El Ghazi over vertrek: ‘Ik moest weg bij Ajax’

08 juli 2021 - 16:39

Na een goed eerste seizoen bij Ajax, draaide Anwar El Ghazi een veel minder tweede jaar. Het seizoen daarop vertrok hij daarom uit Amsterdam, maar dat was niet geheel vrijwillig. “Er kwam met Peter Bosz een nieuwe trainer en dat boterde niet. Daarom vertrok ik naar Lille”, vertelt de aanvaller van Aston Villa aan Doriano Kortstam in DoriTalk.

Een succes werd het avontuur in Noord-Frankrijk niet. “Ik ben een familieman. Daarom koos ik voor Lille. Dat is twee uurtjes van Rotterdam. Ik was nog niet klaar om naar het buitenland te gaan, maar ik moest weg bij Ajax. Lille was niet alleen dichtbij, ik kreeg er ook een mooi contract. Ik was nog maar een jongetje, dus ik begon niet goed. Ik had het moeilijk en speelde weinig. Dat heeft niet goed uitgepakt.”

Ajax
Bij Ajax ging het El Ghazi juist voor de wind. “Ik had m’n debuut niet verwacht, ik dacht dat ik me eerst moest bewijzen bij de A1 en Jong Ajax. Maar ik kreeg de mogelijkheid om mee te gaan in de voorbereiding en dat ging lekker. Ik zat in een flow. Toen kon Frank de Boer niet meer om me heen en werd ik definitief naar het eerste elftal overgeheveld. M’n debuut was prachtig. Het was tijdens de Johan Cruijff Schaal. Ik zat op de bank en we speelden niet goed, dus ik had niet verwacht dat ik zou debuteren. Toch moest ik warmlopen.”

“Ik begon te shaken, m’n hartslag ging omhoog. Ik was heel zenuwachtig en raakte dat duel ook helemaal geen bal. M’n Eredivisie-debuut ging veel beter en daarna ging alles rollen. Toen was ik gewend aan het bestaan als profvoetballer. Het jaar erop was ik een gevestigde naam en begon ik met zes goals in vier wedstrijden. Daarna raakte ik geblesseerd. Dan ligt de druk er vol op als je terugkomt. Bewijzen moet je je altijd: je bent zo goed als je laatste wedstrijd. Dat hoort erbij. Het werd een moeizaam seizoen en het boterde niet met de nieuwe trainer.”

Aston Villa
Na het mislukte avontuur bij Lille OSC vertrok El Ghazi naar Engeland. “Villa was eerst een downgrade, want ik ging naar het Championship. Maar ik dacht bij mezelf: ik moet me hieruit zien te vechten. Steve Bruce was toen al coach daar. Hij belde mij en zei: “We gaan vlammen en dan de Premier League in.” Dat was een droom voor mij. Ik werd eerst gehuurd en scoorde in de finale van de play-offs, daardoor promoveerden we. Villa kocht me toen, waardoor ik in de Premier League terecht kwam. Ik zette eerst één stap achteruit en vervolgens vier sprongen vooruit. Mijn eerste seizoen op het hoogste niveau verliep matig. Ik speelde ook niet alles. Afgelopen jaar was het veel beter. Ik maakte elf goals en haalde de voorselectie van Oranje. Dat is positief. Nu moet ik stappen blijven maken.”

Oranje
De definitieve EK-selectie haalde El Ghazi dus niet. Dat kreeg hij te horen via een appje van bondscoach De Boer. Een appje dat ook nog eens binnenkwam tijdens een opname. “Dat was niet gefaket. Jammer dat het zo moest gaan. Maar ik kreeg zoveel positieve reacties en dat doet me echt goed. Het is al heel positief dat ik weer in the picture sta. Daar ben ik trots op. Het leven bestaat nou eenmaal uit ups en downs, maar door al die reacties haal ik hier ook veel positiviteit uit.”