaard op 720 minuten wordt gezet en Gordon Banks kan uit de boeken. Pickford is een typische Engelse ‘down to earth local lad’. Voor hem geen orgie met vijf modellen nadat hij in een hippe nachtclub de duurste champagne tegen de muur kapot geslagen heeft, maar liever gaat hij vissen langs de Tyne. Marbella of Ibiza hoeft ook niet zo, Pickford verbrandt al wanneer hij langs een zonnebankstudio loopt.

In zijn geboorteplaats Washington (vlakbij Sunderland) heeft de plaatselijke Lidl een speciale parkeerplaats voor hem alleen gemaakt. Zijn grootste uitspatting van geweld maakte hij toen Everton won van Sunderland-rivaal Newcastle en hij zijn tong uitstak naar het uitvak. Zondag staat hij dus in de EK finale. De druk van de hele voetbalgekke natie hangt aan zijn schouders, smekend om nog één clean sheet. Pickford zal de druk wel voelen, maar dat is niets vergeleken met 14 april 2012 thuis tegen Bath City.