De Krantjes: ‘UEFA moest halve finales en finale naar Boedapest verplaatsen’

07 juli 2021 - 15:41

Een kleine vertraging op de lijn tussen Kopenhagen en Amsterdam, maar dat mag de pret niet drukken. Joost en Lars zijn samen naar de Deense hoofdstad afgereisd en voor de fanzone daar nemen ze De Krantjes op. De Denen zullen Lars en Joost vanavond massaal omringen, want op Wembley zijn ze niet welkom. Tot woede van Lars.

“Er mogen maar 4.700 Denen bij zijn in Londen en dat gaat dan alleen op voor Deense expats. Verder zijn de kaarten bizar duur. De Engelsen daarentegen zijn met 50.000 man aanwezig. De UEFA heeft dit slecht aangepakt. De voetbalbond moest de halve finales en finale naar Boedapest verplaatsen.”

Het feit dat de Denen gewoon in eigen land zijn, zorgt wel voor een mooie sfeer. “Er hangt wat in de lucht hier. Het lijkt een nationale feestdag. Iedereen heeft vrij genomen. Dit is de grootste gebeurtenis sinds 1992. Het verhaal van het toernooi is het verhaal van Denemarken. Ik heb dit land nooit als loyale eenheid gezien, maar we zijn hier nog geen twaalf uur en het voelt wel echt zo. We kwamen een jongen tegen die helemaal los ging over de trots die ze hier voelen. Hij zei dat ze het hier niet zoveel hebben over 1992, terwijl wij Nederlanders bij alles 1988 erbij moeten halen. Ze zijn hier vrij nuchter, al zal dat vanavond niet zo zijn. Het is een heel netjes volk. Om twaalf uur sluit alles door de regelgeving en dan gaat iedereen ook weg.”

Lars en Joost hebben het niet alleen over Denemarken, al blijven ze wel in Scandinavische sferen. “Viaplay heeft de Premier League-rechten gekocht. Ziggo, eat your heart out. Viaplay wordt de grootste speler zo. En ze zijn Scandinavisch, dat zit nu al in ons hart. Misschien kunnen we zo even solliciteren hier. Dan is Ziggo klaar. Het zou de genadeklap zijn.” Viaplay kocht eerder al de rechten van de Formule 1. “Talpa en RTL zijn nu natuurlijk gefuseerd. Ik vind het raar dat zij de F1-rechten niet hebben gekocht. John de Mol heeft altijd laten weten gecharmeerd te zijn van die sport. Ik ben wel benieuwd naar Viaplay. Zij komen als een bulldozer binnen. Heel veel zenders zijn de lul nu. Als alles tegen een gunstig tarief gebundeld wordt op één plek, ben ik voorstander. Voor de consument is dat fijn.”

De hele aflevering kijk je hieronder terug.