Hoekie_B: De derde keeper

25 juni 2021 - 12:02

Arme Marco Bizot. Hij dacht er mooi mee weg te komen, na het seizoen lekker op Ibiza aan een cocktail op een terras te zitten. Kijken naar vrouwen met opgepompte tieten en Engelsen die met elkaar knokken, maar toen kwam plotseling het coronabericht over Jasper Cillessen. Cillessen stond op het promotiefeest van N.E.C. na zeventien bier met vrijwel al z’n medesupporters te kroelen en at naderhand met drie vrienden uit hetzelfde bord shoarma. De gevolgen zijn catastrofaal. Niet alleen voor Cillessen, maar ook voor Bizot. Hij moest zich melden in Zeist als kansloze derde keeper.

De derde keeper is de meest eenzame functie in de voetballerij. Wanneer er op de training een partijspel wordt gedaan, mag de derde keeper achter de goal staan om de ballen terug te schieten. Vaak raakt hij de bal verkeerd waardoor deze in het veld terecht komt en iedereen weer boos op hem is. Tijdens wedstrijdbesprekingen mag je de materiaalman helpen om te sokken goed te vouwen omdat iedereen ze na de wedstrijd gewoon binnestebuiten terug in de tas flikkert.

Bij het hotel zijn ze een afdakje in elkaar aan het timmeren om de containers uit het zicht te zetten en zoeken ze iemand die even de ladder vast wil houden. Tien minuten later staat Bizot kromgeslagen spijkers op te rapen. Je hoort er ook niet echt bij in het team. Keepers zijn sowieso individualisten dus bij het klaverjassen kunnen ze voor z’n neus een kraak zetten en Bizot zit nog naar z’n eigen kaarten te kijken. Ook bij het Playstationnen is Bizot kansloos. Hij kiest steevast Parma omdat Buffon zijn idool is en wordt weggeblazen door Memphis Depay en Gini Wijnaldum die met Barcelona en PSG spelen.

Ook de humor is anders van keepers en zeker van derde keepers die er ietwat geforceerd bij willen horen. Tijdens het eten zijn de spelers aan het dollen met elkaar door spaghetti bolognese bij elkaar in het gezicht te smeren. Denzel Dumfries kiept ondertussen het zakje geraspte kaas in het shirt van Wout Weghorst. Lachen, gieren, brullen. Totdat Marco Bizot een gigantische scheet laat. Weg sfeer.

Wedstrijdspanning is ver te zoeken bij Bizot. Voor de wedstrijd zoekt hij zijn familie op de tribune, maar die kijken liever in het café in Hoorn. Het enige voordeel van deze situatie is dat Bizot de afgelopen twee weken al 48 levels verder is gekomen bij Candy Crush. Bij het volkslied mag hij nog even gaan staan, maar verder is de taak van Bizot vooral om gewisselde chagrijnige ploeggenoten als negende een high five te geven en misschien zelfs een trainingsjack. Tot overmaat van ramp spelen we nu tegen Tsjechië, waardoor de ellende nog langer duurt3. Hij heeft Patrick Schick al een appje gestuurd waar de zwakke plekken van Maarten Stekelenburg liggen (ballen op doel). Mocht het voor Oranje mis gaan tegen Tsjechië, bedenk dan dat niet het hele land in rouw is: in huize Bizot is het feest, want de vakantie kan officieel beginnen.

Na elke wedstrijd van Oranje schrijft Ferry de Bont een column over Oranje. Lees maandag nummer vier!