Opgestapt of ontslagen: deze tien bondscoaches gingen De Boer voor

02 juli 2021 - 10:00

Twee dagen na de uitschakeling op het EK hield Frank de Boer de eer aan zichzelf: de bondscoach van Oranje nam een voorschot op de beslissing die de KNVB later zou gaan maken en stapte zelf op. Daarmee plaatste De Boer zich in een illuster rijtje van trainers die opstapten of werden ontslagen tijdens of na een eindtoernooi.

  1. Michel Platini

Het gebeurde bijvoorbeeld bij een van de grootste namen die de voetbalgeschiedenis rijk is: Michel Platini. Vlak nadat Platini zijn kicksen aan de wilgen hing, werd hij al bondscoach van het Franse elftal. Na drie jaar trouwe dienst won hij geen wedstrijd op het EK van 1992. De 72-voudig international besloot daarom, net als De Boer, op te stappen na een Europees Kampioenschap.

2. Roy Hodgson

Ook Roy Hodgson hield vijf jaar geleden de eer aan zichzelf. De inmiddels 73-jarige Hodgson was op het EK van 2016 de bondscoach van Engeland. Hoewel Engeland, in tegenstelling tot de Fransen 24 jaar daarvoor, de groep nog wel doorkwam, brachten de Engelsen de titel niet mee naar huis. Sterker nog, het werd in de achtste finale uitgeschakeld door IJsland. Dit was voor de toenmalig bondscoach reden genoeg om op te stappen.

3. Cesare Prandelli

Groep D zorgde op het WK van 2014 voor bizarre taferelen. Hoewel Costa Rica en Uruguay het in die groep opnamen tegen Italië en Engeland, vlogen de twee laatstgenoemden eruit. Cesare Prandelli, die met Italië nog de finale van het EK in 2012 behaalde, diende kort na de laatste groepswedstrijd tegen Uruguay zijn ontslag in.

4. Vicente del Bosque

Waar een ontslag voor De Boer overmijdelijk leek en hij daarom zonder al te lang na te denken kon opstappen, lag dit in 2016 voor Vicente del Bosque anders. Ondanks het feit dat de toenmalig bondscoach van Spanje er al in de achtste finale uitvloog, kreeg hij de kans om zijn werkzaamheden als bondscoach voort zetten. Deze kans greep hij echter niet aan: De Walrus diende na het toernooi namelijk zijn ontslag in.

5. Rudi Völler

De Duitser leidde zijn land in 2002 naar de finale van het WK, die werd verloren van Brazilië. Twee jaar later had hij met zijn ploeg minder succes op het EK. In groep D, waar ook Nederland zich in bevond, kwam Die Mannschaft niet verder dan de derde plaats. Niet veel later diende Völler zijn ontslag in bij de Duitse bond. “De bondscoach van Duitsland moet een onbeschadigd iemand met krediet zijn. Ik draag een rugzak mee”, aldus de oud-spits.

6. Marc Wilmots

De Belgen gingen het EK samen met Frankrijk in als de favoriet voor de eindzege. Marc Wilmots kon de torenhoge verwachtingen niet waarmaken en werd in de kwartfinale van het toernooi uitgeschakeld door het Wales van Hal Robson-Kanu. Na het toernooi werd Wilmots ontslagen door de KBVB.

7. Bert van Marwijk

Ook in ons eigen landje gebeurde het natuurlijk al eerder. Zo pakte Bert van Marwijk na een teleurstellend verlopen EK in 2012 zijn biezen. Van Marwijk werd twee jaar eerder nog tweede op het WK in Zuid-Afrika, maar kwam in 2012 niet verder dan de groepsfase.

8. Bum Kun Cha

Toch heeft ons Oranje er in de voorbije jaren ook wel eens voor gezorgd dat de trainer van de tegenstander op een eindtoernooi ontslagen werd. Zuid-Korea werd op het WK van 1998 ingedeeld in groep E. In de laatste, allesbeslissende wedstrijd namen de Zuid-Koreanen het op tegen Nederland. Omdat die wedstrijd voor Zuid-Korea verloren ging werd Cha niet alleen uitgeschakeld, maar ook ontslagen.

9. Jorge Sampaoli

Zoals altijd kwam Argentinië in 2018 met hoge verwachtingen naar het WK. De groepsfase verliep stroef, maar mede door een geniale goal van Lionel Messi tegen Nigeria plaatsten de Argentijnen zich toch voor de knock-out fase. In de achtste finale stuitte de ploeg van Jorge Sampaoli echter op het Frankrijk van de opkomende Kylian Mbappé. Argentinië verloor met 4-3, Sampaoli werd twee weken na de uitschakeling ontslagen door de Argentijnse voetbalbond.

10. Luiz Felipe Scolari

Iedereen herinnert zich de beelden van de ontroostbare Brazilianen na de 7-1 verliespartij tegen Duitsland. In 2014 moest het in eigen land gaan gebeuren, maar tegen de Duitsers spatte de WK-droom keihard uiteen. Toen ook de wedstrijd om de derde plaats van Nederland verloren werd, besloot de Braziliaanse bond de bondscoach Luiz Felipe Scolari te ontslaan.