De Krantjes: ‘Het is geen politiek statement, het zijn mensenrechten!’

25 juni 2021 - 10:06

Vandaag een speciale aflevering. Joost doet De Krantjes namelijk niet vanuit zijn tuinstoelen in het zand van Club Atelier, nee, hij is afgereisd naar Den Haag en zit voor de Hongaarse ambassade met oud-Oranjeleeuwin en D66-Kamerlid Jeanet van der Laan.

Terwijl achter Joost en Jeanet een enorme regenboogvlag aan de Hongaarse ambassade wordt gehangen, vraagt Joost: “Wat vind je hier nu van?” Het antwoord van Jeanet is duidelijk. “In Nederland mag je zijn wie je bent en houden van wie je wil. De nieuwe wet in Hongarije gaat rechten van deze mensen tegen en dus vind ik het heel erg goed dat mensen uit andere landen een stem laten horen tegen deze wet. Ik hoop dan ook dat de ambassadeur naar buiten komt, zodat wij duidelijk kunnen maken dat dit gewoon niet kan. Wij accepteren deze wet niet.”

Volgens Jeanet is er ook een verschil tussen de mannen- en vrouwenvoetbalwereld: “Het verschil is enorm. Het vrouwenvoetbal is veel inclusiever. Bij het de mannen heerst er echt nog een machocultuur. Daar horen bepaalde denkbeelden bij, zoals stoer zijn. Sommige mensen denken dan dat het houden van mannen daar niet bij hoort.”

De UEFA krijgt ook een sneer in De Krantjes: “Als de UEFA zich zo blijft opstellen, gaat het niet goed. Zij zijn de mensen die de regels moeten aanpassen. Je mag geen politiek statement maken, dat snap ik ook wel. Maar, het gaat hier gewoon om mensenrechten. Daar mag je je absoluut wél voor inzetten. Tegelijkertijd moet je voetballers ook niet verplichten om zich in te zetten voor deze zaak.”

Wil je de gehele uitzending zien en het gesprek tussen Joost en Jeanet beluisteren? Kijk dan hieronder!