De Krantjes: ‘Oranjeleeuwinnen gaan weer voor Oranjegekte zorgen’

05 juli 2021 - 10:47

Maandagochtend, wie houdt er niet van? Heel veel mensen, eigenlijk, maar Joost Hofman is hier om jouw ochtend te verbeteren. Samen met journalist Thomas van Groningen bespreekt hij De Krantjes. Van alles wordt besproken, van voetbal en politiek tot hakken. Ja, hakken. Als in die schoenen. Echt waar.

De expertise van Thomas is natuurlijk politiek, maar Thomas is ook een grote voetbalfan. Joost ook, maar die heeft een beetje een maandagochtendbui: “Het is een klote EK. Weinig schandaaltjes, weinig euforie, we hebben maar drie wedstrijden gewonnen.” Thomas reageert: “Als Nederland eruit is, zakt mijn motivatie ook weg. Maar ik vind het wel leuk dat er wat onverwachte dingen gebeuren. Nederland-Tsjechië was iets te onverwacht voor mij hoor. De Oranjezomer is niet echt meer oranje, alhoewel we nog wel de Olympische Spelen en Tour de France hebben.”

Waar inderdaad nog wel hoop te halen valt, is bij de Olympische Spelen deze zomer. “De Leeuwinnen gaan naar Tokyo en we lezen er helemaal niks over”, zegt Joost. “Ik denk dat de Oranjegekte weer helemaal oplaait als ze eenmaal wedstrijden spelen. Er zijn nog zo veel winkels die Oranjecapes op voorraad hebben. Als Johan Derksen er niet naar kan kijken, prima. Maar veel andere mensen wel.”

“Ik hoop niet dat we nu allemaal discussies op tv gaan hebben of het wel hetzelfde niveau is als het herenvoetbal. Maakt niet uit. Laten we gewoon genieten. Zet een scherm op het Museumplein neer, dat is toch cool”, vindt Thomas. Joost is het met hem eens: “Het kan ook nog niet op hetzelfde niveau zijn. Jeanet van der Laan van D66 kreeg in de C-tjes te horen, dat ze niet naar de B-tjes mocht. Zij was wel beter dan een andere jongen, maar dan nam ze zijn kans op een profcarrière af. Dat kreeg ze letterlijk te horen. Dan heb je het over twintig jaar geleden. Het is inderdaad geen Premier League voetbal, maar over twintig jaar misschien wel.”

Zit je morgenochtend om half tien weer klaar voor een nieuwe De Krantjes?