Het Land van Joey Pelupessy

29 juni 2021 - 10:38

Joey Pelupessy groeide op in de jeugd van FC Twente, droeg de aanvoerdersband bij Heracles Almelo en is nu een aantal jaren belangrijk geweest voor Sheffield Wednesday. Inmiddels is hij op zoek naar een nieuwe club. We spreken hem over The Three Lions dit EK, de beleving van de Engelse fans en over zijn periode in Engeland!

Hey Joey, hoe gaat het?
“Het gaat goed! Ik ben al een paar weken in Nederland nu. Het is wel lekker om even met familie en vrienden te zijn. Mijn contract is net afgelopen bij Sheffield Wednesday. Ik ben in gesprek met andere clubs, dat kan ik makkelijk vanuit hier doen. Ik kijk veel EK-wedstrijden samen met familie. Normaal hou ik er niet van om wedstrijden met veel mensen te kijken, dan kan ik het niet zo goed volgen. Maar als je zo lang niet in Nederland bent geweest, is het wel fijn om samen te kijken.”

Hoe leeft het EK in Engeland?
“Het voetbal wordt in Engeland mooier beleefd dan in Nederland. Daar wil ik Nederland zeker niet te kort mee doen, daar heb ik namelijk ook altijd mooi contact met fans gehad, maar in Engeland is het een tikje feller en agressiever. Daar heb ik heel erg van genoten. Engeland is uniek in de sfeer tijdens en rondom voetbal. Ik heb bijvoorbeeld de Steel City Derby mogen spelen, Sheffield Wednesday tegen Sheffield United. Dat was fantastisch. Het stadion zat stampvol, supporters van beide kanten. Het was grimmig. Als je dat proeft, als speler op het veld, dat is waar je het voor doet. Tijdens het EK 2018 woonde ik in Engeland en ons appartement zat dicht bij een aantal pubs. Onze televisie liep iets achter. Tijdens wedstrijden van Engeland hoorden we dan al veertig seconden eerder het doelpunt vallen vanuit die pubs! Het ging helemaal los, het bier ging in de lucht. Het leeft daar heel extreem en dat is leuk om te zien.”

Wat verwacht je van Engeland dit EK?
“Engeland kan ver komen. Althans, ze hebben wel een goede tegenstander nu. Ze komen Duitsland tegen, je wint heel lastig van die Duitsers. Op papier is Engeland natuurlijk een geweldig team met alleen maar topspelers. Zelfs jongens die bij een minder goede club spelen, zijn hele goede spelers. Voor het toernooi begon, verwachtte ik dat ze hoge ogen gingen gooien, maar ze hadden het onverwachts moeilijk in de groepsfase. Het Engelse team heeft op papier altijd fantastische spelers. De selectie van tien jaar geleden had ook alleen maar topspelers met Frank Lampard en Steven Gerrard en toch gingen ze eruit in de achtste finale, toevallig tegen Duitsland. Op papier is het goed, maar je doet het op het veld.”

Wie is je favoriete speler van de squad?
“Jack Grealish van Aston Villa is echt een fantastische speler, Grealish gaf tegen Tsjechië de assist voor het winnende doelpunt. Hij staat niet eens in de basis, zo veel concurrentie heeft hij daar. Ik heb zelf tegen hem gespeeld toen Aston Villa in de Championship speelde. Ik was toen echt onder de indruk van hem. Hij is echt een mooie speler om naar te kijken: heel technisch en haalt af en toe gekkigheid uit op het veld. Er zijn veel verhalen over alles wat hij buiten het voetbal heeft geflikt, dat vind ik ook wel leuk en boeiend.”

Hoe zou jouw opstelling eruit zien?
“Tegen Tsjechië speelde Grealish wel, maar Mason Mount niet. Mount vind ik ook wel een aardige speler, daar heb ik nog tegen gespeeld toe hij bij Vitesse zat. Hij verdient het om te starten. Dus dan zou ik Bukayo Saka van Arsenal op de bank zetten en Grealish een vrije rol geven aan de rechterkant. Marcus Rashord zit ook op de bank, hij hoort te spelen, maar heeft veel concurrentie. Het is een luxeprobleem voor de coach daar.”

Wat verwacht je van Engeland-Duitsland?
“Ik ben benieuwd of ze Duitsland overleven. Het wordt moeilijk voor ze. Er gaan weinig goals vallen, denk ik. Hoe dichterbij je bij een finale komt, hoe minder goals je gaat zien. Het wordt dan een beetje saaier en voorzichtiger. Duitsland is heel degelijk, die geven niet veel weg. Als er een team goals maakt, is het Duitsland. Met Robin Gosens heb ik nog gespeeld bij Heracles. Robin heeft mij onlangs nog een shirtje opgestuurd. Die Mannschaft komt altijd ver in het toernooi. Als ik moet zeggen wie er gaat winnen dinsdag, zou ik Duitsland zeggen. Maar het team van Engeland staat er ook, het blijven topspelers.”

Je hebt met een aantal jongens op dit EK gespeeld, toch?
“Ja, die volg je wel natuurlijk. Met Wout Weghorst heb ik bij Heracles gespeeld. Wout en ik hebben allebei een huis in Borne en nog regelmatig contact. In eerste instantie had ik niet verwacht dat hij Oranje zou halen, maar wel gehoopt. Toen hij bij AZ in de basis ging spelen en zoveel scoorde, ging het met Oranje helemaal niet goed. Toen dacht ik: ‘Als hij zo doorgaat, kan hij nog best wel eens kans hebben.’ Nu staat hij op het EK. Dat is fantastisch voor hem. Ik volg hem op de voet. Als je één goal scoort op je eerste EK, heb je het redelijk gedaan.”

Hoe was Weghorst als teamgenoot?
“Als teamgenoot was hij veeleisend naar zichzelf en zijn omgeving. Er moest altijd alles uitgetrokken worden, of het nou krachttraining, veldtraining of een wedstrijd was. Dat is voor het team heel goed, want bij hem begint het verdedigen. Hij zette continu druk en dat houdt hij een hele wedstrijd vol. Voor Oranje is het heerlijk om met zo’n jongen te spelen, door de energie die hij heeft en geeft. Ik heb respect voor de manier waarop hij werkt. Hij steekt er 100% in en gelooft heilig in zichzelf. Weghorst is een voorbeeld van hoever je kan komen op latere leeftijd.”

Je mag één iemand van Oranje jatten voor Engeland, wie kies je?
“Ieder land kan wel een Frenkie gebruiken. De mooiste speler om naar te kijken is Frenkie de Jong. Dus ik zou Frenkie kiezen. Alleen al zijn stijl is fantastisch om naar te kijken. Ik ben ook een middenvelder, totaal niet hetzelfde type hoor, maar je kijkt als middenvelder naar wat de topspelers doen. Voordat hij de bal krijgt, kijkt hij om zich heen. Hij weet welke kant hij op moet draaien. Hij speelt heel veel ballen vooruit. Niemand kan de bal van hem afpakken. Het klopt allemaal. Je kunt het wel weten, maar je moet het ook nog uitvoeren. Het is geweldig om te zien, daar kan ik echt van genieten.”

Weet je al waar je volgend seizoen gaat spelen?
“Nog niet helemaal. Mijn contract bij Sheffield is afgelopen, dus ik ben druk in gesprek met andere clubs. Dat is goed, dat betekent dat er inderdaad belangstelling is. Ik hoop op duidelijkheid, je wil nooit te lang wachten. Als er wat moois uitkomt, dan wacht ik wel. Ik ben in gesprek en mijn agent is ook druk bezig. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt.”

Wil je weer in de eredivisie spelen?
“Het is absoluut een optie. Ik weet wat ik heb hier in Nederland en het blijft een mooie competitie. Ik zou me daar snel kunnen aanpassen. Maar als er iets moois uit het buitenland komt, dan denk ik daar ook wel goed over na. Maar, het moet wel bij me passen. Bij Wednesday heb ik geen seconde getwijfeld. Als zoiets moois voorbijkomt, kies ik daarvoor. De Eredivisie is een mooie competitie om in te spelen, dus dat is zeker een optie. Maar, ik hoef niet per se terug naar Nederland. Mijn droom was om ooit in Engeland te voetballen en dat is gelukt. Dat was een hele belevenis. Die droom is in vervulling gegaan.”

Lees Het Land van Peter Hyballa, Mitchell van der Gaag en Cyriel Dessers om meer te weten te komen over Duitsland, Portugal en België!