Het Land van Peter Hyballa

22 juni 2021 - 13:53

Peter Hyballa, hij was trainer bij onder andere clubs als VfL Wolsburg, Borussia Dortmund en Red Bull Salzburg en ook op de Eredivisie heeft hij zijn stempel gedrukt. Hyballa is een passievolle trainer die gewaardeerd wordt om zijn gedrevenheid. Los van dat alles, is Hyballa zowel Nederlands als Duits. We spraken met hem over het Duitse elftal.

Hey Peter, wat verwacht je van Duitsland dit EK? 
“Europees kampioenschap. We winnen de finale tegen Nederland. Nee grapje. We hebben een hele goed ploeg en hele goede spelers op de bank. Je kan spelers als Kevin Volland en Timo Werner van de bank brengen, dat is natuurlijk super. Er is heel veel kwaliteit. Ik denk dat ze het goed gaan doen.”

Hoe is de sfeer in Duitsland? 
“De sfeer is eigenlijk zoals in Nederland, als het goed gaat is er euforie en zeggen we: ‘Natuurlijk worden we kampioen.’ Maar na Frankrijk was het: ‘Dit kan niet. Het 3-5-2-systeem is kut.’ Nu zijn we voor iedereen het beste team in de wereld.”

Wie is je favoriete speler in Duitsland? 
“Joshua Kimmich is echt goed. Hij is nog beter op de 6, centraler is hij nog beter. Maar omdat we geen echte rechtsback hebben, begrijp ik die keuze. Ik ben ook een echte Kai Havertz-supporter, die jongen heeft diepte en goede passlinies. Leroy Sané is ook echt goed, ik houd van dribbelaars.”

*Joshua Kimmich* of Germany

Marc-André Ter Stegen of Manuel Neuer? 
“Manuel de is beste keeper van de wereld. Punt. Geen discussie. Het enige wat ik anders had gedaan, was in 2018 wel Ter Stegen opstellen. Neuer was toen negen maanden geblesseerd geweest, toen had Ter Stegen een kans moeten krijgen. Neuer is de beste keeper, beter dan Ter Stegen.”

Hoe belangrijk is Thomas Müller? 
“Hij is één van de meest ervaren spelers. Hij heeft altijd zijn mond open, dat hoorde je ook bij de wedstrijden zonder publiek. Hij is altijd aan het babbelen, hij stuurt het team aan. En Müller is een entertainer. Hij maakt altijd grapjes. Als je een presentator voor een show op zaterdagavond zoekt, kan hij dat ook doen.”

Heb je spelers uit Duitsland getraind?  
“Ik heb Antonio Rüdiger en Kai Havertz getraind. Ik heb Rüdiger getraind bij de jeugd van Dortmund. Ik let extra op hun, op Antonio al helemaal, want daar heb ik nog contact mee. Ik had nooit gedacht dat hij het nationale elftal zou halen en dat hij zo’n carrière zou krijgen. Bij mij zat hij op de bank. Maar ik vind het echt knap. Rüdiger kan heel hard werken. Hij geeft alles. Het is een hele leuke jongen. Havertz heeft af en toe bij mijn trainingen meegetraind. Havertz was altijd een hele bijzondere speler, altijd de beste. Hij is ook een creatieve jongen. En Havertz heeft heel veel talent, van hem had ik wel verwacht dat hij het nationale elftal zou halen.”

*Antonio Rudiger* of Chelsea

Vanuit het perspectief van een trainer, wat zou je anders doen? 
“Het systeem 3-5-2 is interessant, maar dan moet je het wel offensief uitspelen. Tegen Portugal was het echt goed, dat was heel knap. Het is belangrijk dat ze offensief spelen, niet zoals tegen Frankrijk. Duitsland moet hoog spelen, zoals tegen Portugal. Het Duitse elftal is offensief heel sterk. De problemen liggen in het defensieve spel, daar zijn wij niet goed in. Ieder team kan tegen ons counteren. Onze inworp is ook niet goed, we verliezen te veel ballen tijdens de inworp. Onze defensieve ingooi tegen Frankrijk zorgde voor de 1-0. De ingooi wordt totaal onderschat, het is de meest voorkomende spelhervatting. Daar moet je scherp in zijn, het is geen picknick-date.”

Er is best wat kritiek op Löw, toch?  
“De laatste jaren was het helemaal niets, zoals bij WK 2018. Ze hebben niet altijd slecht voetbal gespeeld, maar de resultaten waren niet zo goed. Dus er is best wat kritiek. Dit EK is zijn laatste toernooi. Ik heb wel respect voor hem. Hij is al vijftien jaar bondscoach. In 2014 waren we het beste team van de wereld. Hij heeft het nieuwe voetbal van Duitsland gecreëerd: de snelle tiki-taka, veel doelpunten. Af en toe kom je in een dip terecht. Maar we hebben een WK gewonnen, een EK-finale gehaald en een halve finale op het WK gehaald. Eigenlijk heeft hij één kuttoernooi gehad. Als trainer-collega moet je het proces bekijken, ik ben geen resultaatjournalist. Ook als je verliest, kan er progressie zijn. Hij heeft bijvoorbeeld Havertz drie jaar geleden een kans gegeven. De eerste wedstrijden van Matthijs de Ligt waren ook niet goed voor Oranje, maar je moet ergens beginnen. Dat zijn toekomstgerichte acties, dat moet je ook bedenken.”

coach Peter Hyballa of NEC Nijmegen

Kom je nog een keer terug naar de Eredivisie? 
“Zeker weten. Ik ben ook een Nederlander, daar ben ik trots op. Het was pech dat ik bij NAC Breda ontslagen werd. Bij NEC had ik geen goed team. Ik heb alles geprobeerd. Ik ben een offensieve trainer, als ik offensieve spelers krijg, dan komt het goed. Ik heb de play-offs natuurlijk gevolgd. Het was een finale tussen twee van mijn ex-clubs. Ik zag dat NEC gepromoveerd is als zevende van de KKD, dat is het bijzondere aan deze play-offs.”

Maurice Steijn is opgestapt bij NAC Breda. Had jij een goede band met de supporters? 
“Ik vind de NAC-supporters geweldig. NAC Breda is een topclub. Breda is een topstad. Ik was echt heel verdrietig toen ik weg moest. Ik heb nog altijd een hele goede band met de spelers. Ik vond het daar geweldig.”