Statement Wijnaldum: ‘Veel minder kan je niet doen’

23 juni 2021 - 11:44

Zondag speelt Oranje de achtste finale, Wijnaldum zal die wedstrijd met een OneLove-aanvoerdersband spelen. In de Daily van vandaag bespreken Bruce en Neal wat ze hiervan vinden. Bruce is niet zo enthousiast: “Het is het minste wat je kan doen.”

Neal is wel positief: “Gini Wijnaldum is de leider waar ik zo van houd. Hij gaat met een speciale aanvoerdersband spelen.” Bruce reageert: “Veel minder kan je niet doen als je een statement wil maken. Ze spreken zich niet uit, ze dragen alleen een aanvoerdersband.” Hongarije nam recentelijk een anti-homowet aan, die het ‘promoten’ van homo- en transseksualiteit verbiedt. Scholen en media zullen zich hierdoor niet meer over homoseksualiteit kunnen uiten. De wet zorgde voor veel protest.

“Wijnaldum heeft zich in zijn statement hierover uitgesproken. Hij draagt het, daarom vind ik het krachtiger. Je weet vanuit hem, dat als hij iets doet, hij er helemaal achter staat”, zegt Neal. “Er moet nog wel meer”, vindt Bruce. Hij begrijpt de terughoudendheid wel: “Als jij je band met de UEFA op het spel zet, als KNVB zijnde, maak je minder kans op Champions League-finales in Nederlandse arena’s.” Neal denkt dat er manieren zijn om je nog beter uit te spreken: “Toen Gini en Frenkie naar de zijlijn liepen, zag je die impact daarvan. Dat vind ik veel krachtiger.”

“Ik zou Frank de Boer wel willen vragen naar zijn uitspraak bij BNN”, brengt Neal op. “Wat Frank de Boer toen bij BNN heeft gezegd, dat is niet goed. Dat is zeker. Maar hij kan er ook iets van hebben geleerd”, zegt Bruce. Frank de Boer heeft zich tot dusver nog niet uitgelaten over de kwestie. “De Boer is communicatief zo belabberd dit toernooi”, vindt Neal. “Ik denk wel dat hij nu heel kort wordt gehouden door de media-afdeling.”

Neal en Bruce bespreken naast het statement van Wijnaldum, ook de toekomst van Berghuis en de kansen van Engeland! Luister nu: