De Krantjes: ‘Als je een vlag verbrandt koop een goeie’

26 juni 2021 - 14:37

Na het avontuur van gister in Den Haag is Joost vandaag weer terug op zijn vertrouwde stekkie. Vandaag komt voetbalshirtprofessor Floor Wesseling langs.

Floor maakte ook het shirt dat Joost gisteren wilde overhandigen aan de ambassadeur van Hongarije. Hij maakt vaker shirts waar een diepere betekenis achter zit. “Ik kom zelf uit de Bijlmer en ik probeer daarmee ook altijd wat mee te laten spelen in de shirts die ik maak. Het verband tussen Nederland en de voormalige koloniën vind ik zelf heel belangrijk. Tegelijkertijd hebben deze shirts ook een hele positieve betekenis. Het is de identiteit van de mensen.”

Waar Floor nu shirts samen laat smelten ontwierp hij vroeger shirts van landen. “Ik heb zelf bij Nike gewerkt en heb dus ook shirts ontworpen. Ik ontwierp vijf jaar lang de shirts van landen. Onder andere de shirts van Nederland, Turkije, Brazilië en Amerika en ik heb een club mogen doen, namelijk Boca Juniors. Dat was wel echt heel erg vet om te doen.”

Na het horen van Boca Juniors denkt Joost aan een andere Argentijn en vraagt aan Floor wie zijn droomvoetballer is om een shirt voor te maken. “Ik zou het veste vinden om een shirt voor Zlatan, Messi, Ronaldo, Pirlo of Van Basten te maken. Zlatan is het dichtste bij geweest, want ik heb contact gehad met zijn management.” Joost vraagt vervolgens of het shirt van Messi niet te saai wordt. “Nee, ik denk juist dat het een leuke uitdaging is, maar we zijn er mee bezig.”

Joost en Floor praten verder nog over hoe Floor ooit begonnen is met het aan elkaar naaien van shirts en over de verschillende culturen die heersen rond voetbalshirts in andere landen.