Het Team van de Groepsfase: ‘Stuurt Pogba zijn broer naar wedstrijden van United’

25 juni 2021 - 18:28

Na een enerverende groepsfase is het tijd om de balans op te maken. Oranje pakte de volle buit, Cristiano Ronaldo is EK-topscorer aller tijden en Kevin de Bruyne schitterde weer na een blessure. Check snel hieronder wie er in Dosty Amin’s Elftal van de Groepsfase zit.

Tomáš Vaclík- Tsjechië 

Het is lastig om een keuze te maken tussen de keepers. Mijn oog viel uiteindelijk op Tomáš Vaclík. De Tsjechische doelman begon met een clean sheet uitstekend aan het toernooi tegen Schotland. Met zijn handen en voeten reageerde hij adequaat en was een plaag voor de aanvallers van de Schotten. In de wedstrijd tegen Engeland had de doelman een geweldige reflex in huis op de poging van Harry Kane. Een ijzersterke groepsfase. Ik als Sevilla-supporter weet maar al te goed dat Vaclík enorm wisselvallig is. Het zou mij niet verbazen als hij straks in de achtste finale tegen Nederland gruwelijk in de fout gaat. 

Denzel Dumfries – Nederland

Het was de eerste wedstrijd ter voorbereiding op het EK. Frank de Boer koos verrassend voor een 5-3-2 opstelling. Backs Owen Wijndal en Denzel Dumfries moesten de hele flank bestrijken. Na afloop tegen Schotland konden de twee rekenen op enorm veel kritiek. De PSV’er zou technisch tekort komen als vleugelback. De Boer zei na afloop dat Dumfries 100% in zijn kracht zou komen te spelen in deze formatie. Het gelijk stond op het EK aan De Boer zijn zijde. De geboren Rotterdammer stopt zoveel energie in de wedstrijd en blijft de hele tijd lopen. Dat heeft zich uitbetaald in goals tegen Oekraïne en Oostenrijk. Daarnaast lokte hij ook een penalty uit, nadat David Alaba te laat was en Dumfries raakte in plaats van de bal. In de laatste groepswedstrijd tegen Noord-Macedonië had de oud-Spartaan zijn derde van het toernooi kunnen maken, maar zijn inzet werd gestopt door Stole Dimitrievski. De marktwaarde van de aanvoerder van de Eindhovense topclub is door deze groepsfase flink gestegen. Clubs als Inter en Everton zouden een oogje hebben op de rechtsback. 

Frenkie de Jong – Nederland

Denzel Dumfries is de meest besproken man van Oranje. De speler waar ik het meest van genoot aan onze zijde is Frenkie de Jong. De middenvelder laat het spelletje zo makkelijk lijken. Het onder druk wegdraaien bij de tegenstander, het indribbelen en daarnaast nog het overzicht houden om een medespeler te bereiken. De Jong creëert met zijn dribbels een overtal op het middenveld. De speler van FC Barcelona is onmisbaar en we moeten er niet aan denken dat hij geblesseerd het toernooi moet verlaten. De oud-Ajacied staat met tien dribbels bovenaan het klassement. Nummer twee op de lijst is Alexander Isak met acht. In de wedstrijd tegen Oostenrijk voltooide De Jong vijf dribbels oprij en kwam daarmee in een illuster rijtje met o.a. Zinedine Zidane, Cristiano Ronaldo en Franck Ribéry. In Nederland wordt hem wel eens verweten dat hij te weinig rendement heeft. Laat ik voor eens en altijd duidelijk maken dat daar zijn kwaliteiten niet liggen. De man uit Arkel zorgt er juist vóór dat aanvallers in hun kracht komen te spelen. Hij maakt zijn teamgenoten beter. Dus laten we stoppen met het verwijt dat hij te weinig scoort en assist geeft.

Joachim Maehle – Denermarken

Een van de grote revelaties in de groepsfase is Joachim Maehle. De vleugelverdediger is rechts en staat aan de linkerkant. Zijn grootste kracht is zijn energie om constant de hele linkerflank over te gaan. Hij blijft maar opkomen en zorgt voor gevaar voorin. Ook defensief staat de speler van Atalanta zijn mannetje. Maehle kon zijn sterke groepsfase belonen met het vierde doelpunt tegen Rusland. Zaterdag wacht Wales in de Johan Cruijff Arena. 

Pierre-Emile Højbjerg- Denemarken

De tweede speler van Denemarken die ik heb geselecteerd is Pierre-Emile Højbjerg. De middenvelder is de doorslaggevende factor waardoor de Denen zich hebben geplaatst voor de knock-outfase. De speler van Tottenham Hotspur is verdedigend belangrijk met zijn drukzetten en de energie waarmee hij dat doet. Daarnaast aan de bal is hij heel belangrijk met zijn passes. De geboren Kopenhagenaar is de speler met de meeste assists tot nu toe, namelijk drie. Ook staat Højbjerg vierde op de lijst met het aantal passes in de laatste linie. Met 38 passes staat hij wel flink achter nummer één Toni Kroos die er 66 heeft. 

Paul Pogba – Frankrijk

Je gaat bijna denken dat Paul Pogba zijn broer stuurt naar elke wedstrijd van Manchester United. Het verschil met hem in het Franse elftal is zo ontzettend groot. Bij United staat de Fransman op een van de twee zes posities met Bruno Fernandes voor hem. Hij komt daarmee totaal niet in zijn kracht te spelen en verbitterd. In het nationale elftal heeft Pogba een vrijere rol en komt veel meer aan de bal in aanvallende posities. Daarmee komt hij in zijn kracht te spelen en strooit hij met de ene naar de andere pass. Daarnaast is het ook nog eens fijn om N’golo Kanté naast je te hebben die al het vuile werk opknapt. In de wedstrijd tegen Portugal van afgelopen woensdag was de middenvelder betrokken bij al het gevaar aan Franse kant. Deze Pogba is waanzinnig en van ongelofelijke topkwaliteit. Je zou hem toch een transfer gunnen naar een club zoals Juventus, waar hij de grote man kan worden. 

Manuel Locatelli – Italië 

Als fervent Serie A-kijker ben ik blij dat de hele wereld kennis heeft gemaakt met Manuel Locatellidit toernooi. De middenvelder was in de openingswedstrijd tegen Turkije belangrijk met een schitterende pass waar het openingsdoelpunt uit voort kwam. In de tweede wedstrijd tegen Zwitserland zette Locatelli eerst de aanval zelf op met een goede lange pass op Domenico Berardi, Locatelli liep daarna de zestien in en kon na goed breed leggen van Berardi de 1-0 op het bord zetten. In de tweede helft scoorde Locatelli ook het tweede doelpunt met een droge knal. Juventus staat op pole position om de middenvelder over te nemen van Sassuolo.

Kevin de Bruyne – België

Tijdens de Champions Finale botste Kevin de Bruyne op verdediger Antonio Rüdiger. De Belg hield er een gebroken neus en oogkas aan over. Daardoor moest hij de eerste wedstrijd tegen Rusland aan zich voorbij laten gaan. In de tweede wedstrijd tegen Denemarken hadden de Belgen het heel erg lastig en gingen ze met een 1-0 achterstand de kleedkamer in. In de tweede helft kwam de Bruyne op het veld en het verschil was duidelijk zichtbaar. De middenvelder versnelde het spel enorm en speelde alles goed vooruit. Na een goede actie en breed leggen van Romelu Lukaku gaf de speler van Manchester City een waanzinnig knappe assist op Thorgan Hazard. De pass van de Bruyne leek zo simpel, maar hij had daarvoor al gekeken en wist waar de vrije ruimte was. Andere spelers hadden voor eigen succes gekozen en dat maakte deze assist zo bijzonder. Als klap op de vuurpijl zorgde de oud-speler van Wolfsburg met een afstandsschot voor de winnende 1-2. In de wedstrijd tegen Finland was De Bruyne met afstand de beste speler op het veld. Al het gevaar bij België kwam van zijn voet. Hij leverde in de tweede helft een assist af op Romelu Lukaku. Na afloop werd de middenvelder gekroond tot Star of the Match.

Georginio Wijnaldum – Nederland

Tijdens dit  toernooi werd bekend gemaakt dat Georginio Wijnaldum transfervrij zou vertrekken naar Paris Saint-Germain. Het voltooien van die transfer heeft geen enkele impact gehad op het veld. De middenvelder is met drie goals heel belangrijk geweest voor Oranje. Zijn verdedigende taken heeft Wijnaldum evenmin goed uitgevoerd. Zijn diepgang en vermogen om achter de laatste linie van de tegenstander te komen maakt hem ontzettend gevaarlijk. Dat leverde twee goals op in de wedstrijd tegen Noord-Macedonië. Afgelopen week maakte Wijnaldum bekend om in de achtste finale tegen Tsjechië een speciale ´one love´ aanvoerdersband te dragen. Om een statement te maken dat geen enkele vorm van discriminatie wordt getolereerd. 

Romelu Lukaku – België 

Zijn sterke seizoen in Italië heeft Romelu Lukaku een vervolg geven op het EK. In de wedstrijd tegen Rusland was de spits belangrijk met twee goals. Tegen Denemarken had Lukaku had lange tijd enorm lastig tegen Simon Kjaer. In de tweede helft benutte de Belg zijn snelheid en kracht tot tweemaal toe en stond daarmee aan de basis van twee doelpunten. In de laatste groepsfase tegen Finland scoorde de spits van Inter nogmaals twee doelpunten. Echter werd een doelpunt afgekeurd voor buitenspel. Je ziet Lukaku vaak de hele wedstrijd niet tot dat ene moment dat hij weer bepalend is. 

Cristiano Ronaldo – Portugal

Een Portugees elftal zonder Cristiano Ronaldo is nauwelijks voor te stellen. Met vijf goals en een assist is de aanvaller betrokken bij zes van de zeven goals van Portugal. Men noemt het niet zo bijzonder dat de speler van Juventus vijf keer heeft gescoord, aangezien drie daarvan van elf meter kwamen. Ik denk daar totaal anders over. Het is dit toernooi gebleken hoe moeilijk het is om een penalty te benutten. Ronaldo heeft tijdens de groepsfase gewoon alle drie de penalty´s benut in the heat of the moment. Inmiddels is de Portugees met afstand topscorer aller tijden op een EK met veertien goals. Nummer twee in de lijst Michel Platini heeft het doel negen keer getroffen. Op 35-jarige leeftijd verbreekt de oud speler van Real Madrid nog het ene naar de andere record. Wat een fenomeen.