Een blik over de grens: tien interessante opvolgers voor De Boer

01 juli 2021 - 17:22

Nu Frank de Boer na het echec tegen Tsjechië is opgestapt, kan het speculeren over een opvolger beginnen. In de media komen namen als Henk ten Cate, Louis van Gaal en Giovanni van Bronckhorst alweer voorbij, maar laten we nou eens niet zo onorigineel doen en out-of-the-box denken. Daarom vandaag tien interessante, beschikbare en buitenlandse trainers die de boel in Zeist eens kunnen opschudden.

Door Luuk ten Kleij

André Villas-Boas
FC Porto, Chelsea, Tottenham Hotspur. Bij die laatste twee werd hij vroegtijdig ontslagen, maar ondanks dat heeft de nog altijd maar 43-jarige Villas-Boas een interessant carrièrepad gekend. Sinds zijn ontslag bij Olympique Marseille afgelopen voorjaar zit hij echter alweer een tijdje zonder club. De excentrieke Portugees heeft bij vlagen aangetoond over veel potentie te beschikken. Bovendien is hij assistent geweest van José Mourinho, waarmee de Zuid-Europeaan een goede opleiding in de tas heeft. Een bondscoachschap zou een nieuwe wending geven aan de carrière van Villas-Boas.

Arsène Wenger
Maar liefst 22 jaar zwaaide Wenger de scepter in Noord-Londen. Na zijn vertrek bij Arsenal ging de Fransman aan de slag bij de FIFA. Daar is hij hoofd van de afdeling mondiale voetbalontwikkeling. Vorig jaar waren er al geruchten dat Wenger Ronald Koeman zou opvolgen, maar die werden door hemzelf de kop ingedrukt. Hij had het nog naar zijn zin bij de wereldvoetbalbond. Inmiddels zijn we echter alweer een jaar verder en dus kunnen de zaken er heel anders voor staan. Wengers aanvallende speelstijl past perfect bij de Nederlandse school en na drie jaar begint het misschien toch weer te kriebelen om aan de slag te gaan aan de zijlijn. Een match made in heaven?

Eddie Howe
Howe behoedde Bournemouth voor degradatie naar de amateurs (het vijfde niveau) en zette vervolgens een ongekende weg omhoog in. De Zuid-Engelsen debuteerden onder de jonge coach in 2015 voor het eerst naar de Premier League en hielden daar vijf jaar knap stand. Na de degradatie vorig jaar nam Howe afscheid van Bournemouth. Sindsdien is hij veelvuldig gelinkt aan clubs, maar van een terugkeer langs de lijn is het nog niet gekomen

Domenico Tedesco
Tedesco is nog maar 35 jaar, maar heeft al een mooi lijstje clubs achter zijn naam. Na uitstekende prestaties bij Erzgebirge Aue werd hij in 2017 opgepikt door FC Schalke 04, waar hij in zijn eerste seizoen tweede werd. Het jaar erop werd de Italiaanse Duitser ontslagen en trok hij naar Spartak Moskou, dat hem afgelopen voorjaar de laan uit stuurde. Ook in de Russische hoofdstad werd Tedesco in zijn eerste jaar tweede. Tedesco heeft aangetoond op zeer jonge leeftijd goed te kunnen presteren en kan alleen nog maar groeien. Daarnaast brengt hij een explosief karakter met zich mee, dat een frisse wind door Zeist kan laten waaien.

László Bölöni
De grote onbekende in de lijst, maar daardoor niet minder interessant. De 68-jarige Bölöni brengt een berg ervaring met zich mee. Panathinaikos was de laatste in zijn grote rijtje clubs, daarvoor stuwde hij Royal Antwerp FC weer omhoog naar de Belgische subtop. De Roemeen is net als Tedesco geen rustig persoon langs de zijlijn, maar dat kan de boel juist lekker opschudden. Een frisse wind kan hij zeker brengen en dat is precies wat nodig lijkt in de Zeister bossen. Bovendien heeft Bölöni ervaring als bondscoach; tussen 2000 en 2001 zwaaide hij de scepter bij het nationale team van zijn vaderland.

Antonio Conte
Over excentriek gesproken: Conte kan ook in dat lijstje. De man die Internazionale afgelopen seizoen kampioen maakte, vertrok wegens de financiële situatie in Milaan. Hij heeft met Juventus, Chelsea en zijn vorige club een groot scala aan internationale ervaring opgebouwd. Conte was bovendien bondscoach van Italië tussen 2014 en 2016 en weet dus hoe het is om een nationaal team te coachen. Ook de Italiaan is een enorme ommezwaai ten opzichte van de vorige bondscoaches en is al helemaal niet iemand niet naar de pijpen van de KNVB-bobo’s zal dansen. Juist dat lijkt nodig en daarmee is Conte misschien wel dé topoptie. Moet onze voetbalbond wel even het salarisbudget wat verruimen.

Lucien Favre
Hertha BSC, Borussia Mönchengladbach, OGC Nice en Borussia Dortmund. Ook Favre kan een prima CV overleggen. De Zwitser deed het bij al die clubs ook meer dan behoorlijk, al kreeg hij soms het verwijt niet alles eruit te halen. Bijvoorbeeld bij Dortmund, waar het vaak te wisselvallig was. Toch heeft Favre aangetoond een prima manager te zijn, die bovendien goed is in de omgang. En dat is zeker niet onbelangrijk bij een nationaal team. Daarnaast is de trainer uit het immer neutrale Alpenland de rust zelve langs de zijlijn, iets wat in Nederland vaak gewaardeerd wordt. Sinds 1991 is hij al actief als clubtrainer, daarom lijkt de tijd rijp voor een bondscoachschap.

Claudio Ranieri
De man die voor altijd in de boeken zal staan als de trainer die Leicester City in 2016 kampioen maakte. Het is het grootste succes uit de rijke trainersloopbaan van de ervaren Italiaan. Zijn laatste club is Sampdoria, waar hij eind vorig seizoen zijn contract niet verlengde. Ranieri heeft in zijn carrière naast de Premier League-titel nog vele andere successen geboekt. Bovendien was hij in 2014 kortstondig bondscoach van Griekenland, waardoor hij ervaring heeft met het coachen van een nationaal team. Na alle clubs die hij versleten heeft is dit hét moment voor een langere periode bij een nationaal team.

Rudi Garcia
Garcia is in Nederland vooral bekend als de man die het Olympique Lyonnais van Memphis Depay trainde. Daar nam hij eind vorig seizoen afscheid. Daarvoor stond de Fransman onder andere aan het roer bij Olympique Marseille en AS Roma. Ook voor Garcia geldt dat hij geen driftkikker is. Daarnaast heeft hij bij Lyon aangetoond uitstekend om te kunnen gaan met wat excentrieke types als Memphis. Dat lijkt een pré te zijn voor de KNVB; Koeman kon het immers ook. De Franse coach is verder ervaren en heeft nog nooit een nationaal team gecoacht. Net als bij Favre geldt dat dit het perfecte moment is om die stap te maken.

Ernesto Valverde
Ook Valverde is geen onbekende in Nederland. Zijn laatste klus was namelijk bij FC Barcelona, waar hij Frenkie de Jong onder zijn hoede had. In Catalonië werd hij begin 2020 met de nodige hommeles ontslagen. Daarvoor stond hij aan de zijlijn bij onder andere Athletic Bilbao, Valencia en Olympiakos Piraeus. Nederland en Barça gaan hand in hand en het Catalaanse DNA van de Spanjaard kan wel eens veel enthousiasme opwekken op de Zeister burelen. Voor Valverde geldt hetzelfde als bij Garcia en Favre; hij is de rust zelve en na een lange clubcarrière als ervaren man klaar voor de stap naar een nationaal team.

Uiteindelijk lijkt een buitenlandse bondscoach de beste mogelijkheid. Op Van Gaal na zullen weinig Nederlandse coaches met een bepaalde staat van dienst echt een frisse wind door de voetbalbond laten waaien. Dat terwijl dit hét moment is om het roer in Zeist om te gooien. En dat lijkt nodig dat dit desastreus verlopen EK. Een buitenlander kan ook zeker werken. Kijk naar België, waar de Spanjaard Roberto Martínez het al jaren prima doet.