Oranje presteert ook bij statistiekenfetisjisten

26 juni 2021 - 18:03

Frank de Boer lag voor het EK bij heel Nederland al onder het hakblok. Met de goede prestaties in de groepsfase snoerde de bondscoach zijn criticasters de mond en ook een blik in de cijfers bewijst zijn gelijk. Zo scoorde Nederland met acht goals tot nu toe het meest van alle ploegen.

Oranje wordt, ook zonder Virgil van Dijk, geprezen om zijn ijzersterke verdediging. Die staat als een huis, blijkt uit de statistieken. Stefan de Vrij pakte 29 keer de bal af dit toernooi en voert daarmee het lijstje van meeste intercepties aan. Daley Blind doet het met een aantal van 23 en een achtste plek ook zeer behoorlijk. De Ajax-verdediger staat ook hoog op een ander lijstje. Met 228 verstuurde passes is Blind in dat klassement de nummer vijf. Het tekent zijn multifunctionaliteit.

Met de snelheid zit het in het elftal van Frank de Boer ook wel goed. In de paar minuten die Cody Gakpo mee mocht doen tegen Noord-Macedonië noteerde hij een topsnelheid van 33,6 kilometer per uur, goed voor een vierde plek. Kylian Mbappé wordt vaak als snel betiteld, maar wij Nederlanders kunnen er ook wat van. Geen verkeerd debuut.

Verder doet Memphis Depay het uitstekend in de cijfers. De toekomstige spits van FC Barcelona scoorde al tweemaal en creëerde elf kansen. Daarmee staat hij, samen met Cristiano Ronaldo, op plek twee. De koploper daar is onze tegenstander van morgen, Patrik Schick van Tsjechië. Opletten dus. Van Memphis zijn elf schoten waren er overigens vier op doel.

*Georginio Wijnaldum* of Holland celebrates 0-2 with *Memphis Depay* of Holland

Samen met Georginio Wijnaldum staat de 27-jarige aanvaller ook hoog op het lijstje met tegengehouden schoten. Van beiden werd vier keer een schot geblokt. Daarmee staan ze allebei op plek twee. Als we kijken naar succesvolle dribbels staat Gini wederom hoog geklasseerd. Hij is daar derde met een aantal van twaalf. Zowel voor de aankomende speler van Paris Saint-Germain als voor de kersverse aanwinst van Barça spelen transferperikelen geen rol in hun prestaties.

Maar goed, verder gaat het vooral om wat we op het veld laten zien. Morgen moet Oranje er gewoon staan en als we winnen terwijl Tsjechië eigenlijk beter was, zal niemand dat ook maar iets uitmaken.

Alle statistieken komen van de officiële EK-website van de UEFA.