Italianen tonen teamgeest: ‘Zoiets gaat Nederland nooit hebben’

07 juli 2021 - 13:27

Italië rekende gisteren na strafschoppen met Spanje en stelde daarmee zijn finaleplaats op het EK veilig. Vlak voor de penaltyserie toonden de Italianen hun teamgeest en dat was reden voor een discussie tussen Bruce en Neal in de Daily.

Voor het moment van de waarheid sprake spelers en staf elkaar namelijk in een cirkel toe. Neal ziet zoiets niet snel bij Oranje gebeuren. “Onzin”, vindt Bruce. “Dat heeft met karakter te maken. Het is alleen niet de standaard hier. Daarvoor moet het eerst een keer gebeuren.”

Of het nou kwam door de teamgeest of niet, Italië bekerde door. Bruce is er blij mee. “Het is het toernooi van de Azzuri. Zo’n wedstrijd hebben we van beiden nog niet gezien. Spanje had het in 120 minuten moeten beslissen, Italië wist zich geen raad met La Roja. Dat had ik vooraf niet verwacht. De Italianen moesten wennen aan het spel zonder Leonardo Spinazzola. Je kreeg een heel ander flankspel. En Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci werden in de problemen gebracht door de valse nummer negen in de vorm van Ferran Torres. Uiteindelijk pakte dat niet succesvol uit, maar ik snap de keuze van Luis Enrique wel.”

Italië won dus, maar dat lukte niet zonder penalty’s. Álvaro Morata’s misser werd Spanje fataal. “Het is een verhaal wat hem voor de rest van zijn leven zal achtervolgen. Het enige wat ik hoopte is dat hij niet zou missen.” Jorginho bezegelde vervolgens het lot. “Hij maakt hem met zijn bekende hupje. Wat een baas. Dat zelfvertrouwen van Chiellini is mooi, maar hoe lekker is het als je ziet dat Jorginho de beslissende pingel neemt. De Spanjaarden hadden dat met Thiago, maar dat was niet de winnende.”

In de nachtelijke uurtjes blikken Neal en Bruce ook nog vooruit op Engeland – Denemarken. De hele uitzending beluister je hieronder.