Tien redenen waarom Denemarken Europees Kampioen wordt

03 juli 2021 - 16:53

1. De magie der Schmeichels
Kasper Schmeichel weet wat het is om als underdog te winnen. In 2016 bemachtigde hij met Leicester City het kampioenschap in de Premier League. Het was de eerste keer dat de club kampioen werd. Schmeichel hield vijftien keer de nul, waarvoor hij onder andere penalty’s stopte van Harry Kane en Cesc Fàbregas. Kasper is niet de enige Schmeichel met gouden handen, zijn vader stond in 1992 tussen de palen bij Denemarken. Dat jaar werden de Denen Europees kampioen. Peter Schmeichel stopte de pingel van Marco van Basten in de penaltyreeks in de halve finale.


2. The Comeback of Dolberg
Een andere Kasper die Denemarken naar de finale kan brengen, is onze eigen Kasper Dolberg. Een betere vooropleiding dan Ajax had hij niet kunnen krijgen. Kas-boem scoorde maar liefst 33 keer in de Eredivisie en ook in Ligue 1 weet Dolberg te scoren, zijn teller staat inmiddels op 17 doelpunten. En laat hem nou precies bij dit toernooi zijn prikvermogen te hebben teruggevonden. Hij speelde nog geen honderd minuten en schoot maar vier keer op doel, maar scoorde easy twee goals voor de Denen.


3. De beste coach van het EK
Frank de Boer overtreffen is niet lastig, maar alle andere coaches de baas zijn vraagt iets meer van een coach. Kasper (nog eentje!) Hjulmand is het schoolvoorbeeld van een people manager. In zijn eerste jaar bij FC Nordsjælland werd hij meteen kampioen en laat dit nou ook zijn eerste jaar bij Denemarken zijn. Eigenlijk zou Age Hareide de bondscoach zijn bij het EK in 2020, maar Hjulmand en Denemarken profiteren nu optimaal van het uitstellen van het EK. De empathische bondscoach ligt goed in de groep en wist perfect om te gaan met de situatie rond Christian Eriksen.


4. 1992 als inspiratie
1992. Het jaar dat Denemarken hun Europees kampioenschap behaalde. 1992. Onder meer ten koste van Oranje. Maar we offeren ons graag op voor een mooi voetbalverhaal. Nadat Joegoslavië op het laatste moment niet mee mocht doen, had de Deense underdog een week de tijd om hun team voor te bereiden op het EK. Kim Vilfort gaf na hun overwinning tegen Frankrijk aan dat het team zonder zenuwen speelde, aangezien de verwachtingen zo laag waren. Wie weet helpt dit de Denen ook dit toernooi, tenzij ze dit artikel lezen, dan is het bij deze gejinxt. Excuses.


5. De kracht van Christian Eriksen
De hartstilstand van Christian Eriksen in de wedstrijd tegen Finland lijkt het Deense team een unieke kracht te hebben gegeven. Wat begon als een verschrikkelijke gebeurtenis, lijkt langzaam om te slaan in een Deens wonder. Niet alleen heeft Denemarken de grootste gunfactor gekregen van het hele toernooi, ook intern heeft het de ploeg dichter bij elkaar gebracht, mede dankzij de sterke reactie van bondscoach Hjulmand.


6. De perfecte aanvoerder: Simon Kjaer
Simon Kjaer is de aanvoerder die elk team nodig heeft. Hij redde mede het leven van Eriksen door ervoor te zorgen dat hij zijn tong in zou slikken en was ook degene die zijn teamgenoten aanspoorde een muurtje om de middenvelder te vormen. Kjaer liet al eerder zien er te zijn voor goede vriend Eriksen. In de lockdown heeft hij Eriksen door een moeilijke tijd geholpen, toen Eriksen net naar Milaan was verhuisd. Kjaer is, naast een sterke verdediger, een geboren leider die de Denen naar kampioenschap kan leiden.


7. Andreas ‘Usain Bolt’ Christensen
De tranen staan ondertussen in je ogen, dus bij deze een minder beladen reden. Chelsea-verdediger Andreas Christensen rent iedereen eruit. Elke Tsjech die het probeert, zal eruit worden gesprint met een snelheid van 33.3 kilometer per uur. Dat maakt Christensen de zesde snelste voetballer op het hele EK.


8. Zelfs de verdediging kan scoren
Niet alleen Martin Braithwaite en Dolberg zorgen voor doelpunten, ook de verdediging van Denemarken kan scoren. De snelle Andreas Christensen prikte er al eentje voor zijn land en Joakim Maehle scoorde al twee goals voor Danmark.

9. Over Maehle gesproken
Over Maehle gesproken, Joakim Maehle is dé verassing van het team. De Atalanta-speler heeft een oneindige batterij, waarmee hij absurd veel kilometers rent op dit EK. Zijn energie raakt niet op, wat ervoor zorgt dat hij in de laatste minuten, wanneer iedereen is ingekakt, nog scoort. Hij vervult zijn rol als vleugelspeler op hoog niveau, wellicht wordt hij de nieuwe Leonardo Spinazzola.


10. Ze hebben FC Afkicken achter zich staan
Na de uitschakeling van Oranje zijn wij EK Daglige en dat geeft de Denen natuurlijk extra kracht. Go Ahead Eagles heeft hun gehele promotie aan ons te danken (wij wachten nog steeds op een bedankje, maar dat terzijde) en ook voor Denemarken kan dit zo zijn. Aan ons enthousiasme kan het in ieder geval niet liggen.

Vanavond om 18.00uur kan je live met ons meekijken naar Denemarken-Tsjechië op YouTube!