Veldwijk openhartig: ‘Ik zat tegen een depressie aan’

01 juli 2021 - 18:51

“Ik zat tegen een depressie aan”, vertelt voormalig Sparta-spits Lars Veldwijk in gesprek met Doriano Kortstam. “Door mijn ex is mijn leven nog meer in de schijnwerpers komen te staan. Ik ben er weer uitgekomen door hele goede mensen om mij heen. Het heeft me sterk gemaakt.”

Na Sparta ging Lars naar Jeonbuk Hyundai Motors in Zuid-Korea. Hij kampte daar met een blessure en de recente breuk met Monica Geuze. “Het was niet makkelijk, ik stond vol in de schijnwerpers. Wat er nu over mij wordt geschreven, interesseert me niet meer”, vertelt Lars. “Ik was daarna nog niet klaar om terug naar Nederland te komen. Ik kon in de hoogste competitie van Zuid-Korea blijven, maar dan werd ik verhuurd voor vier maanden. Ik heb slechte ervaringen met verhuren, ik wilde stabiliteit en zekerheid. Ik wilde ook niet opgeven, als ik toen was vertrokken, had ik in heel Azië een stempel op mij gekregen.”

Lars speelde daarvoor twee seizoenen voor Sparta Rotterdam en scoorde 28 keer voor de club. Doriano vraagt zich af waarom hij wegging. “Dat is niet mijn keuze geweest. Ik was aanvoerder, scoorde veel en promoveerde. Ze hadden de optie mijn contract te lichten en deden dat ook meteen de dag na de promotie. Daarna voetbalde ik met het nationale team van Zuid-Afrika en miste ik de voorbereiding. Al voor ik terug was, had ik vernomen dat ik geen aanvoerder meer was en dat ze me wilden verkopen. Dat is niet netjes naar iemand die belangrijk is geweest voor de club. Ik was de eerste die bijtekende nadat we degradeerden. Ik heb ervoor gezorgd dat spelers als Adil Auassar naar Sparta kwam.”

“Er was alleen een Iraanse club geïnteresseerd in mij, dus ik besloot te blijven. Ik scoorde veel, terwijl ik ondertussen vierde spits was. Ik snap Sparta wel, ze hadden Ragnar Ache en Halil Dervişoğlu, maar had mijn contract dan gewoon niet verlengd”, zegt Lars over de Rotterdamse club dat hij halverwege dat seizoen verliet. “Ze vroegen om een aardig bedrag, terwijl ik wel gewoon in de Keuken Kampioen Divisie speelde.”

Lars is niet bang om kwetsbaar te zijn, hij maakt zich niet meer druk om de media. “Ik kreeg dagelijks haat en stront over me heen. Door mijn ex is mijn leven zwaar in de schijnwerpers gekomen. Haar programma is nu uit, dan krijg ik daar weer berichten over. Ik leef nu lekker mijn leven. Ik weet dat ik een goede vader ben en er altijd voor mijn kinderen ben. Dat is voor mij het belangrijkste. Als iets op het internet verschijnt, denkt iedereen dat het waar is. Iedereen praat elkaar na. Mensen die mij kennen weten dat het niet klopt. Het grootste compliment dat ik kan krijgen is dat ik anders ben dan ze hadden verwacht”, vertelt Lars. Voorlopig wil Lars niet terug naar Nederland. ‘”Ik voel me niet fijn in Nederland. Ik heb het wel gezien daar en heb het hier onwijs naar mijn zin. Voor de toekomst van mijn kinderen blijf ik hier.” Doriano slaat de spijker op zijn kop: “Ik ben trots op jou. Er staat een hoop moois op jou te wachten. Je bent een topvader. Laat je niet gek maken. Je bent een soldaat.”

Meer lezen over Lars Veldwijk? Check ook dit interview!