‘Frenkie was gewoon op’

28 juni 2021 - 11:45

Conclusie? “Het was gewoon echt niet goed”, aldus Neal. “Voor die rode kaart was het ook al slecht”, voegt Bruce toe. Donyell Malen miste een belangrijke kans en Matthijs de Ligt had een stomme actie, maar het lag niet alleen aan hun, vinden Neal en Bruce.

“Als het merendeel van je bepalende spelers niet thuis geeft, hoe wil je het dan gaan doen?”, stelt Bruce. “Georginio Wijnaldum heeft in een hele wedstrijd tien passes gehad. Tussen de 10e en de 28e minuut heeft hij geen balcontact gehad. Dat is je aanvoerder. Die moet eraf. Memphis Depay speelde niet goed. Frenkie speelde de eerste helft goed, daarna was hij gewoon op. Hij leed een keer balverlies en deed gewoon niks. Hij kon het niet meer belopen. Als Memphis, Frenkie en Wijnaldum er niet goed inzitten, worden we een stuk matigere ploeg.”

Ook de beslissingen van Frank de Boer waren gek. “Als iemand goed in de wedstrijd zit, kan je meer brengen”, zegt Neal. Hij vindt dat Malen langer had kunnen spelen. Bruce vindt vooral de keuze voor Quincy Promes vreemd. “Promes is dit systeem niet gewend. Cody Gakpo wel. Hij speelt bij PSV 4-2-4, daar speelde hij op de linkerflank”, zegt Bruce. “Het enige wat me dan logisch lijkt, is dat Promes misschien heel goed trainde.”

*Cody Gakpo* of Holland U21 Celebrates 3-0

Gelukkig hebben we België nog, of nouja… Gelukkig? “Wij hadden allebei Portugal als EK-winnaar, wat hebben we toch een verstand van voetbal. Portugal ook eruit”, zegt Bruce. “Ik heb wel genoten van België-Portugal”, geeft Neal toe. “Unpopular opinion, maar die João Palhinha volgde Kevin de Bruyne overal. Hij raakte De Bruyne één keer terwijl hij de bal speelde en dat vind ik echt klote. Maar het scheelt wel als je De Bruyne niet tegen je hebt.” Maar goed, “De Belgen door, dat is wel leuk”, vindt Bruce.